Ocet z pigwy lub piwowca

0
862
Ocet z pigwy przygotowany w dużych słoikach z białymi przykrywkami.
Domowy dodatek do sałatek.

Ocet z pigwy lub pigwowca zachowuje wszystkie składniki owoców, wzmocnione dzięki fermentacji. Ocet z pigwy jest aromatycznym dodatkiem do potraw i sosów typu „winegret”.

Ocet z pigwy: przepis do sałatek
Jeden z rodzajów octu.

Ocet w pigwy robię pierwszy raz w tym roku, więc i dla mnie to mały eksperyment. Ale skoro octy z wiśni, agrestu czy śliwek okazały się tak rewelacyjne, to nie ma żadnego powodu, aby pigwa nie dołączyła do tego zacnego grona.

W artykule podałam trzy rodzaje składników, z jakich przygotowałam mój ocet. Sama jestem ciekawa, który okaże się najlepszy. Ania, u której próbowałam octu z pigwy i od której otrzymałam przepis, robi bez dodatku jabłek, ale mówiła mi, że kiedyś próbowała z jabłkami i też był smaczny.

Przekonam się za kilka tygodni, który z nich na stałe zagości w mojej kuchni.  A póki co trzy słoje z zaczątkiem octu fermentują.

I jeszcze jedna ważna informacja. Matka octowa lub niewielka ilość sprawdzonego octu jabłkowego lub innego owocowego dodana do naszego zaczątku na ocet przyśpieszy jego fermentację. Nie dodając tych „przyśpieszaczy” fermentacja i tak się odbędzie, tylko będzie przebiegała nieco dłużej i mniej burzliwie.

Do każdego z tych przepisów można dodać miód zamiast octu. Dodałam miód do wersji z pokrojonymi jabłkami.

Dopisek: zauważyłam, że fermentacja najszybciej rozpoczęła się w wersji z pigwą przemrożoną, pomimo takich samych ilości składników i matki zaczynowej, jak w pozostałych rodzajach.

Przepis na: Ocet  z owoców pigwy lub pigwowca

Składniki: Ocet z owoców pigwy lub pigwowca 

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 4 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
  • 1,5 litra wody nie chlorowanej
  • matka octowa lub kilka łyżek jakiegokolwiek octu owocowego domowej roboty lub – naprawdę ekologicznego – bardzo wskazane, ale nie obowiązkowe

Składniki: Ocet z owoców pigwy lub pigwowca z sokiem z jabłek

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 2 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
  • dwie szklanki soku z z jabłek – świeżo wyciśnięty
  • 1,2 litra wody nie chlorowanej
  • matka octowa lub kilka łyżek jakiegokolwiek octu owocowego domowej roboty lub – naprawdę ekologicznego – bardzo wskazane, ale nie obowiązkowe

Składniki: Ocet z owoców pigwy lub pigwowca z jabłkami

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 4 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
  • 3 – 4 jabłka pokrojone na kawałki
  • 1,5 litr wody nie chlorowanej
  • matka octowa lub kilka łyżek jakiegokolwiek octu owocowego domowej roboty lub – naprawdę ekologicznego – bardzo wskazane, ale nie obowiązkowe

Ocet owoców z pigwy lub pigwowca: przepis i przegotowanie krok po kroku 

  1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć „powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec, jeśli pochodzi z czystych regionów, zostawić bez mycia, tylko usunąć ogonek i tzw. muszkę (pozostałość po kwiatku).
  2. Usunąć gniazda nasienne lub zostawić. Tutaj są dwie szkoły. Pierwsza mówi, że bez gniazd nasiennych bowiem zawierają one – bardzo niewielkie co prawda ilości amigdaliny (substancji, z której powstaje cyjanowodór), która co prawda przy małych ilościach nie jest niebezpieczna dla życia, ale u wrażliwych osób może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z drugiej strony, uważa się, że amigdalina – zwana witaminą B17 – ma znaczące działanie w w leczeniu nowotworów. Usuwam nasiona z owoców pigwy.
  3. Owoce pigwy/pigwowca pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
  4. Przygotować słój.
  5. Do słoja wrzucić pigwę lub pigwowiec, dodać cukier i pozostałe składniki (według poszczególnych przepisów), zalać wodą i dodać matkę octową lub ocet owocowy ( o ile posiadamy takowe). Słój przykryć ręcznikiem papierowym lub bawełnianą szmatką i zabezpieczyć gumką, żeby materiał nie zsuwał się. Ta ochrona jest konieczna, aby do środka nie dostawały się muszki – owocówki, a jednocześnie dochodziło powietrze.
  6. Słój z octem zostawić w ciepłym miejscu na około dwa tygodnie, kiedy przebiega pierwsza fermentacja. W tym czasie dobrze jest przemieszać ocet – chociaż raz dziennie – napowietrzając go.
  7. Kiedy zaczyna się tworzyć na powierzchni naturalny filtr (taki jakby kożuch) zaprzestajemy mieszania i słój z octem można  przenieść w nieco chłodniejsze miejsce na około 6 tygodni.
  8. Po tym czasie ocet można przecedzić, owoce dokładnie odsączyć – ja przepuszczam je przez wyciskarkę do owoców – i gotowy ocet przelać do butelek.
  9. Aby ocet był klarowny, należy przefiltrować go przez papier kuchenny, a jeszcze lepiej przez papierowy filtr do zaparzania kawy.
Wskazówki:
  • Pigwa powinna być dość mocno rozdrobniona, w przeciwnym razie woda nie przykryje owoców.
  • Słoje, w których będziemy przygotowywać ocet z pigwy lub pigwowca muszą być wyparzone, aby pozbawić je ewentualnej pleśni. Najprostszą metodą jest wyparzenie wrzątkiem, ale można to także uczynić innym sposobem, który znajdziesz gdy klikniesz Jak przygotować słoje do zaprawy.

Ocet to jeden z kilku produktów, które możemy przygotować. W innych artykułach na stronie, znajdziesz odpowiedź na pytanie: Pigwa, co z niej zrobić?

Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca

Nalewki z pigwy – dwa przepisy

Nalewka z pigwy lub pigwowca, cytryny i miodu

Ocet z pigwy lub pigwowca - jak przygotować domowy ocet.
Po lewej pigwa oczyszczona, po prawej z woskowym nalotem

Sprawdź pozostałe przepisy na domowy ocet:

Ocet owocowy

Ocet jabłkowy

Wszystkie przepisy na ocet domowy

Przygotowałaś ocet z pigwy według przepisu? Podziel się opinią w komentarzu!

Masz jakieś pytania do przepisu? Napisz w komentarzu – jestem bardzo ciekawa waszych opinii 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!