Spaghetti bez mięsa. Prosty przepis na spaghetti wegetariańskie

0
0
makaron spaghetti na niebieskim talerzu polany sosem z pomidorów, listki bazylii na górze
Spaghetti wegetariańskie proty przepis.

Spaghetti bez mięsa to znakomita alternatywa dla najbardziej popularnego spaghetti bolognese.

Podpowiem Ci jak robię mój ulubiony sos do spaghetti bez mięsa. Zawsze z dodatkiem zielonego selera. A jeśli chodzi o pomidory to najbardziej lubię połączenie świeżych pomidorów z passatą.

Możesz jednak przyrządzić wegetariański sos do spaghetti z samych pomidorów (około 1,5 kg potrzebujesz wtedy świeżych) lub samej passaty.
Do przygotowania tego bezmięsne spaghetti najbardziej lubię dodać włoski makaron tricolore (zabarwione proszkiem ze szpinaku i pomidorów).

I bardzo ważna uwaga! Przygotowując sos spaghetti makaron ugotuj w takim momencie, aby był gorący już po ugotowaniu sosu.

Spaghetti musi być podane gorące. Idealnie byłoby podać je na gorącym talerzu. Co w sumie nie jest jakoś skomplikowane, bo talerz można – nie posiadając piekarnika z funkcją grzania talerzy – po prostu ogrzać gorącą wodą.

Spaghetti wegetariańskie przepis

Składniki do zrobienia wegetariańskiego spaghetti

  • passata około 700 ml i 2 pomidory lub 1,5 kg  świeżych pomidorów
  • 2 cebule – najlepiej czerwone
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanych drobno suszonych pomidorów
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianek lub bazylia i oregano
  • kilka płatków chilli lub szczypta ostrej pasty chilli – opcjonalnie
  • sól, pieprz,
  • parmezan lub inny ser do posypania
  • zielone listki bazylii do dekoracji – jeśli mamy
  • oliwa z oliwek do smażenia – kilka łyżek
  • makaron spaghetti

Przygotowanie spaghetti wegetariańskiego z warzywami

  1. Cebulę drobno pokroić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  4. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
  5. Seler naciowy pokroić w paski.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę.
  7. Na mocno rozgrzaną oliwę dodać cebulę, chwilę podsmażyć.
  8. Dodać czosnek, zamieszać, smażyć moment (czosnek nie może zbrązowieć).
  9. Dodać marchew i seler, chwilkę podsmażyć mieszając.
  10. Dodać pokrojone pomidory (świeże i suszone) lub passatę lub pomidory i passatę.
  11. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Dodać papryczkę chilli – opcjonalnie.
  13. Gotować około 15 minut mieszając co jakiś czas.
  14. Pod koniec gotowania dodać zioła.
  15. W międzyczasie ugotować – wg instrukcji na opakowaniu – makaron na spaghetti. Zwykle makaron al dente gotuje się 7 do 9 minut.
  16. Wyłożyć makaron na talerz, posypać parmezanem, zalać wegetariańskim sosem do spaghetti, udekorować świeżymi listkami bazylii i podawać gorące na stół.

Lubisz wegetariańskie jedzenie?

Zerknij do innych moich, wypróbowanych przepisów na dania bez mięsa. Polubisz wegetariańską fasolkę po bretońsku, zupę ogórkową oraz (moje ulubione letnią porą) leczo z cukinią i pomidorami.

Przygotowałaś spaghetti według przepisu?

Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało!

A może przygotowujesz wegetariańskie spaghetti według swojego przepisu, dodając inne warzywa? Podziel się tą informacją pisząc w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!