
Bruschetta z pomidorem i bazylią. Włoski przepis
Bruschetta co to jest? Najprościej mówiąc, to opieczona kromka chleba, posmarowana czosnkiem i okraszona oliwą, na której układamy pomidory i posypujemy bazylią.
To w wersji podstawowej. W rozszerzonej dodajemy jeszcze mozarellę.
Bruschetta z pomidorami – przepis
Bruschetta z pomidorami najlepiej smakuje zrobiona na typowo włoskiej bułce ciabatta lub podobnej, na przykład bagietce. Ale jeśli nie masz takiej, to możesz zrobić z kromki chleba jaki akurat masz do dyspozycji.
Dobrze sprawdzi się także wiejski chleb. Takie grzanki z czosnkiem i pomidorami dobre są na każdym rodzaju chleba.
W przepisie podałam 4 ząbki czosnku, ale możesz dać więcej, jeśli lubisz mocno czosnkowe potrawy. Lub mniej, jeśli za czosnkiem nie przepadasz.
I jeszcze słowo o pomidorach. Obierać ze skórki czy nie? Generalnie do bruschetty dodaje się pomidory ze skórką, ale jeśli masz pomidory z twardą skórką lub nie lubisz skórek od pomidorów w ogóle, to po prostu je obierz.
Najważniejsze, że Tobie będzie grzanka z pomidorami smakowała.
A miąższu z pomidorów nie wyrzucaj. Użyj go do zupy pomidorowej lub znakomitej zupy warzywnej włoskiej minestrone.
W przepisie napisałam, żeby schłodzić pomidory przed położeniem na kromki chleba. Lepiej smakują schłodzone, ale nie jest to konieczne.
Składniki na bruschettę z pomidorami
- ciabatta lub inny chleb – kilka kromek
- 4 ząbki czosnku
- 5 pomidorów średniej wielkości
- garść listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz opcjonalnie
Jak zrobić bruschettę krok po kroku?
- Pomidory umyć, przekroić na pół i usunąć miąższ. Miąższ łatwo wyjmuje się przy pomocy łyżeczki.
- Czosnek – 4 ząbki – bardzo drobno poszatkować.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Do pomidorów dodać czosnek i włożyć do lodówki na conajmniej godzinę.
- Kromki skropić oliwą i opiec na grillu, w piekarniku lub na patelni.
- Upieczone grzanki posmarować pozostałym ząbkiem czosnku.
- Wyjąć pomidory, popieprzyć i posolić. Wymieszać.
- Pomidory poukładać na grzankach, posypać porwaną na drobne kawałki bazylią.
- Można jeszcze udekorować dodatkowo listkiem bazylii.
Bruschetta z pomidorami z puszki
W porze zimowej, kiedy nie mamy dostępu do aromatycznych pomidorów, możemy przygotować bruschettę z pomidorami z puszki. Pomidory dokładnie odsączamy z zalewy i postępujemy jak w przepisie wyżej.
Podpowiedzi kilka w temacie bruschetta z pomidorami i czosnkiem
- Pomidorów lepiej nie solić przed włożeniem do lodówki bo puszczą sok.
- Bazylii nie kroić nożem, bo sczernieje, tylko porwać na kawałki.
- Upieczone grzanki powinny być w złotym kolorze i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.
Lubisz pomidory?
Podrzucam Ci zatem jeszcze kilka moich ulubionych przepisów z pomidorami w roli głównej.
Przygotuj włoską zupę pomidorową, hiszpański chłodnik i znakomite spaghetti bez mięsa.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!