słowo likopen na tle pomidorów

Lifestyle

Likopen co to jest i jakie korzyści przynosi naszemu zdrowiu?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 30 sierpnia 2023

Likopen to naturalny związek chemiczny, który nadaje pomidorom i innym czerwonym lub różowym owocom ich charakterystyczną barwę. A także silnie działający antyoksydant.

Włączenie różnorodnych źródeł likopenu do diety może przyczynić się do poprawy zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Spis treści

Likopen co to jest?

Likopen to potężny antyoksydant, który pomaga organizmowi w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników, przeciwdziałając oksydacyjnemu stresowi, który może prowadzić do chorób i przyspieszonego starzenia się organizmu.

Likopen właściwości?

  1. Chroni serce. Badania sugerują, że może pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (tzw. „złego” cholesterolu) oraz wzmocnić zdrowie serca, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
  2. Działanie antyoksydacyjne pomaga w ochronie skóry przed uszkodzeniem spowodowanym promieniowaniem UV i zanieczyszczeniami środowiskowymi. Może również wspomagać procesy regeneracji skóry.
  3. Kojarzony jest również z ochroną zdrowia oczu. Badania wskazują, że regularne spożycie może być związane ze zmniejszonym ryzykiem zaawansowanej degeneracji plamki żółtej, która jest przyczyną utraty wzroku u osób starszych.
  4. Antynowotworowe właściwości. Chociaż badania nad tym tematem wciąż trwają, niektóre badania sugerują, że może mieć potencjał w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów, takich jak rak prostaty, piersi, płuc i żołądka.

Likopen gdzie występuje?

Likopen można znaleźć przede wszystkim w pomidorach, ale również w innych czerwonych i różowych owocach, takich jak arbuz, różowe grejpfruty czy papaja.

Warto pamiętać, że organizm ludzki lepiej go przyswaja po obróbce cieplnej, takiej jak gotowanie czy pieczenie. Dlatego też przetworzone produkty pomidorowe, takie jak przecier czy sosy, mogą dostarczyć większą ilość dostępnego likopenu.

gałązka pomidora zawiera likopen

Pomidory zawierają dużo likopenu

Likopen z czym łączyć?

Wchłanianie likopenu w przewodzie pokarmowym zależy od ilości obecnego w diecie tłuszczu, dlatego warto warto łączyć likopen z tłuszczem.

Zupy, leczo  czy inne potrawy z pomidorami zwykle zawierają tłuszcz, ale warto pamiętać, aby pijąc sok pomidorowy (w tym wypadku wyjątkowo zdrowszy będzie sok pasteryzowany, a nie świeżo wyciskany) kapnąć ciut tłuszczu.

Sok pomidorowy świetnie smakuje z odrobiną oliwy z oliwek, szczypty soli i – dla lubiących ostrzejsze smaki – odrobiny chilli. Jako, że szklanka soku pomidorowego zawiera około 22 mg likopenu, dobrze byłoby wypijać co najmniej jedną szklankę tego napoju dziennie.

Jak zrobić przetwory zawierające likopen?

Najprościej. Wycisnąć sok z pomidorów i zapasteryzować go. Polecam pasteryzację w piekarniku, szczególnie jeśli mamy do zagotowania większą ilośc słoików.
Możesz także zrobić przecier z pomidorów lub przecier z pomidorów i papryki, który będzie świetną bazy do bogatej w likopen zupy pomidorowej.
Albo nieoceniony w smaku domowy ketchup z pomidorów i cukinii.

Przetwory zawierające likopen najlepiej przechowywać w zaciemnianych miejscach.

Likopen lek

Oczywiście, można kupić likopen w aptece w formie tabletek lub proszku, tylko po co kupować coś, co można włączyć do zdrowej diety urozmaicając jednocześnie jadłospis?

Poniżej zamieszczam linki do kilku moich ulubionych potraw z pomidorami w roli głównej, a na blogu – po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa „pomidor” znajdziesz jeszcze więcej propozycji.

Suszone pomidory z domowego piekarnika

Włoska zupa pomidorowa

Wegetariańskie leczo

Spaghetti wegetariańskie 

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments