
Jedzenie w Turcji jest bardzo zróżnicowane. Nie tylko z racji rozległego terenu kraju, ale także z tradycji.
Łączy je jedno: składają się przede wszystkim z mięsa i świeżych warzyw. Mięsa: drobiowego, jagnięciny lub wołowego oraz warzyw w bardzo dużym wyborze z dużym dodatkiem świeżych ziół: mięty, kopru, cebuli.
Jaka jest kuchnia turecka?
Kuchnia turecka to połączenie smaków wschodu i zachodu, co sprawia, że jest bardzo zróżnicowana i bogata w różnorodne dania. Charakteryzuje się stosowaniem świeżych i aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, kumin, mięta czy kolendra, a także dużą ilością mięsa, warzyw i owoców morza.
Jedzenie w Turcji w hotelach zawsze jest urozmaicone i oparte na tureckich produktach, aczkolwiek – w zależności od hotelu – zdarzają się bardziej europejskie lub typowo angielskie potrawy.
Wiele tureckich potraw lubię – aczkolwiek nie wszystkie – ale uwielbiam te zielone dodatki, które jada się całe, bez szatkowania.
Przygotowałam zestawienie – alfabetycznie –najbardziej popularnych potraw, żeby łatwiej było Ci się poruszać w gąszczu tureckich smaków.

Tureckie jedzenie – tureckie nazwy
1. Burek – nadziewany placek z kruchego ciasta yufka (podobnego do filo) smażony na patelni. Nadzieniem są najczęściej ser typu feta, ziemniaki, pietruszka, szpinak, kapusta, czasem mielone mięso. Dla mnie najlepszy jest burek wypełniony szpinakiem z serem feta.
2. Cacik turecki chłodnik (sos), często podawany do kebaba, grillowanych warzyw, pieczywa, sałat. U nas bardziej znany jako greckie tzatziki.
3. Etsiz dolmasi warzywa (bakłażan, papryka) faszerowane ryżem z dodatkami.
4. Imam bayld (Omdlały Imam) smażone bakłażany z nadzieniem z pomidorów, cebuli i czosnku podawane na zimno z pieczywem, zalane zimnym jogurtem.
5. Gözleme cienkie placki pieczone z farszem w środku. Rodzaje farszów są bardzo różne: mięsne, serowe, z różnymi warzywami.Zamawiając wybierz jaki rodzaj najbardziej będzie Ci odpowiadał.
6. Güveç – danie jednogarnkowe (mięso z warzywami) zapiekane zazwyczaj w glinianym naczyniu.
7. Kebab – z jagnięciny, wołowiny lub kurczaka
- Yogurtlu kebab z mięsa pokrojonego w kostkę
- Adana kebabı z ręcznie mielonego mięsa
- Slim kebabı (beyti kebab) plastry bakłażana owijane wokół mięsa
- Döner kebab z mięsa krojonego na małe kawałki pieczonego na pionowym szpikulcu. Najbardziej popularny rodzaj kebaba. Doner kebab często podaje się jako mięso zawinięte w cienki chleb z dodatkiem warzyw.
Prawdziwy kebab to Adana (pochodzący z miasta Adana ), przygotowany z mielonego mięsa baraniego, mocno przyprawionego papryką. Doner kebab – jest wariacją tradycyjnego kebaba, przyrządza się go – najczęściej – z kurczaka.
8. Kofty – kulki z mielonego mięsa zmieszanej z przyprawami, a czasem z warzywnymi dodatkami.
- Cig köfte – pulpeciki z mięsa i kaszy bulgar. Oryginalne çig köfte są z surowego mięsa, ale serwuje się je także po obróbce cieplnej.
- Içli Köfte pierożki z kaszy bulgar z mięsnym nadzieniem smażone w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Podaje się polane masłem lub sosem pomidorowym.
9. Kumpir czyli upieczony ziemniak z dodatkami w środku. Dodatkami mogą być:oliwki, sałatka z warzyw, kukurydza, majonez, ketchup.
10. Kuru fasulye potrawa podobna do naszej fasolki po bretońsku, podawana w wersji mięsnej lub wegetariańskiej
11. Lahmacun na cienkim, okrągłym drożdżowym cieście (podobnym do pizzy) mięsne (czasem warzywne) nadzienie. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z cytryny.
12. Manti to malutkie pierożki nadziewane mięsem lub dynią, polewane zwykle jogurtem, masłem lub sosem pomidorowym.
13. Mercimek çorbası zupa z soczewicy. Pyszna!
14. Menemen – jadana na śniadania potrawa podobna do jajecznicy, składająca się z podsmażonych pomidorów, papryki i cebuli i jajek.
15. Mezze – kolekcja małych przystawek
16. Patlican czyli bakłażan (oberżyna) to chyba najważniejsze warzywo w Turcji. Występuje w wiele daniach, zarówno jako główny składnik, jak i składnik farszu. Koniecznie spróbuj chociaż jednego dania z tureckim bakłażanem.
17. Pide na cieście jak do pizzy uformowanej (obowiązkowo) w łódkę z zawiniętymi ku górze brzegami nadzienie z wołowego mięsa i sera. To wersja podstawowa, ma jednak wiele odmian. Może być wegetariańska, może być mięsna z dodatkiem papryki czerwonej, zielonej i cebuli. Pide tureckie powinno być w środku mięciutkie zaś jego skórka chrupiąca. Nazywane jest „turecką pizzą” o często można kupić pide na straganach i w budkach, do zjedzenia na szybko. Uwielbiam :).
18. Pogača puszyste bułeczki, które najczęściej je się na śniadanie.
19. Simit to chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku obwarzanek. Spożywany bez nadzienia lub z nadzieniem z serem, pasta z oliwek, z czymś słodkim.
20. Sarma, podobne do naszych gołąbków, to nadziewane liście winogron lub kapusty (często kiszonej) ryżem, kaszą bulgar, mięsem. Yaprak sarması to sarma w liściach winogron. W sklepach tureckich można kupić gotowe liście do zrobienia sarmy.
21. Torshi – kiszone warzywa. Tutaj znajdziesz przepis na tureckie torshi.
22. Suszone owoce i bakalie. Począwszy od powszechnych wszędzie jak migdały, poprzez tureckie rodzynki, figi, morele aż po morwę i pieczoną ciecierzycę.
23. Yoğurt – jogurty tureckie. Pyszne, gęste, nieco bardziej kwaśne od naszych. Często serwowane także do smażonych mięs. Odmianą jest ayran, czyli jogurt zmieszany z wodą i lekko osolony.

Tureckie filo – ciasto (mąka, ciepła woda i oliwa), rozwałkowane do niemal przeźroczystego papieru, przeźroczyste niczym mgiełka. Malowniczo wygląda sposób przygotowania. Naprzemienne wałkowanie długi, drewnianym wałkiem i rzucanie płatem ciasta ponad głową wykonującego. Wygląda to, jakby kucharz miał zamiar otulić się ciastem niczym chustą.
Tureckie przysmaki słodycze
23. Karpuz i Kavun (Arbuzy i melony) słodkie, pyszne, aromatyczne. Smakują genialnie – obowiązkowo spróbuj, a przekonasz się, że te które kupujemy w naszych sklepach nie dorastają im do pięt:). W czasie moich tureckich wakacji zawsze zaczynam nimi posiłki.
26. Chałwa (tur. helva), której Turcja jest ojczyzną. Odmian chałwy jest nieskończenie wiele, a jedna jest smaczniejsza od drugiej.
27. Halka tatlisi, słodkie pręciki smażone w głębokim tłuszczu, dodatkowo polewane po upieczeniu słodkim syropem.
28. Kunefe, czyli ciasto nitki. Ciekawy smaku tego tureckiego deseru powstaje z połączenia ciasta kadayif, w który zawija się (dodam, że mój ulubiony) ser dil peyniri. Kunefe smaży się w tłuszczu lub piecze i polewa słodkim syropem aromatem różanym. Deser wspaniale łączy w sobie różne struktury – mamy chrupiące, zrumienione ciasto nitkowe i ciągnący się, kremowy ser.
29. Dondurma to tureckie lody. Bardziej gęste od naszych, o ciekawych smakach. Często podawane są do deserów, na przykład do kunefe.
30. Pestil wysuszone pulpa owocowa, często łączona z orzechami. Bardzo lubię! Sama przygotowuję takie naturalne przekąski od dawna. Klikając Tutaj znajdziesz przepis na pestil w domowym wydaniu.
31. Pişi ciastka (jakby pączki) smażone na głębokim tłuszczu.
32. Lokum – znane są również pod nazwami rachatłukum i turkish delight – słodycze nieco podobne do żelek, które powstają (najczęściej) ze stężałego soku winogronowego. To te naturalne, droższe. Nieco tańsze robi się ze skrobi oraz cukru. Gotowe lokum obtacza się w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub w zmielonych pistacjach.Ten jeden z najbardziej popularnych deserów w Turcji spróbujesz wszędzie, bo podają go nawet jako dodatek (jak u nas czekoladkę czy ciasteczko) do kawy po turecku. Pyszne są orzechy włoskie lub pistacjowe zatopione w soku winogronowym – do kupienia na bazarach.



Tradycyjne tureckie śniadanie
Moje ulubione potrawy w Turcji
Próbuję wielu tureckich potraw, ale mam swoje ulubione od lat, do których myślami wracam przed każdymi tureckimi wakacjami.
Owoce i warzywa – to podstawa. Aromat i smak – niezapomniany. Każdy posiłek zaczynam od melona i arbuza. Na śniadanie dodaję do nich pieczoną ciecierzycę (genialna), suszone morwy i figi.
Oliwki i sery to moje kolejne ulubione potrawy tureckie. Serów mają bardzo duży wybór – polecam próbować i wybrać swój ulubiony smak.
Z oliwek najbardziej lubię takie maleńkie, wyglądem przypominające nieco kapary, kiszone z cytrynami oraz czarne, suszone. Do tego warzywa typu pomidory i ogórki oraz „zielone” zdrowie, czyli salaty i zioła typu pietruszka, szczypior, mięta, które serwują w formie całych gałązek. Aromat i smak niezapomniany!
Torshi czyli tureckie kiszonki które goszczą także w mojej spiżarni od lat, w połączeniu z kebabem to jedno z moich ulubionych, tureckich dań.
Turecka pizza w wersji mięsnej, czyli pide. Do tego góra zieleniny i herbata.
Wchodzę w turecki klimaty popijając kilka razy dziennie turecką herbatę – w wersji bez cukru i kawę po turecku – średnio słodzoną. Chociaż kawy z ekspresu nigdy nie słodzę, to turecka bez cukru mi nie smakuje.
Sokiem z świeżo wyciskanych granatów i pomarańczy nie pogardzę i chętnie popijam Ayran lub dodaję jogurt do potraw.
Ze słodkości najbardziej lubię turecki miód (szczególnie ten z plastra miodu) oraz dżem figowy. No i chałwa – szczególnie pistacjowa.
Tureckie restauracje
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!