
Co zjeść w Turcji? Kulinarny przewodnik z 32 tureckimi potrawami z oryginalnymi nazwami
Jedzenie w Turcji jest bardzo zróżnicowane. Nie tylko z racji rozległego terenu kraju, ale także z tradycji.
Łączy je jedno: składają się przede wszystkim z mięsa i świeżych warzyw. Mięsa: drobiowego, jagnięciny lub wołowego oraz warzyw w bardzo dużym wyborze z dużym dodatkiem świeżych ziół: mięty, kopru, cebuli.
Spis treści
- Odkryj różnorodność kuchni tureckiej
- Co jeść w Turcji? Najpopularniejsze potrawy, których musisz spróbować
- Tradycyjne tureckie słodycze. Odkryj słodki wymiar Turcji
- Tureckie śniadanie. Jak zacząć dzień jak miejscowy?
- Smaki Turcji moje ulubione
- Gdzie jeść w Turcji? Przewodnik po restauracjach
- Na jakie jedzenie uważać w Turcji?
- Czego nie jedzą w Turcji?
- Zakwaterowanie w Turcji. Gdzie znaleźć najlepsze oferty?
Odkryj różnorodność kuchni tureckiej
Kuchnia turecka to połączenie smaków wschodu i zachodu, co sprawia, że jest bardzo zróżnicowana i bogata w różnorodne dania. Charakteryzuje się stosowaniem świeżych i aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, kumin, mięta czy kolendra, a także dużą ilością mięsa, warzyw i owoców morza.
Jedzenie w Turcji w hotelach zawsze jest urozmaicone i oparte na tureckich produktach, aczkolwiek – w zależności od hotelu – zdarzają się bardziej europejskie lub typowo angielskie potrawy.
Wiele tureckich potraw lubię – aczkolwiek nie wszystkie – ale uwielbiam te zielone dodatki, które jada się całe, bez szatkowania.
Przygotowałam zestawienie – alfabetycznie –najbardziej popularnych potraw, żeby łatwiej było Ci się poruszać w gąszczu tureckich smaków.
Co jeść w Turcji? Najpopularniejsze potrawy, których musisz spróbować
1. Burek – nadziewany placek z kruchego ciasta yufka (podobnego do filo) smażony na patelni. Nadzieniem są najczęściej ser typu feta, ziemniaki, pietruszka, szpinak, kapusta, czasem mielone mięso. Dla mnie najlepszy jest burek wypełniony szpinakiem z serem feta.
2. Cacik turecki chłodnik (sos), często podawany do kebaba, grillowanych warzyw, pieczywa, sałat. U nas bardziej znany jako greckie tzatziki.
3. Etsiz dolmasi warzywa (bakłażan, papryka) faszerowane ryżem z dodatkami.
4. Imam bayld (Omdlały Imam) smażone bakłażany z nadzieniem z pomidorów, cebuli i czosnku podawane na zimno z pieczywem, zalane zimnym jogurtem.
5. Gözleme cienkie placki pieczone z farszem w środku. Rodzaje farszów są bardzo różne: mięsne, serowe, z różnymi warzywami. Zamawiając wybierz jaki rodzaj farszu najbardziej będzie Ci odpowiadał.
6. Güveç – danie jednogarnkowe (mięso z warzywami) zapiekane zazwyczaj w glinianym naczyniu.
7. Kebab – z jagnięciny, wołowiny lub kurczaka
- Yogurtlu kebab z mięsa pokrojonego w kostkę
- Adana kebabı z ręcznie mielonego mięsa
- Slim kebabı (beyti kebab) plastry bakłażana owijane wokół mięsa
- Döner kebab z mięsa krojonego na małe kawałki pieczonego na pionowym szpikulcu. Najbardziej popularny rodzaj kebaba. Doner kebab często podaje się jako mięso zawinięte w cienki chleb z dodatkiem warzyw.
Prawdziwy kebab to Adana (pochodzący z miasta Adana) przygotowany z mielonego mięsa baraniego, mocno przyprawionego papryką. Doner kebab – jest wariacją tradycyjnego kebaba, przyrządza się go – najczęściej – z kurczaka.
8. Kofty – kulki z mielonego mięsa zmieszanej z przyprawami, a czasem z warzywnymi dodatkami.
- Cig köfte – pulpeciki z mięsa i kaszy bulgar. Oryginalne çig köfte są z surowego mięsa, ale serwuje się je także po obróbce cieplnej.
- Içli Köfte pierożki z kaszy bulgar z mięsnym nadzieniem smażone w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Podaje się polane masłem lub sosem pomidorowym.
9. Kumpir czyli upieczony ziemniak z dodatkami w środku. Dodatkami mogą być: oliwki, sałatka z warzyw, kukurydza, majonez, ketchup.
10. Kuru fasulye potrawa podobna do naszej fasolki po bretońsku, podawana w wersji mięsnej lub wegetariańskiej
11. Lahmacun na cienkim, okrągłym drożdżowym cieście (podobnym do pizzy) mięsne (czasem warzywne) nadzienie. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z cytryny.
12. Manti to malutkie pierożki nadziewane mięsem lub dynią, polewane zwykle jogurtem, masłem lub sosem pomidorowym.
13. Mercimek çorbası zupa z soczewicy. Pyszna!
14. Menemen – jadana na śniadania potrawa podobna do jajecznicy, składająca się z podsmażonych pomidorów, papryki i cebuli i jajek.
15. Mezze – kolekcja małych przystawek
16. Patlican czyli bakłażan (oberżyna) to chyba najważniejsze warzywo w Turcji. Występuje w wiele daniach, zarówno jako główny składnik, jak i składnik farszu. Koniecznie spróbuj chociaż jednego dania z tureckim bakłażanem.
17. Pide na cieście jak do pizzy uformowanej (obowiązkowo) w łódkę z zawiniętymi ku górze brzegami nadzienie z wołowego mięsa i sera. To wersja podstawowa, ma jednak wiele odmian. Może być wegetariańska, może być mięsna z dodatkiem papryki czerwonej, zielonej i cebuli. Pide tureckie powinno być w środku mięciutkie zaś jego skórka chrupiąca. Nazywane jest „turecką pizzą” o często można kupić pide na straganach i w budkach, do zjedzenia na szybko. Uwielbiam :).
18. Pogača puszyste bułeczki, które najczęściej je się na śniadanie.
19. Simit to chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku obwarzanek. Spożywany bez nadzienia lub z nadzieniem z serem, pasta z oliwek, z czymś słodkim.
20. Sarma, podobne do naszych gołąbków, to nadziewane liście winogron lub kapusty (często kiszonej) ryżem, kaszą bulgar, mięsem. Yaprak sarması to sarma w liściach winogron. W sklepach tureckich można kupić gotowe liście do zrobienia sarmy.
21. Torshi – kiszone warzywa. Tutaj znajdziesz przepis na tureckie torshi.
22. Suszone owoce i bakalie. Począwszy od powszechnych wszędzie jak migdały, poprzez tureckie rodzynki, figi, morele aż po morwę i pieczoną ciecierzycę.
23. Yoğurt – jogurty tureckie. Pyszne, gęste, nieco bardziej kwaśne od naszych. Często serwowane także do smażonych mięs. Odmianą jest ayran, czyli jogurt zmieszany z wodą i lekko osolony.
Tureckie filo – ciasto (mąka, ciepła woda i oliwa), rozwałkowane do niemal przeźroczystego papieru, przeźroczyste niczym mgiełka. Malowniczo wygląda sposób przygotowania. Naprzemienne wałkowanie długi, drewnianym wałkiem i rzucanie płatem ciasta ponad głową wykonującego. Wygląda to, jakby kucharz miał zamiar otulić się ciastem niczym chustą.
Tradycyjne tureckie słodycze. Odkryj słodki wymiar Turcji
23. Karpuz i Kavun (Arbuzy i melony) słodkie, pyszne, aromatyczne. Smakują genialnie – obowiązkowo spróbuj, a przekonasz się, że te które kupujemy w naszych sklepach nie dorastają im do pięt:). W czasie moich tureckich wakacji zawsze zaczynam nimi posiłki.
25. Baklawa najbardziej popularny deser. Słodki lub bardzo słodki, który obowiązkowo musisz spróbować podczas tureckich wakacji
26. Chałwa (tur. helva), której Turcja jest ojczyzną. Odmian chałwy jest nieskończenie wiele, a jedna jest smaczniejsza od drugiej.
27. Halka tatlisi, słodkie pręciki smażone w głębokim tłuszczu, dodatkowo polewane po upieczeniu słodkim syropem.
28. Kunefe, czyli ciasto nitki. Ciekawy smaku tego tureckiego deseru powstaje z połączenia ciasta kadayif, w który zawija się (dodam, że mój ulubiony) ser dil peyniri. Kunefe smaży się w tłuszczu lub piecze i polewa słodkim syropem aromatem różanym. Deser wspaniale łączy w sobie różne struktury – mamy chrupiące, zrumienione ciasto nitkowe i ciągnący się, kremowy ser.
29. Dondurma to tureckie lody. Bardziej gęste od naszych, o ciekawych smakach. Często podawane są do deserów, na przykład do kunefe.
30. Pestil wysuszone pulpa owocowa, często łączona z orzechami. Bardzo lubię! Sama przygotowuję takie naturalne przekąski od dawna. Klikając Tutaj znajdziesz przepis na pestil w domowym wydaniu.
31. Pişi ciastka (jakby pączki) smażone na głębokim tłuszczu.
32. Lokum – znane są również pod nazwami rachatłukum i turkish delight – słodycze nieco podobne do żelek, które powstają (najczęściej) ze stężałego soku winogronowego. To te naturalne, droższe. Nieco tańsze robi się ze skrobi oraz cukru. Gotowe lokum obtacza się w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub w zmielonych pistacjach.Ten jeden z najbardziej popularnych deserów w Turcji spróbujesz wszędzie, bo podają go nawet jako dodatek (jak u nas czekoladkę czy ciasteczko) do kawy po turecku. Pyszne są orzechy włoskie lub pistacjowe zatopione w soku winogronowym – do kupienia na bazarach.
Tureckie śniadanie. Jak zacząć dzień jak miejscowy?
akie jest tradycyjne tureckie śniadanie? Kolorowe, składające się z wielu składników, podane na wielu małych talerzykach, na których znajdziemy: sery, oliwki, pomidory, ogórki zielone pokrojone w słupki pastę sezamową, wędliny, jaja w różnej postaci.
Na koniec posiłku Turcy jedzą dżemy (genialny z fig – mój ulubiony) i miody.
Do tego kilka szklaneczek herbaty tureckiej i biały chleb, który moczą w sosach pozostałych po potrawach.
Na chleb nakładają też najbardziej popularną na tureckim śniadaniu potrawę z jajek, taką odmianę jajecznicy czyli podsmażonych pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem jajek.
Do śniadań Turcy często jadają także bardzo pyszne, puszyste babeczki Pogača.
Smaki Turcji moje ulubione
Próbuję wielu tureckich potraw, ale mam swoje ulubione od lat, do których myślami wracam przed każdymi tureckimi wakacjami.
Owoce i warzywa – to podstawa. Aromat i smak – niezapomniany. Każdy posiłek zaczynam od melona i arbuza. Na śniadanie dodaję do nich pieczoną ciecierzycę (genialna), suszone morwy i figi.
Oliwki i sery to moje kolejne ulubione potrawy tureckie. Serów mają bardzo duży wybór – polecam próbować i wybrać swój ulubiony smak.
Z oliwek najbardziej lubię takie maleńkie, wyglądem przypominające nieco kapary, kiszone z cytrynami oraz czarne, suszone. Do tego warzywa typu pomidory i ogórki oraz „zielone” zdrowie, czyli salaty i zioła typu pietruszka, szczypior, mięta, które serwują w formie całych gałązek. Aromat i smak niezapomniany!
Torshi czyli tureckie kiszonki które goszczą także w mojej spiżarni od lat, w połączeniu z kebabem to jedno z moich ulubionych, tureckich dań.
Turecka pizza w wersji mięsnej, czyli pide. Do tego góra zieleniny i herbata.
Wchodzę w turecki klimaty popijając kilka razy dziennie turecką herbatę – w wersji bez cukru i kawę po turecku – średnio słodzoną. Chociaż kawy z ekspresu nigdy nie słodzę, to turecka bez cukru mi nie smakuje.
Sokiem z świeżo wyciskanych granatów i pomarańczy nie pogardzę i chętnie popijam Ayran lub dodaję jogurt do potraw.
Ze słodkości najbardziej lubię turecki miód (szczególnie ten z plastra miodu) oraz dżem figowy. No i chałwa – szczególnie pistacjowa. A na koniec posiłku niektórzy jerszcze piją szklaneczkę raki – na dobre trawienie.
Gdzie jeść w Turcji? Przewodnik po restauracjach
Z czego słynie kuchnia turecka?
Dobrze zjesz w tureckiej restauracji, ale nie w każdej dostaniesz kieliszek wina czy piwo do posiłku.
Zapytaj zanim zamówisz, czy podają alkohol. Generalnie restauracje w Turcji dzielą się na trzy kategorie:
- bez alkoholu – często mówią, że czekają na licencję
- podają wino, piwo i raki
- serwuję różnego rodzaje alkohol
Na jakie jedzenie uważać w Turcji?
Unikaj wody z kranu. Lepiej pić wodę butelkowaną, aby uniknąć ryzyka zatrucia.
Unikaj niedogotowanych mięs i owoców morza. Upewnij się, że mięso jest dokładnie ugotowane, a owoce morza są świeże i przygotowane w odpowiedni sposób.
Ogranicz spożycie surowych warzyw i owoców (szczególnie na początku pobytu), które nie zostały dokładnie umyte.
Ostrzeż kelnera, jeśli masz jakieś alergie lub unikasz pewnych składników.
Wybieraj restauracje z tłumami miejscowych. Restauracje, które cieszą się popularnością wśród mieszkańców, zazwyczaj serwują jedzenie wysokiej jakości.
Czego nie jedzą w Turcji?
W Turcji nie jada się wieprzowiny oraz krwi zwierzęcej co wynika z wielowiekowej tradycji oraz nakazów islamu.
Zakwaterowanie w Turcji. Gdzie znaleźć najlepsze oferty?
Planując wyjazd do Turcji, możesz skorzystać z gotowej oferty biura podróży, w której będziesz mieć zapewniony lot i hotel lub zarezerwować hotel w Turcji i lot samodzielnie.
Niezależnie jaki rodzaj noclegu w Turcji wybierzesz, na pewno przydadzą Ci się moje artykuły z pomocnymi informacjami, jak kupować na bazarach w Turcji lub jakie są tradycje i zwyczaje w Turcji.
Dowiesz się także o co chodzi z tym niebieskim okiem w Turcji, które jest praktycznie wszędzie.
Szukając hotelu w Turcji, możesz też skorzystać z poniższej wyszukiwarki.