
Dieta Dąbrowskiej jadłospis na 14 dni
Dieta Dąbrowskiej – przykładowy jadłospis, który ułatwi przeprowadzenie diety przez początkowe kilkanaście dni.
Dieta owocowo – warzywna : zasady działania
Jeśli nie znasz zasady działania diety owocowo – warzywnej znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej – koniecznie zacznij od zapoznania się z artykułem Dieta Dąbrowskiej.
W przypadku, gdy wiesz na czym polega oczyszczanie organizmu metodą jedzenia warzyw i owoców, możesz przejść do kolejnego etapu zapoznania się z dietą.
Dieta Dąbrowskiej jadłospis
Jadłospis na 2 tygodnie bardzo ułatwi Ci przygotowywanie posiłków i robienie zakupów. Nie musisz trzymać się go ściśle „dzień po dniu”, ale jeśli zaplanujesz co będziesz jadła na następny dzień, to zdecydowanie łatwiej i przyjemniej będzie Ci przejść przez trudy diety.
Bo nie jest łatwo przygotować urozmaicone menu przez kilkanaście dni z dość ograniczonej liczby produktów!
Coś o tym wiem, bo od pewnego czasu stosuję warzywno – owocową dietę dr Dąbrowskiej.
Przytoczone poniżej propozycje to mój jadłospis, według którego przygotowuję posiłki. Często podaję dwa rodzaje surówek do jednego posiłku. Bo lubię bardziej urozmaicone danie na talerzu – po jednej łyżce, ale więcej smaków i kolorów. Jednak możesz przygotować jeden rodzaj surówki.
O tym jak przygotować się do „wejścia” w tę dietę, przeczytasz, gdy klikniesz Dieta owocowo – warzywna: przeczytaj przed zastosowaniem.
Przykładowy jadłospis dzień po dniu
1 dzień
Śniadanie:
- zakwas buraczany
- sok z marchwi i jabłek
- herbata miętowa
- surówka z kapusty pekińskiej, selera naciowego i ogórków kiszonych
- zupa krem z brokułów
- burak pieczony – gotowane lub pieczone w piekarniku plastry buraka posypane zieloną pietruszką
- połówka kiwi
Obiad
- sok pomidorowy
- herbata z czarnej porzeczki
- surówka z ogórka zielonego z czerwoną i żółtą papryką posypane ziołami
- marchew z jabłkiem i cynamonem
- zupa ogórkowa z koperkiem
- warzywa na parze lub w piekarniku: kalafior, brokuł, seler
- połówka grejpfruta
Kolacja:
- sok marchewkowo – jabłkowy
- herbata z melisy
- surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i cytryną
- ogórek kiszony i zielony pokrojony w słupki, pomidory mini
- zupa krem z pory
- gotowana biała kapusta posypana zieloną pietruszką
- mus jabłkowy na ciepło
2 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok z grejpfruta
- herbata z róży
- zupa krem z kalafiora
- sałata zielona z ogórkiem zielonym, rzodkiewką i zieloną cebulką lub szczypiorkiem
- leczo jarskie
- jabłko
Obiad
- kompot z jabłek i mięty
- herbata ziołowa
- surówka z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem kiszonym i pomidorem
- surówka z selera z jabłkiem
- zupa krem z pory
- gotowana kapusta kiszona z kminkiem, przesmażoną cebulą i odrobiną suszonego lubczyku
- jabłko pieczone w piekarniku
Kolacja
- sok pomidorowy
- herbata z aronii
- surówka z pomidorów, bazylii i czosnku
- surówka z ogórka kiszonego i cebuli
- zupa ogórkowa z koperkiem
- gotowane na parze marchewki mini
- połówka kiwi
3 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok warzywny
- herbata zielona
- surówka z marchwi tartej doprawionej chrzanem
- surówka z pomidora z ogórkiem kiszonym i zieloną cebulą
- zupa krem z pomidorów
- brokuł i plastry selera gotowane na parze
- kilka jagód i malin
Obiad
- woda z cytryną i listkami mięty
- herbat z róży
- surówka z kapusty pekińskiej, seler naciowego, jabłka i ogórka kiszonego
- pomidory miniaturki – do przegryzania
- zupa ogórkowa z koperkiem
- kalafior z kurkumą
- mus jabłkowy
Kolacja
- sok jabłkowy
- herbata z melisy z plastrem cytryny
- surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i zieloną pietruszką
- surówka z zielonego ogórka z kolendrą
- zupa kapuśniak z kiszonej kapusty
- burak pieczony w piekarniku z zieloną pietruszką
- połówka kiwi
4 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok pomidorowy
- surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i natką pietruszki
- surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, cebuli i lubczyku
- zupa krem jarzynowa
- burak ukiszony w zalewie cytrynowej
- mus jabłkowy z malinami
Obiad
- kompot z jabłek ze świeżymi malinami
- herbata z aronii
- surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i rzodkiewki
- plastry kalarepy i rzodkwi
- zupa kapuśniak z kiszonej kapusty
- gołąbki jarskie
- jabłko
Kolacja
- sok z marchwi i jabłek
- herbata wieloowocowa
- surówka z surowego kalafiora i ogórka kiszonego z koperkiem
- surówka z zielonej sałaty, pomidorów i cebuli
- zupa barszcz ukraiński
- sałatka z gotowanych warzyw: seler, marchew, pietruszka. ogórek kiszony
- sałatka z grejpfruta, jabłek i jagód
5 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok grejpfruta
- herbata zielona
- surówka z pomidorów ze szczypiorkiem
- surówka z selera z jabłkiem
- zupa krem z brokułów
- dynia pieczona w piekarniku posypana ziołami
- jabłko
Obiad
- kompot z dyni z goździkami
- herbata z malin
- surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
- surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i cytryną
- zupa barszcz ukraiński
- gotowana na parze cukinia lub kabaczek posypana zieloną pietruszką
- połówka kiwi
Kolacja
- woda z kostkami miętowymi i plastrami cytryny
- herbata z rumianku
- surówka z papryki czerwonej i żółtej, jabłka i ogórka kiszonego
- surówka z marchwi jabłek posypana cynamonem
- zupa warzywna „śródziemnomorska”
- gołąbki jarskie
- mus jabłkowy
6 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok brokułowo – jabłkowy
- herbata zielona
- surówka z białej rzodkwi z jabłkiem
- surówka z ogórka kiszonego i cebuli
- zupa krem z cebuli
- gotowane na parze: seler, marchewka, pietruszka
- jabłko
Obiad
- kompot jabłkowy z cynamonem, kardamonem i goździkami
- herbata z lipy
- surówka z pomidorów z cebulą i zielonym szczypiorkiem
- surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i zieloną pietruszką
- zupa warzywna ”śródziemnomorska”
- czerwona kapusta gotowana
- mus jabłkowy z malinami lub jagodami
Kolacja
- sok pomidorowy
- herbata z melisy z kostkami miętowymi
- surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i natką pietruszki
- buraczki z chrzanem
- zupa z dyni z imbirem
- leczo jarskie
- pół grejpfruta
7 dzień
Śniadanie
- sok z marchwi
- herbata rooibos
- surówka z sałaty i warzyw
- ogórki zielone i kiszone pokrojone w słupki, pomidory miniaturki
- zupa krem ogórkowa
- gotowane brokuły
- jabłko
Obiad
- kompot miętowy z listkami mięty i plastrem cytryny
- sok z czerwonej porzeczki
- surówka z selera z jabłkiem
- surówka z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem kiszonym i pomidorem
- zupa z dyni doprawiona imbirem
- sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą
- połówka kiwi
Kolacja
- sok jabłkowy
- herbata wieloowocowa
- surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i zieloną pietruszką
- surówka z pomidorów, kiszonych ogórków, rzodkiewki i zielonej cebuli
- zupa pomidorowa tradycyjna z pokrojonymi w słupki warzywami ( marchew, seler)
- czerwona papryka nadziewana i zapiekana
- połówka grejpfruta
8 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok warzywny
- herbata żurawina z acerolą
- surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem zielonym, cebulą i koperkiem
- brukselka w sosie pomidorowym
- zupa krem marchewkowa z imbirem
- warzywa gotowane na parze
- mus jabłkowy
Obiad
- kompot jabłkowy z żurawiną
- sok z marchwi i jabłek
- herbata rumiankowa
- surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
- surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i cytryną
- zupa krem pomidorowa posypana obficie bazylią
- gołąbki jarskie
- połówka kiwi
Kolacja
- sok pomidorowy
- herbata z dzikiej róży
- surówka z zielonego ogórka i cebuli z kolendrą
- surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem cebulą
- zupa jarzynowa tradycyjna
- bigos z białej kapusty
- jabłko pieczone, nadziewane malinami
9 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok jabłkowo- miętowy
- herbata miętowa
- surówka z selera, marchwi i jabłka
- pokrojone w plastry: kalarepa, biała rzodkiew , ogórek zielony
- zupa krem z kalafiora
- sałatka jarzynowa: ugotowane na parze warzywa pokrojone w kostkę
- połówka kiwi
Obiad
- kompot z jabłek z goździkami
- herbata z aronii
- sok z marchwi, selera, pietruszki korzeniowej i jabłka
- surówka z pomidorów, papryki, kiszonych ogórków, rzodkiewki i zielonej cebuli
- surówka z selera z jabłkiem i grejpfrutem
- zupa jarzynowa tradycyjna
- dynia pieczona w piekarniku
- mus jabłkowy z cynamonem
Kolacja
- sok pomidorowy
- herbata z melisy z plastrem cytryny
- surówka z pora z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
- surówka z marchwi i jabłek posypana cynamonem
- zupa ogórkowa z koperkiem
- pieczona papryka faszerowana warzywami
- jabłko
10 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok jabłkowy
- surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i zieloną pietruszką
- surówka z ogórka kiszonego, zielonego i cebuli
- zupa krem z brokułów
- buraczki z chrzanem
- połówka kiwi
Obiad
- kompot jabłkowy z listkami mięty i plastrem cytryny
- sok pomidorowy
- herbata malina z jeżyną
- surówka z ogórka zielonego z czerwoną i żółtą papryką
- surówka z sałaty i warzyw
- zupa ogórkowa z koperkiem
- cukinia lub kabaczek i bakłażan grillowane
- pieczone cebule szalotki
- sałatka z grejpfruta, malin i jagód
Kolacja
- sok warzywny
- herbata ziołowa
- surówka z pora z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
- surówka z pomidorów, bazylii i czosnku
- zupa warzywna „śródziemnomorska”
- leczo jarskie
- jabłko pieczone
11 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok z selera i marchwi
- herbata z dzikiej róży
- surówka z kapusty kiszonej z marchwią i jabłkiem
- ogórek kiszony, ogórek zielony, pomidor – pokrojone w słupki, posypane zieloną pietruszką
- zupa z dyni z imbirem
- jabłko
Obiad
- kompot jabłkowy z żurawiną
- herbata malinowa
- sok z buraka, jabłka i marchwi
- marchew z jabłkiem i cynamonem
- surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem kiszonym i pomidorem
- zupa warzywna „śródziemnomorska”
- czerwona papryka nadziewana i zapiekana
- mus jabłkowy z malinami
Kolacja
- sok pomidorowy
- herbata z żurawiny
- surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
- surówka z ogórka kiszonego i cebuli
- zupa barszcz ukraiński
- sałatka jarzynowa
- połówka kiwi
12 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok z marchwi i selera
- herbata ziołowa
- surówka z białej kapusty, ogórka kiszonego i jabłka
- surówka: biała rzodkiew, kalarepa pokrojone w plastry, ogórek zielony w słupki
- zupa krem z buraków
- marchewka mini pieczona z grejpfrutem
- połówka warzywa na parze
Obiad
- kompot jabłkowy z cynamonem, kardamonem i goździkami
- sok jabłkowy
- herbata wieloowocowa
- surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i cebuli
- surówka z pomidorów, kiszonych ogórków, rzodkiewki i zielonej cebuli
- zupa barszcz ukraiński
- leczo jarskie
- surówka z kiwi, malin i jabłka
Kolacja
- herbata malinowa
- sok pomidorowy
- herbata z melisy z listkami mięty
- marchew z jabłkiem i cynamonem
- surówka z ogórka kiszonego, zielonego i cebuli
- zupa kapuśniak z kiszonej kapusty
- brokuł i kalafior gotowane na parze
- jabłko
13 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok jabłkowo- marchewkowy
- herbata miętowa
- surówka z selera z jabłkiem i warzywa na parze
- surówka z pomidorów z cebulą i zielonym szczypiorkiem
- zupa krem z brokułów
- burak pieczony, posypany zieloną pietruszką i chrzanem
- połówka kiwi
Obiad
- kompot jabłkowy z listkami mięty i plastrami cytryny
- sok marchwiowy
- herbata z aronii
- surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem zielonym, cebulą i koperkiem
- biała rzodkiew, kalarepa pokrojone w plastry, pomidory mini i ogórki w słupki
- zupa kapuśniak z kiszonej kapusty
- kalafior gotowany z kardamonem
- leczo z papryk: czerwonej, zielonej, żółtej
- jabłko pieczone
Kolacja
- sok pomidorowy
- herbata wieloowocowa
- surówka z marchwi i jabłek posypana cynamonem
- surówka z sałaty i warzyw
- zupa pomidorowa śródziemnomorska
- cukinia (kabaczek) i bakłażan grillowane
- surówka z grejpfruta malin i jagód
14 dzień
Śniadanie
- zakwas buraczany
- sok marchwiowo- buraczany
- herbata z dzikiej róży
- surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i cytryną
- surówka z zielonej sałaty, pomidorów i cebuli
- zupa krem ogórkowa
- buraczki z chrzanem
- jabłko
Obiad
- kompot z jabłek z cynamonem
- sok grejpfruta
- herbata ziołowa
- surówka z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem kiszonym i pomidorem
- surówka z pomidorów, papryki czerwonej i żółtej, szczypiorku
- zupa pomidorowa śródziemnomorska
- kalafior, brokuły i seler gotowane na parze
- połówka kiwi
kolacja
- sok pomidorowy
- herbata z czarnej porzeczki
- surówka z kapusty kiszonej z pomidorami i zieloną pietruszką
- biała rzodkiew, kalarepa pokrojone w plastry
- zupa z dyni z czosnkiem
- buraki „kiszone” w zaprawie cytrynowej
- surówka z grejpfruta, kiwi, jagód i malin
Podwieczorki i drugie śniadania
- Kawa z cykorii, jako przekąska pokrojone w plasterki jabłka, kalarepka, marchewka, kilka malin, kawałek kiwi lub truskawka. A nawet dwie:).
Produkty, które doskonale nadają się do noszenia „w kieszeni” na wszelki wypadek: suszone jabłka, suszone marchewki, mus jabłkowy.
Więcej o diecie, jadłospis na 14 dni i przepisy na potrawy
Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.
Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów
Przepisy na dodatki, które ułatwią przygotowanie posiłków
Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.) oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Ten jadłospis na każdy dzień to ja mam tyle jeść czy to jest opcja wybierz sobie coś z tego jo ilość jedzenia jest tak rozpisana choćby to wszystko trzeba było zjeść a napewno to przekracza 800kcl e ciągu dnia
Witaj, generalnie ta dieta nie jest smakowita :(, więc wprowadzając różnorodność dostępnych produktów, łatwiej będzie Ci w nią wejść. Oczywiście, zjadasz małe ilości. Na przykład posiłek – miseczkę zupę, dwie łyżki sałatki warzywnej, dwie łyżki surówki, pomidor z cebulką i połowę grejpfruta. A gotujesz nieco więcej, żeby mieć na następny dzień, czy posiłek, bo dieta jest bardzo czasochłonna, wiec warto sobie uprościć przygotowywanie posiłków. Jeśli jeszcze coś jest niejasne – pytaj proszę. Życzę powodzenia pozdrawiam dana