Bruschetta z pomidorem i bazylią. Włoski przepis

0
0
grzanka z pomidorami na grillu

Bruschetta co to jest? Najprościej mówiąc, to opieczona kromka chleba, posmarowana czosnkiem i okraszona oliwą, na której układamy pomidory i posypujemy bazylią.

To w wersji podstawowej. W rozszerzonej dodajemy jeszcze mozarellę.

Bruschetta z pomidorami – przepis

Bruschetta z pomidorami najlepiej smakuje zrobiona na typowo włoskiej bułce ciabatta lub podobnej, na przykład bagietce. Ale jeśli nie masz takiej, to możesz zrobić z kromki chleba jaki akurat masz do dyspozycji.

Dobrze sprawdzi się także wiejski chleb. Takie grzanki z czosnkiem i pomidorami dobre są na każdym rodzaju chleba.

W przepisie podałam 4 ząbki czosnku, ale możesz dać więcej, jeśli lubisz mocno czosnkowe potrawy. Lub mniej, jeśli za czosnkiem nie przepadasz.

I jeszcze słowo o pomidorach. Obierać ze skórki czy nie? Generalnie do bruschetty dodaje się pomidory ze skórką, ale jeśli masz pomidory z twardą skórką lub nie lubisz skórek od pomidorów w ogóle, to po prostu je obierz.

Najważniejsze, że Tobie będzie grzanka z pomidorami smakowała.

A miąższu z pomidorów nie wyrzucaj. Użyj go do zupy pomidorowej lub znakomitej zupy warzywnej włoskiej minestrone.

W przepisie napisałam, żeby schłodzić pomidory przed położeniem na kromki chleba. Lepiej smakują schłodzone, ale nie jest to konieczne.

pokrojone kromki chleba
Ciabatta na bruschettę

Składniki na bruschettę z pomidorami

  • ciabatta lub inny chleb – kilka kromek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • garść listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz opcjonalnie

Jak zrobić bruschettę krok po kroku?

  1. Pomidory umyć, przekroić na pół i usunąć miąższ. Miąższ łatwo wyjmuje się przy pomocy łyżeczki.
  2. Czosnek – 4 ząbki – bardzo drobno poszatkować.
  3. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
  4. Do pomidorów dodać czosnek i włożyć do lodówki na conajmniej godzinę.
  5. Kromki skropić oliwą i opiec na grillu, w piekarniku lub na patelni.
  6. Upieczone grzanki posmarować pozostałym ząbkiem czosnku.
  7. Wyjąć pomidory, popieprzyć i posolić. Wymieszać.
  8. Pomidory poukładać na grzankach, posypać porwaną na drobne kawałki bazylią.
  9. Można jeszcze udekorować dodatkowo listkiem bazylii.

Bruschetta z pomidorami z puszki

W porze zimowej, kiedy nie mamy dostępu do aromatycznych pomidorów, możemy przygotować bruschettę z pomidorami z puszki. Pomidory dokładnie odsączamy z zalewy i postępujemy jak w przepisie wyżej.

Podpowiedzi kilka w temacie bruschetta z pomidorami i czosnkiem

  • Pomidorów lepiej nie solić przed włożeniem do lodówki bo puszczą sok.
  • Bazylii nie kroić nożem, bo sczernieje, tylko porwać na kawałki.
  • Upieczone grzanki powinny być w złotym kolorze i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.

Lubisz pomidory?

Podrzucam Ci zatem jeszcze kilka moich ulubionych przepisów z pomidorami w roli głównej.

Przygotuj włoską zupę pomidorową, hiszpański chłodnik i znakomite spaghetti bez mięsa.

 

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułCzym ciekawym zaskoczą Cię wyspy Galapagos?
Następny artykułSchab pieczony w plastrach w piekarniku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.