Sałatka z buraków z roszponką

0
0
sałatka z roszponki

Sałatka z buraków z roszponką przygotowana z delikatnym sosem winegret, to cudowne połączenie na talerzu smaków i kolorów. 

Sałatka z roszponką i burakami sprawdza się zarówno jako dodatek do mięsnego lub warzywnego obiadu, jak i jako samodzielne danie na drugie śniadanie czy lunch.

Sałata roszponka dostępna jest całą zimę – podobnie jak buraczki. Dlatego też sałatką z roszponką jest tak doskonałą propozycją na jesienno – zimową porę roku, kiedy tak trudno o dobre warzywa.

Sałatka z roszponką świetnie smakuje podana jako dodatek do placków z cukinii pieczonych w piekarniku lub w towarzystwie ziemniaków upieczonych w piekarniku.

Sałatka z roszponki i buraków jest tak łatwa do przyrządzenia, że poradzi sobie z nią nawet osoba, nie mająca żadnej wprawy w gotowaniu czy przyrządzaniu potraw. Wiem co mówię – a właściwie piszę – bo przygotowywałam ją z moim siedmioletnim pomocnikiem. Ja byłam jedynie odpowiedzialna za obranie i pokrojenie buraków oraz czytanie przepisu, a reszta to jego była robota!

Przepis na danie: Sałatka z buraków z roszponką

Składniki dania: Sałatka z buraków z roszponką

  • dwie garście roszponki
  • 4 średniej wielkości buraczki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Składniki na sos vinaigrette:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju z winogron lub innego o delikatnym smaku na przykład słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie dania: Sałatka z buraków z roszponką

  1. Buraki ugotować w skórce na parze.
  2. Buraki wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę
  3. Roszponkę umyć i osuszyć – w ręczniku kuchennym lub w suszarce do sałaty.
  4. Przygotować sos: W szklanym słoju lub misce wymieszać sok z cytryny z solą. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, musztardę i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli ubijać, cały czas dolewając cienkim strumieniem olej, aż sos zgęstnieje. Śmietanę lekko ubić i dodać do sosu ciągle ubijając.
  5. Sałatę roszponkę wymieszać delikatnie z mniej więcej 1/3 porcji sosu vinaigrette.
  6. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć roszponkę wymieszaną z sosem.
  7. Na środku talerza ułożyć koliście buraczki.
  8. Sałatkę polać pozostałym sosem, posypać zieloną pietruszką i zaraz podawać.
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!