Desery na diecie dr Dąbrowskiej

0
0
deser owocowy
Propozycja podania

Czy można jeść desery na diecie owocowo warzywnej? Jak najbardziej. Nie będą to co prawda serniczki czy szarlotki, ale pyszne, pieczone jabłka jak najbardziej. 

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Dieta owocowo – warzywna : zasady działania

Jeśli nie znasz zasady działania diety owocowo – warzywnej znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej – koniecznie zacznij od zapoznania się z artykułem Dieta Dąbrowskiej. 

W przypadku, gdy wiesz na czym polega oczyszczanie organizmu metodą jedzenia warzyw i owoców, możesz przejść do kolejnego etapu zapoznania się z dietą.

Desery na diecie

W czasie diety nawet dobrze skomponowana herbatka ziołowa może zachwycić nasze kubki smakowe. Pieczone jabłka, surówka z dopuszczalnych owoców nie tylko urozmaicą posiłki, ale dodadzą potrzebnych organizmowi składników.

Jabłko pieczone w piekarniku 1

Jabłka – koniecznie ze skórką.

  • Jabłka ułożyć na formie, włożyć do nagrzanego o temperaturze 180 -200°C piekarnika, piec  od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka.
  • Porada: aby zachować ładny kształt jabłka, trzeba zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka. Zapobiegnie to ich pękaniu i zniekształcaniu w czasie pieczenia.
  • Porada: przed upieczeniem odciąć górę jabłka,wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i w to miejsce włożyć np. malin jagody lub posypać cynamonem, przykryć odciętą górą i zapiec .

 Jabłko pieczone w piekarniku 2

Jabłka – koniecznie ze skórką

  • folia aluminiowa
  • Jabłka zawinąć w folię, włożyć do nagrzanego o temp. 180-200°C piekarnika, piec  od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka. Metoda ta pozwala zachować soki z jabłka (nie wypłyną do formy), jednak dużo stracimy na smaku jak i wyglądzie jabłka.

Kompot jabłkowy z cynamonem, kardamonem i goździkami

  • jabłka – nieobrane ze skóry, umyte
  • cynamon-najlepiej laska
  • kardamon – cały
  • goździki- całe
  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki.
  3. Zagotować wodę, wrzucić przyprawy i jabłka.
  4. Gotować do miękkości jabłek.
  5. Zostawić jabłka wraz z przyprawami do wystygnięcia.

Kompot z jabłek i mięty

  • jabłka – nieobrane ze skóry, umyte
  • mięta – świeża lub suszona
  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki.
  3. Ugotować do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dodać miętę.

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii, jako substytut „małej czarnej”.

Kompot z dyni z goździkami

  • dynia
  • goździki
  • sok z cytryny
  1. Przekroić dynię na pół. Usunąć skórę, włókna i pestki. Pokroić w dużą kostkę.
  2. Zagotować wodę z goździkami i sokiem z cytryny.
  3. Do wrzącej wody wrzucić dynię, gotować chwilę.
  4. Można dokwasić  sokiem z cytryny.

Kostki miętowe

  1. Zaparz mocną herbatę miętową ( prawie esencję).
  2. Przelej do woreczków do zamrażania lodu. Zamróź.
  3. Idealne także jako dodatek do wody w czasie upałów.

 Mus jabłkowy 1         

                 

  • 1 kg jabłek – lub więcej – obrane ze skórki
  • cynamon laski lub mielony
  • szczypta soli (do wyciągnięcia słodyczy z owoców)
  1. Obrać jabłka i usunąć  końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki. Dodać cynamon.
  3. Włożyć do dużego garnka, zagotować.
  4. Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
  5. Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, jako pyszny i zdrowy deser.

Mus jabłkowy 2   

                           

  • 1 kg jabłek – lub więcej – ze skórką
  • cynamon laski lub mielony
  • szczypta soli (do wyciągnięcia słodyczy z owoców)
  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki. Dodać cynamon.
  3. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Koniecznie przykryć.
  4. Piec w piekarniku w temp. 180 – 200 °C około 1 godziny.
  5. Po upieczeniu przetrzeć przez sito, aby uzyskać jednolity, puszysty mus.
  6. Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, jako pyszny i zdrowy deser.

Mus jabłkowy z malinami 

  • mus jabłkowy
  • kilka świeżych lub mrożonych malin
  1. Do miseczki wyłożyć mus jabłkowy.
  2. Na górę położyć kilka malin (jagód, kostki z kiwi).

Soki owocowe i warzywne

  • Świeżo wyciskane, w proporcji :  ¾ szklanki soku i ¼ szklanka wody.
  • Soki tłoczone, jak na przykład jabłkowy, też najlepiej pić rozcieńczony wodą.
owoce na talerzu
Deser na diecie

Więcej o diecie, jadłospis na 14 dni i przepisy na potrawy

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na dodatki, które ułatwią przygotowanie posiłków

Przepisy na sałatki i surówki

Przepisy na zupy

Przepisy na główne dania

 Przepisy na desery

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!