Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem – nowa odsłona pomidorówki
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i czosnkiem. Pomidorówka w zupełnie nowej odsłonie. Smak i przepis przyjechał ze mną ze wakacji na Sardynii i tak już pozostał w mojej kuchni.
Nieco bardziej gęsta i o innym smaku, niż tradycyjna pomidorowa i także trochę dłużej trzeba ja przygotowywać. Ale warto! Doskonałe połączenie smaku smaku pieczonych pomidorów i papryki składa się na mocno aromatyczną, gęstą zupę.
Przepis przywiozłam z wakacji w Toskanii. Więc mam w domu włoski smak na obiad.
Najlepiej smakuje późnym latem, gdy mamy świeże zarówno pomidory jak i paprykę. Ale zimą i jesienią, gdy wykorzystamy do niej przygotowane na zimę przeciery z pomidorów lub gotowe, kupione w sklepie i paprykę, która nawet zimą ma „paprykowy” smak także ugotujemy sobie dobre, czarodziejsko – czerwone danie. Najbardziej lubią ją w wydaniu: posypana zieloną kolendra – nawet zimą, wtedy mrożoną.
Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów:
Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem: składniki
- 1 kg pomidorów
- 1, 5 litra bulionu warzywnego lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego. Sprawdź przepis na koncentrat warzywny.
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – niekoniecznie jednak
- 2 czerwone papryki
- 2 kromki białego chleba
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- parmezan – opcjonalnie
- zielone „do posypania” pietruszka lub kolendra
- plasterek imbiru, szczypta kurkumy i nieco chili – dla „ogrzania” zupy i dla zdrowia proponuję dodać
Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem: przygotowanie krok po kroku
- Piekarnik rozgrzać do temp temperatury 220 °C.
- Blachę do pieczenia posmarować olejem, ułożyć na niej pomidory i piec około 15 minut – do czasu, aż skórka na pomidorach zacznie się łuszczyć.
- Pomidory wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
- W piekarniku upiec także paprykę. Można piec w tym samym czasie co pomidory.
- Paprykę piec około pół godziny w temperaturze 200°C z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu – jeśli takowy posiadamy – (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości), mniej więcej w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
- Warzywo jest gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.
- Upieczoną paprykę szczelnie otulić folią lub przykryć naczyniem ( na przykład szklaną misą) i zostawić na kilka minut. Można po prostu włożyć do woreczka foliowego.
- Z wystudzonej papryki bez problemu ściągniemy cieniutką skórkę, podważając jej brzegi czubkiem noża – można ją zdjąć nawet palcami.
- Paprykę pokroić, usunąć nasiona. Krojąc paprykę trzeba uważać, bo w środku na pewno będzie gorący płyn.
- Gorący płyn z papryki wykorzystujemy, wlewając go do przygotowywanej zupy.
- Z pomidorów i papryki zdjąć skórki i pokroić je w dość grubą kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę podsmażyć do miękkości – około 5 minut.
- Wsypać kmin i podgrzewać 1 minutę, aby smaki dobrze się połączyły.
- Dodać pomidory i paprykę, chwilę podsmażyć.
- Dodać imbir, kurkumę i chili – opcjonalnie.
- Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
- Dodać rozdrobniony chleb, ocet balsamiczny.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę można podać posypaną parmezanem i zieloną pietruszką, a jeszcze lepiej kolendrą.
Tutaj znajdziesz pozostałe przepisy na smaczne zupy:
Zupa ogórkowa na maśle lub oleju
Przygotowałaś pomidorówkę zgodnie z przepisem? Napisz swoją opinię w komentarzu
Przepis na pieczone pomidory w pomidorówce pochodzi prosto z Włoch. A jak wam smakują zagraniczne potrawy?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!