Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców. Łatwa metoda w 3 krokach

0
0
owoce i warzywa na tacce
Jak pozbyć się pestycydów i bakterii z owoców i warzyw. Krok po kroku porady.

Owoce i warzywa, które kupujemy, nie są pozbawione chemicznych dodatków i bakterii niezbyt dla nas przyjaznych.

Najlepsze są warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł lub z certyfikowanych upraw „bio”. Jednak nie zawsze mamy możliwości zarówno miejscowe jak i finansowe kupować pozbawione chemicznych dodatków owoce i warzywa.

Zioła i pomidory uprawiam w skrzyniach w ogrodzie, a zimą w donicach na parapecie. Jabłka i pigwę czasem dostaję od przyjaciół, którzy posiadają sady, ale i tak mnóstwo owoców i warzyw kupuję, tym bardziej, że moja kuchnia właśnie na tych produktach jest oparta.

Jeśli mam możliwość, to staram się robić zakupy na BioBazarze w Katowicach. Mieszkającym w pobliżu polecam ten miejsce, które otwarte jest w środy i soboty.

A na codzień, kupując w „normalnych” sklepach, myję owoce i warzywa przed „wprowadzeniem” ich do kuchni.

Jak pozbyć się pestycydów i bakterii z owoców i warzyw?

Pierwsza metoda – droższa. Należy kupić specjalny preparat\płyn do mycia owoców i warzyw i spryskiwać nimi płody. Plusem jest szybkość zastosowania, minusem zaś kolejny plastikowy pojemnik do wyrzucenia i niezbyt niska cena.

Druga metoda. Nazwałabym ją: domowa.Używam do niej produktów, które każdy z nas posiada w domu. Trzy podstawowe rzeczy: ocet, soda oczyszczona i woda.

Czyścimy warzywa i owoce: krok po kroku

  1. Przygotować kwaśny roztwór. Do 1 litra wody wlać około pół szklanki octu owocowego lub spirytusowego lub 3 łyżki kwasku cytrynowego. Zanurzyć w tym preparacie owoce/warzywa na kilka minut, dbając aby cały produkt znalazł się pod wodą. W razie potrzeby zrobić większą ilośc preparatu. Raz przygotowany preparat można wykorzystać ponownie, tzn. wkładać produkty partiami. Ja wykorzystuję do tego ocet własnej produkcji i „odpad” – czyli osad z octu, który jest pełnowartościowy, ale nieapetycznie wyglądający. W ten sposób usuwamy szkodliwe bakterie.
  2. Przygotować zasadowy roztwór. Do 1 litra wody dodać 1 łyżkę sody. I moczyć przez kilka minut, żeby usunąć pestycydy.
  3. Opłukać produkt pod bieżącą wodą.

I jeść owoce i warzywa dla zdrowia. Dodając je do sałatek, zup i potraw wszelakich.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSałatka na szybko z fasolą. Najlepszy przepis
Następny artykułZupa krem z pieczarek 
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.