menu w języku hiszpańskim

Hiszpania Lifestyle Podróże Świat

Pełna lista potraw hiszpańskich. Wszystkie dania hiszpańskie w jednym artykule

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 19 marca 2016

Lista potraw hiszpańskich. Dla nieznającego języka hiszpańskiego, absolutnie nic nie mówią. Może za wyjątkiem kawy…

Dlatego przed kolejnym wyjazdem do Hiszpanii przygotowałam sobie ściągę. I byłam sobie wdzięczna za ten pomysł! Bo kiedy rozładuje się komórka, a hiszpański kelner ni w ząb nie zna angielskiego, to naprawdę taki katalog potraw hiszpańskich może się przydać.

Jeśli masz zamiar włóczyć się po mniej turystycznych miejscach, gdzie nie podają menu w języku angielskim, ani obsługa baru czy restauracji nie włada obcym językiem, mój mini – słownik okaże Ci się przydatny.

A poza tym warto znać oryginalne nazwy potraw, bo to przecież cząsteczka – w dodatku pyszna – kraju.

Wydrukuj i noś ze ze sobą – na pewno Ci się przyda!

Menu hiszpańskie

El agua con gas (akła kon gaz) – woda gazowana
Aceitunas – oliwki
Albóndigas – klopsy mięsne
Almejas – małże
Bacalao –  dorsz
Bar (mesones, cervecerias,tascas) –  bar, w którym można zjeść tapas
Bebiba – napój
Bizcochos de Cadiz – biszkopt z migdałami i orzechami
Bocadillo – kanpka
Boquerones en vinagre – anchois w winnym occie
Café – kawa
Café bombón – espresso ze słodkim skondensowanym mlekiem
Café con leche – kawa z mlekiem
Calamares – kalmary
Caliente – ciepły
Cerveza (caña, tubo) – piwo ( mała szklanka, duża szklanka)
Chiringuito (cziringito) – bar z przekąskami
Chocos – smażone mątwy
Chorizo –  kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny przyprawiana wędzoną papryką
Churros – ciastka smażone w tłuszczu
Churros con chocolate – ciasto z czekoladą (tradycyjne śniadanie)
Comedores – niedrogie restauracje
Confiteria – cukiernia
Croquetas (pollo, atún ) – krokiety ziemniaczane (z kurczakiem, tuńczykiem)
Dulce – słodkie
El agua sin gas (akła sin gaz)  – woda niegazowana
Frío – zimny
Fritura málagueña – mieszanka smażonych ryb
Gambas – krewetki
Gãnotes de Cádiz – smażone rurki z mąki, jajka,miodu, cukru i wanilii
Gaspacho – chłodnik z przecieranych pomidorów z czosnkiem
Hielo – lód
Huevos flamencos – jajka smażone z szynką i warzywami (gł.pomidorami)
Jamón bellota –  szynka z czarnych świń karmionych żołędziami
Jamón ibérica = pata negra szynka – długo dojrzewająca szynka z półdzikich świń, ekskluzywna, najdroższa
Jamón serrano – suszona szynka z białych świń
Jugo (naranja) – sok (pomarańcza)
Leche rizada ( lece rizada) –  specjalność napój „kręcone mleko”
Lunch – lunch
Marisquerias – głównie potrawy rybne i z owoców morza
Menú del dia – 3 daniowe danie, często z winem lub wodą ( tylko w porze sjesty)
Migas – kulki ze starego chleba z czosnkiem, papryką i cebulą
Pan con tomato – chleb z oliwą i pomidorem
Paella – potrawa z ryżu z dodatkami, smażona na specjalnej patelni.
Pastelaria – ciastkarnia
Pata negra = jamón ibérica
Patatas alioli – ziemniaki z sosem czosnkowo-majonezowym
Patatas bravas – ziemniaki w sosie pomidorowym
Pechuga de pollo al jeréz – filety z kurczaka w sosie cherry
Pescado frito – ryba panierowana w mące i smażona na oliwie z oliwek
Pescaito frito – smażone ryby
Pestiños – faworki
Pestiños ( borrachuelos) – kruche ciasteczka (typowe dla Semana Santa)
Plato combinado – mięso lub jajka, frytki i sałatka
Pringá – gulasz
Puntillitas – smażone ośmiorniczki
Queso – ser
Raciones – maleńkie dania
Ración – porcja
Restaurante – restauracja
Revuelto con aspárragos – jajka ze szparagami
Salmarejo gaspacho – kordobańskie
Sangria – napój alkoholowy z owocami i lodem
Seco – wytrawne
Sherry – andaluzyjskie wino (wzmocnione %)
Solomillo iberica – polędwiczki
Sopa de almendras de Ronda – deser z okruchów chleba, migdałów, cukru i przypraw
Sopaipas cordobesas – placki smażone na oliwie z miodem lub dżemem
Sopllilos de alpuharra – ciastko z migdałów, jaj i cukru
Tapas – niewielkie przekąski
Tarta de castãbas con miel – tarta za kasztanami i miodem
Té (negro ) – herbata (czarna)
Tinto de verana – czerwone wino stołowe z cytrynową wodą sodową
Tipos de tapas – rodzaje Tapas
Tocino de cielo – ciasto wymyślone przez zakonnice
Torrijas Sewillanas – kromki chleba nasączone winem, obtoczone jajkiem, smażone w oliwie, polane miodem
Tortilla de camarones – tortilla z krewetkami
Tortillas, tortilla española – hiszpański omlet: ziemniaki i jajko, czasem cebula
Tostadas – tosty

Hiszpańska kuchnia

W innym moim artykule na blogu znajdziesz sporo podpowiedzi na temat jedzenia w Hiszpanii.

Kliknij Poznaj smak Hiszpanii i poczytaj przed wyjazdem na hiszpańskie wakacje, co w tym urokliwym kraju na Ciebie czekana talerzu.

Plan samodzielnego zwiedzanie Andaluzji

Dzień po dniu wraz z ilością km do przejechania, dokładne opisy miejsc wartych odwiedzenia.

Kulinarna odsłona regionu, fascynująca historia flamenco, przydatne zwroty w języku hiszpańskim i wiele innych, bardzo pomocnych informacji znajdziesz w poniższym artykule.

Kliknij na foto

Andaluzja najpiękniejsze miejsca. Kompletny plan zwiedzania

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments