Zdrowy ocet podstawowy przepis na ocet owocowy

10
3437
Ocet owowocowy z porzeczek. Ocet w słoikach a porzeczki położone na kamieniu.
Ocet owocowy można wykonać z niemalże każdego owocu.

Octy z wiśni, malin, śliwek czy innych owoców nie są aż tak bardzo znane i popularne jak ocet jabłkowy, który zdecydowanie wiedzie prym wśród owocowych octów. Na drugim miejscu plasuje się winogronowy. I na tym właściwie „peleton” zamyka się. 

Jak niesłusznie, przekonasz się, gdy zasmakujesz w którymś z rodzajów octu owocowego.

W mojej kuchni też tak było, aż do czasu ubiegłorocznych wakacji spędzonych w Austrii, a dokładniej podczas pedałowania wzdłuż Dunaju.

W regionalnych restauracjach, do posiłków podawano nam octy o ciekawym kolorze i smaku. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że to żadna chemia, tylko sama natura!

Dowiedziałam się, że ocet owocowy można zrobić praktycznie z wszystkiego, co nadaje się do jedzenia.

Oprócz jabłek – najbardziej popularnych – świetnie nadają się do produkcji inne owoce, warzywa i zioła. Ocet dobrze wykorzystać w sałatce z roszponką lub sałatce z pieczonej papryki.

Warunkiem powstania octu jest przeprowadzenie fermentacji z dostępem powietrza, przy udziale cukru. W wyniku pierwszej fazy produkcji powstaje alkohol, który następnie przeistacza się w ocet owocowy. I cała filozofia.

Zdarza się, że do produkcji octu z jabłek i innych słodkich owoców nie dodaję cukru, jednak do produktów z mniejszą zawartością cukru dodaję, aby fermentacja była szybsza i lepsza. Z reguły daję miód, ale może być także cukier trzcinowy lub zwykły, biały cukier.

Na początek przygody z produkcją octu radzę zawsze dodać cukier – w miarę zaznajomienia się z procesami fermentacji, można zacząć eksperymentować z mniejszą ilością cukru lub – używając naprawdę słodkich owoców – zrezygnować z niego w ogóle.

Po powrocie do domu spróbowałam zrobić i od tej pory w mojej kuchni zagościły – obok octu jabłkowego  także: ocet wiśniowy, ocet porzeczkowy, agrestowy, rabarbarowy i ziołowy. Ten ostatni to mój tegoroczny debiut. Winogronowy już wcześniej „produkowałam”. Wszystkie zdrowe, aromatyczne i … kolorowe!

Produkcja octu owocowego nie jest ani uciążliwa, ani pracochłonna. Wymaga słoja, dobrej wody i owoców.  I czasu, żeby fermentacja mogła dać efekt w postaci octu owocowego.

Mimo, że nazwa kojarzy się nam z czymś kwaśnym, to jest on lekko alkalizujący, co ma korzystny wpływ na gospodarkę kwasowo – zasadową organizmu (nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu).

Przepis na: Ocet owocowy uniwersalny

Składniki do przygotowania octu owocowego

  • dojrzałe owoce
  • woda w ilości przykrywającej owoce
  • cukier lub miodu w ilości 3 – 4 łyżki na 1 litr wody
  • duży szklany pojemnik
  • odrobina octu owocowego lub – najlepiej – tzw. „matka” z octu owocowego. Sprawdź przepis na ocet jabłkowy.
Uwagi:
  • Najlepsze są owoce czy zioła z ekologicznych upraw – lub przydomowych ogródków. Nie pryskane chemicznymi preparatami. Owoce muszą być dojrzałe, ale nie mogą być nadpsute – wtedy w occie może zrobić się pleśń.
  •  Woda – nie dajemy kranówki, która zawiera chlor. Chlor bowiem powstrzymuje namnażanie się mikroorganizmów i bakterii, czym ogranicza fermentację.

Ocet owocowy: jak zrobić krok po kroku

  1. Owoców nie myć, jeśli nie są pryskane (drożdże znajdujące się na skórce wspomagają fermentację).
  2. Owoce rozdrobnić – posiekać, pognieść, pokroić w dowolne kawałki.
  3. Słój, łyżkę do mieszania oraz butelki, do których później przelejemy gotowy ocet muszą być dokładnie wyparzone wrzątkiem.
  4. Owoce włożyć do szklanego słoja, zalać wodą – zimną lub o temperaturze pokojowej.
  5. Słoik przykryć gazą lub innym przepuszczalnym materiałem i zabezpieczyć gumką, żeby materiał nie zsuwał się. Ta ochrona jest konieczna, aby do środka nie dostawały się muszki – owocówki, a jednocześnie dochodziło powietrze.
  6. Jeśli masz „matkę” lub dobry gatunkowo ocet owocowy, możesz dodać do wody – przyśpieszy to fermentację.
  7. Przez kilka początkowych dni mieszać – napowietrzać ocet – przynajmniej dwa razy dziennie.
  8. W czasie robienia się octu na jego powierzchni może pojawić się biały nalot, tzw. kożuszek fermentacyjny. To nic złego, znika po zamieszaniu. I dlatego tak ważne jest mieszanie octu, bo w przeciwnym razie jeśli kożuszek utworzy się na całej powierzchni może odciąć dopływa powietrza. Ważne jest, aby nie pomylić kożuszka fermentacyjnego z pleśnią. Najlepsza metoda „na nos” – pleśń ma specyficzny, łatwo rozpoznawalny zapach.
  9. Po kilku dniach fermentacji na powierzchni utworzy się taki specyficzny „film“ . Wtedy nie wolno już mieszać powstającego octu, by nie zaburzyć procesu fermentacji właściwej. Ten film to tak zwana „matka“, która z reguły pojawia się na powierzchni po około 7 dniach. Wtedy też ocet przestaje tak intensywnie „pracować“ i rozpoczyna się proces fermentacji octowej.
  10. Bardzo ważne jest, aby owoce znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej mogą zacząć pleśnieć, a wtedy ocet na pewno nam nie wyjdzie. Jeśli owoce wypływają na powierzchnię to można przycisnąć je ceramicznym talerzykiem, jednak niezbyt szerokim, aby nie ograniczać dopływu powietrza.
  11. Słój odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, cierpliwie czekając. Odpowiednia jest temperatura pokojowa, pomiędzy 20-26 stopni Celsjusza.
  12. W zależności od cukrowości owoców, fermentacja trwa od 3 do 5 tygodni (zazwyczaj ok. 4 tygodni). Kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Wówczas przelewamy owoce z octem przez gazę (filtr do kawy, watę ) do szklanych, wyparzonych butelek, aby pozbyć się „śmieci” i uzyskać czysty płyn.
  13. Ocet owocowy można przechowywać przez kilka lat, gdyż sam w sobie jest świetnym konserwantem.
  14. Ocet owocowy czym starszy, tym jest mocniejszy. Nabiera mocy z wiekiem:).
  15. „Matkę” czyli gruby kożuch, który będzie na górze utworzonego octu, można wykorzystać do produkcji następnej partii octu. Spowoduje ona że fermentacja szybciej rozpocznie się i będzie bardziej intensywna.
Wskazówki
  • W pierwszych próbach przygotowania octu owocowego największym wyzwaniem jest wyczucie momentu, w którym trzeba oddzielić płyn od fermentujących owoców. Po trzech tygodniach fermentacji trzeba zacząć zaglądać do słoja i próbować. Gdy poczujemy – w zapachu i smaku- mocny aromat owocu, odcedzamy i przelewamy do butelek. Jeśli przegapimy ten moment, ocet stanie się w smaku mocniej drożdżowy ( nadal jest dobry, tylko nie każdemu może odpowiadać drożdżowa nutka). Jednak po przelaniu do butelek i odstawieniu, nutka smakowo – zapachowa ułoży się, zniknie aromat drożdży, a ocet nabierze szlachetnego wyrazu.
  • Ocet owocowy zawiera przyjazne bakterie, aminokwasy i enzymy. Wpływają one na  wygląd roztworu – dobry ocet owocowy powinien być mętny, z pływającymi nitkami lub włóknami.
  • Jeśli na powierzchni pojawi się pleśń – wylewamy całość!

Sprawdź pozostałe przepisy na domowy ocet i nie tylko:

Ocet jabłkowy

Ocet z pigwy lub piwowca

Wszystkie przepisy na ocet domowy

Żurawina z sokiem z pomarańczy

Sos jogurtowy

Nalewki

Ocet gotowy? Daj znać do jakich potraw używasz octu owocowego!

Ja osobiście dodaje ocet do sałatki z roszponką, serem i pieczoną gruszką oraz pomidorów suszonych w oleju. Dajcie znać do czego wy go dodajecie – może mnie zainspirujecie 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułDżem truskawkowy bez cukru – prosty przepis na słodki dżem
Następny artykułBuraki kiszone oraz sok (kwas) z buraka dla zdrowia
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
2 lat temu

Witam serdecznie wg Pani przepisu nastawiam czereśnie na ocet i po tygodniu podejrzslam pod gaze a tam biały osad jak czasami robi się na ogorkach malosolnych jak długo stoją i teraz nie wiem czy dalej niech stoi czy to wylać, proszę o pomoc

Anette
Anette
2 miesięcy temu

Dzień dobry 🙂
Czy całe 5 tygodni ocet ma być przykryty gazą? Czy jednak zakręcić słoik?
Pozdrawiam serdecznie

Violetta
Violetta
1 miesiąc temu

Dzień dobry,
Zabieram się do robienia octu z czarnej porzeczki. Czy należy ją również w jakiś sposób rozdrobnić?
Pozdrawiam

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Witam. Czy z mirabelki należy wyjść pestki?

Anna
Anna
1 miesiąc temu

dziękuję. będę próbować

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.