Dieta Dąbrowskiej dozwolone produkty

0
1382
warzywa na talerzu
Warzywa na talerzu

Dieta owocowo-warzywna: produkty dopuszczalne, z którymi musisz się zapoznać i zaprzyjaźnić, jeśli zamierzasz stosować dietę.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Dieta owocowo – warzywna : zasady działania

Jeśli nie znasz zasady działania diety owocowo – warzywnej znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej – koniecznie zacznij od zapoznania się z artykułem Dieta Dąbrowskiej. 

W przypadku, gdy wiesz na czym polega oczyszczanie organizmu metodą jedzenia warzyw i owoców, możesz przejść do kolejnego etapu zapoznania się z dietą.

Dieta dr Dąbrowskiej co jeść 

Poniżej znajdziesz listę owoców, warzyw, soków i przypraw, w które powinnaś się zaopatrzyć, jeżeli chcesz zacząć stosować dietę warzywno – owocową.

Chociaż lista jest dość szeroka, zwróć uwagę, że nie możesz kupować wszystkiego „jak leci” – najlepiej wydrukuj sobie zestawienie i zabierz ze sobą na zakupy.

Listę przygotowałam alfabetycznie, tak by łatwiej było Ci wyszukać odpowiednie produkty.

warzywa na kamiennej podstawce
To tylko mała część możliwości

Warzywa dopuszczalne na diecie 

  • Bakłażan, botwinka wraz z liśćmi, brokuły, brukselka, buraki, cebula, chrzan, cukinia, cukinia kiszona, cykoria, cytryny, czosnek, dynia, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta kiszona, kapusta pekińska, karczochy, kiełki warzyw dozwolonych w diecie (kiełki lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki), koper włoski, marchew, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryczki chili, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pietruszka korzeń, pomidory, por, rzepa czarna, rzodkiew biała, rzodkiewka, sałata ( wszystkie rodzaje ), seler korzeń, seler naciowy.

Owoce dopuszczalne na diecie 

  • Cytryny – w dowolnej ilości.
  • Grejpfrut i jabłko – w niewielkiej ilości. Na przykład 1 grejpfrut i 2 do 3 jabłek dziennie.
  • Maliny, kiwi, czarna porzeczka, kwaśne wiśnie,granat,aronia – raczej śladowe ilości, jedynie dla urozmaicenia posiłków.

Zioła i przyprawy dopuszczalne na diecie 

  • Agar – agar ( świetny do robienia galaret warzywnych), bazylia, cebula dymka, cynamon mielony, cynamon laska, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir suszony, imbir świeży, kardamon, kmin, kminek, kolendra ziarna, kolendra natka, kurkuma, liść laurowy, lawenda, lubczyk świeży lub suszony, magi włoskie, majeranek, mizuna japońska, oregano, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, pieprz biały, pieprz cayenne (chili), pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn, rzeżucha, sól – najlepiej z mikroelementami, suszone pomidory, szczypiorek, szałwia, trawa cytrynowa, tymianek, zielona pietruszka, zielony koperek, zielony seler, zioła prowansalskie.

Dieta dr Dąbrowskiej co pić

  • woda niegazowana
  • herbaty ziołowe: pokrzywa, skrzyp, melisa, mięta, trawa cytrynowa, nagietek, napar z kminku…
  • herbaty owocowe – raczej mniej niż ziołowych
  • kawa z cykorii
  • woda z imbirem – szczególnie polecana
  • świeżo wyciskane soki przygotowane z dopuszczalnych owoców i warzyw
  • woda z cytryną, woda z octem owocowym

Jak urozmaicić potrawy

  • Warto używać soli kłodnickiej albo himalajskiej – ale generalnie soli używaj jak najmniej.
  • Z dodatkiem soli bardzo ostrożnie – w minimalnej ilości, tym bardziej, jeśli jemy kiszonki i pijemy wodę z kiszonych ogórków i kapusty.
  • Polecam także sól czarną – Kala namak – która nadaje, dzięki zawartości siarki, potrawom smak jajek.
  • Warzyw, owoców i ziół możemy używać w każdej postaci: świeże, mrożone, suszone. Najlepsze są oczywiście  świeże, ale wszystko zależy od pory roku, w której przeprowadzamy dietę.
  • Znakomitym pomysłem na przekąskę są suszone owoce ( jabłko ) i warzywa (marchew). Można zrobić samemu, ale są również dostępne w sprzedaży ( sprawdzić na opakowaniu, czy nie ma niedopuszczalnych dodatków).
  • Lista dopuszczalnych przypraw jest naprawdę spora – zioła doskonale urozmaicają posiłki.
  • W przyprawach wymieniłam paprykę wędzoną – doskonały dodatek do zup typu kapuśniak lub bigosu.
  • Ocet jabłkowy – najlepiej własnej produkcji

Ocet jabłkowy – domowy, najlepszy

Więcej o diecie, jadłospis na 14 dni i przepisy na potrawy

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na dodatki, które ułatwią przygotowanie posiłków

Przepisy na sałatki i surówki

Przepisy na zupy

Przepisy na główne dania

 Przepisy na desery

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!