pomidory całe i przekrojone

Lifestyle

Pomidor to owoc czy warzywo? Co zawiera pomidor i dlaczego warto go jeść?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 31 sierpnia 2023

Pomidory to nie tylko czerwone kuleczki radości na talerzu, to także prawdziwe skarbnice wartości odżywczych, które warto poznać bliżej.

Niezależnie od tego, czy uwielbiasz je w sałatkach, zupach czy sosach, pomidory dostarczają zdrowia i smaku w jednym.

Przyjrzyjmy się, dlaczego powinieneś włączyć je do swojej codziennej diety.

Spis treści

Pomidor co zawiera?

Pomidory mogą być czerwone, ale ich wartości odżywcze są niemal tęczowe! Oto, co zawierają pomidory.

Witamina C, która pomaga naszemu systemowi odpornościowemu utrzymać się na nogach, chroniąc przed infekcjami i wspierając go w codziennej walce

Witamina A. Pomidory są bogate w beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Ta witamina jest kluczowa dla zdrowia wzroku, skóry i utrzymania błon śluzowych w dobrej kondycji.

Witamina K.Wartość witaminy K w pomidorach może nie brzmieć jak nutka sławy, ale jest niezwykle ważna dla zdrowych kości i krzepnięcia krwi.

Potas. Pomidory to świetne źródło potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

Pomidory jako źródło likopenu

Pomidory to prawdziwe asy w kategorii antyoksydantów. Zawierają likopen – związek przypisywany czerwonej barwie pomidorów i ich zdolności do zwalczania wolnych rodników. Dlaczego to takie ważne?

Bo wolne rodniki są jak przestępcy, którzy niszczą nasze komórki, prowadząc do przyspieszonego starzenia się organizmu i zwiększonego ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Więcej o likopenie przeczytasz w moim artykule   likopen pomidory.

Ważne jest, aby pamiętać, że dużo większą zawartością likopenu charakteryzują się przetwory z pomidorów jak soki pomidorowe, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy niż surowe pomidory.

Na co pomagają pomidory?

Kto by pomyślał, że pomidory mają takie wielkie serca? Są niskokaloryczne i jednocześnie pełne błonnika, co sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi i poziomu cukru we krwi.

Dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom, pomidory przyczyniają się do zachowania młodzieńczego wyglądu skóry.

I co najlepsze, pomidory są niskokaloryczne, więc możesz cieszyć się ich korzyściami bez obaw o dodatkowe kilogramy na wadze. Co więcej, pomidory są niezwykle wszechstronne. Możesz je dodawać do sałatek, kanapek, dań głównych, czy nawet piec jako przekąskę.

Podsumowując, pomidory to małe czerwone skarbnice zdrowia i smaku. Zawierają witaminy, minerały i antyoksydanty, które dbają o nasze zdrowie, wspierają serce, skórę i odporność. Włączając pomidory do swojej diety, dajesz sobie prawdziwy zastrzyk zdrowia i koloru na talerzu.

Czy zdrowsze są pomidory surowe czy przetworzone?

Pomidory surowe są znane ze swojej soczystości i świeżości.
Są niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały oraz zawierają sporo błonnika, który jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego.

Pomidory przetworzone takie jak przecier, sosy pomidorowe czy ketchup, zawierają skoncentrowane ilości składników odżywczych.

W dodatku podczas obróbki cieplnej pomidory mogą uwalniać likopen, co oznacza, że przetworzone produkty pomidorowe mogą mieć wyższą zawartość tego antyoksydantu w porównaniu do pomidorów surowych.

Pomidor to owoc czy warzywo?

Pomidor owoc czy warzywo? Pomidor to botanicznie owoc, ponieważ rośnie z kwiatu i zawiera nasiona, jednak w kontekście kulinarnym  jest zwykle traktowany jako warzywo.

Pomidor co to za ciekawy owoc?

Pomidory nie zawsze są czerwone. W przeszłości występowały w różnych kolorach, takich jak żółte, zielone czy fioletowe. Dzięki hodowlom udało się stworzyć różnorodność kształtów i kolorów, które mamy dzisiaj.

„Love Apple” dla słodkości. W przeszłości pomidory były nazywane „love apple” (jabłkami miłości) w niektórych krajach europejskich. Ludzie wierzyli, że spożywanie pomidorów może działać jak afrodyzjak.

Pierwsza znana sałatka pomidorowa pojawiła się na stole dopiero w XIX wieku. Przedtem pomidory były postrzegane jako trujące i używane je głównie jako ozdoby ogrodowe.

W Turcji istnieje legenda, że pomidory są nieśmiertelne – zakopane w ziemi, wyrastają na nowo! Oczywiście to mit, ale ciekawie ilustruje niezwykłość i popularność tego owocu. Chociaż coś w tym jest, bo nieraz w ogrodzie czy skrzynkach do uprawy pomidorów w następnym roku po uprawie wyrastają samoistnie nowe sadzonki.

W Japonii sok z pomidorów jest reklamowany jako napój antystresowy, który pomaga w redukcji napięcia nerwowego i poprawia nastrój.

Co zrobić z pomidorów?

Pomidory to pełne historii i ciekawostek owoce, które przeszły długą drogę od obaw o ich trującą naturę do bycia ulubionym składnikiem kuchni na całym świecie.

Pysznie smakuje pomidor posypany szczypiorkiem lub pokrojoną w kostkę cebulką.

Któż z nas nie zna sałatki z pomidorów ze śmietaną? Albo dania rodem z Włoch czyli pomidorów z mozarellą i bazylią?

Polecam spróbować także moich ulubionych potraw z pomidorami w roli głównej:

 Jak zrobić pomidory suszone w domu?

 Bruschetta najlepsza na świecie

 Zupa ze świeżych pomidorów

 Przecier z pomidorów jako baza do zupy

Wiele innych, sprawdzonych przepisów na dania z pomidorami znajdziesz na mojej stronie gdy wpiszesz w wyszukiwarkę na stronie słowo „pomidor” lub „pomidory”.

Smacznego życzę z pomidorami w roli głównej.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments