Wędzenie na grillu – dowiedz się jak to zrobić

0
0
grill i akcesoria do grillowania
W takich grillach Webera możemy także wędzić

Wędzenie na grillu nadaje produktom unikalny smak i aromat. Wędzić możemy zarówno mięso, jak i ryby, sery oraz warzywa.

A smak tak przyrządzonych potraw jest bez porównania lepszy, niż te, które kupimy w sklepie.

Grill z opcją wędzenia

Moja przygoda z wędzeniem na grillu zaczęła się zupełnie przypadkiem. Uwielbiam grillowane potrawy, ale grill, który miałam w domu nie spełniał moich oczekiwań.

Szukając dobrego grilla zdecydowałam się na model firmy Weber z system zapłonu gazowego Touch”N’Go.” I to był pierwszy, przysłowiowy „strzał w dziesiątkę”.

Zanim trafiłam na model grilla Performer Deluxe nawet nie zdawałam sobie sprawy, że istnieją grille, które tak łatwo rozpalić. Bez ciągłego dmuchania i rozżarzania ognia.

Druga niespodzianka związana z nowym grillem pojawiła się w podczas zakupu w sklepie. Wtedy dowiedziałam się, że w moim modelu (podobnie zresztą jak w innych kulistych modelach Webera) mogę również wędzić mięso, ryby, a nawet sery i warzywa.

Jak wędzić na grillu? Krok po kroku

Pierwsza próba wędzenia niezbyt się powiodła. Nie zraziłam się jednak, przecież często początki bywają trudne. Po pierwsze użyłam niewłaściwego drewna (nieodpowiedni gatunek), a po drugie temperatura w grillu była zbyt wysoka.

Zaopatrzyłam się w pomocne akcesoria do grillowania i jeszcze raz przystąpiłam do wędzenia. Najpierw mięsa, a później serów i czerwonej papryki.

Teraz nie tylko wędzę w moim grillu, ale także nauczyłam znajomych jak to zrobić.

Stworzyłam dla nich skrypt z najważniejszymi punktami, celem uniknięcia błędów, które ja popełniałam.

  1. Namocz drewienka, które masz zamiar użyć do wędzenia.
  2. Wybierz dobry, sprawdzony brykiet.
  3. Rozpal grill, a gdy brykiety będą już całkowicie rozżarzone, przesuń je na jedną stronę paleniska. Proponuję wsypać brykiet – w ilości około 30 sztuk – do kosza na węgiel, który jest na wyposażeniu grilla, wtedy brykiety będą spalać się wolniej i bardziej równomiernie.
  4. Na drugiej stronie grilla postaw aluminiową tackę, którą wypełnij wodą.
  5. Żeby rozpocząć wędzenie, temperatura w grillu powinna mieć około 80 do 120 stopni Celsjusza.
  6. Temperaturę wewnątrz grilla regulujemy za pomocą ilości brykietu i sterowania powietrzem. Mniej więcej co godzinę do żaru dodawaj około 10 brykietów, żeby utrzymać właściwą temperaturę. Wiórki możesz umieścić bezpośrednio na brykiecie jak i w specjalnej skrzynce. Pomagaj sobie także wywietrznikami w pokrywie grilla. Kiedy wywietrzniki otworzysz, temperatura wzrośnie. Przymykając wywietrzniki ograniczysz dopływ powietrza i tym samym spowodujesz spadek temperatury.
  7. Brykiet powinien palić się około 45 minut. W tym czasie woda zagrzeje się i zacznie wytwarzać parę, a wnętrze grilla osiągnie żądaną przez nas temperaturą.
  8. Na gorącym brykiecie połóż skrzynkę wypełnioną wiórkami do wędzenia. Włóż nie więcej niż 2-3 garście drewienek, żeby zapach dymu nie zdominował wędzonej potrawy.
  9. Produkty, które chcesz wędzić, połóż na ruszcie nad tacką z wodą i zamknij pokrywę grilla.
  10. Pilnuj temperatury, bo to ona będzie źródłem Twojego sukcesu w wędzeniu.
  11. Moja rada. Jeśli wędzisz mięso, proponuję zakupić termometr z sondą, który już po chwili po umieszczeniu go we wnętrzu potrawy, pokaże temperaturę mięsa.
rozżarzony brykiet na grillu
Rozżarzamy brykiet i kładziemy drewienka do wędzenia

Drewno i deski do wędzenia

Niezwykle ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju drewna do wędzenia. Najmocniejszy aromat daje drewno dębowe i to właśnie tego rodzaju drewna najczęściej używam do wędzenia czerwonych mięs.

Dający znacznie łagodniejszy aromat drewna z olchy lub jabłoni używam do ryb, drobiu oraz sera.

Moim „ostatnim odkryciem” są deski do wędzenia i papier cedrowy do wędzenia.

Deski wykorzystuję do wędzenia łososia i sera camembert, natomiast w papier cedrowy zawijam moją ulubioną rybę – makrelę.

grill i termometr do grilla
Akcesoria do grillowania

Przepisy na potrawy

Uwielbiam w ten sposób przygotowane ryby. Szczególne łososia i makrelę. A serwuję je z pysznym i prostym do zrobienia sosem, na który przepis przywiozłam z wakacji w Chorwacji.

Przygotowanie sosu do ryby

  1. Poszatkuj garść pietruszki i kilka ząbków czosnku. Dodaj sól i szczyptę pieprzu. Zalej dobrą oliwą i zostaw na przynajmniej pół godziny

Przygotowanie makreli

  1. Wypatroszoną makrelę opłucz i wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Zawiń w papier cedrowy i połóż na ruszt.
  3. Gorącą makrelę (zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz) dokładnie posmaruj przygotowanym sosem.

Przygotowanie łososia

  1. Umyj płat łososia i osusz w ręczniku papierowym.
  2. Na ruszcie połóż deskę cedrową (uprzednio namoczoną około godziny w wodzie) i połóż na niej łososia.
  3. Gorącego łososia, po upieczeniu, posmaruj bardzo dokładnie sosem.

Tak przygotowane ryby najlepiej smakują z bagietką lub kromką białego, lekkiego pieczywa.

Papryka w oleju

Z warzyw szczególnie upodobałam sobie grillowaną i wędzoną, czerwoną paprykę.

Przygotowuję zawsze większą ilość, żeby zostało trochę do zapasteryzowania w słoiku.

  1. Paprykę po uwędzeniu obrać ze skórki.
  2. Kilka ząbków czosnku drobno posiekać.
  3. Paprykę posypać czosnkiem, posolić i popieprzyć. Skropić olejem wymieszanym z odrobiną soku z cytryny lub octu winnego.
  4. Tak przygotowaną paprykę można zapasteryzować. Do słoika włożyć lekko posoloną i popieprzoną paprykę i posiekany czosnek.Zalać oliwą z lekkim akcentem kwaśności.
  5. Zagotować około 10 minut.

Nowości do wędzenia i grillowania

Masz ochotę dowiedzieć się co nowego w temacie grillowania przygotował dla nas Webber? Zapisz się na newsletter, a nowości i porady dotrą wprost na Twoją skrzynkę.

Artykuł przygotowany we współpracy z partnerem serwisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!