Przepis na ketchup z cukinii, papryki i cebuli

0
0
słoiki z ketchupem z cukinii oraz warzywa: cukinia, jabłko, cebula
Przepis na ketchup z cukinii, papryki i cebuli.

Przepis na ketchup z cukinii i papryki przyjechał ze mną do domu z wakacji. Tym razem z Roztocza. Pyszny, lekki keczup, który znakomicie smakuje jako dodatek do wielu dań.

Keczup z cukinii do czego podaję? Do zapiekanek, do białego sera, jako dodatek do „szwedzkiego stołu” na śniadanie, pizzy, tostów, gotowanych na pół twardo warzyw.

Ten przepis jest naprawdę prosty i szybki, bo wykorzystuję do niego gotowy koncentrat pomidorowy. Ale możesz także zrobić taki sam ketchup z cukinii i papryki, dodając do niego świeże pomidory ( na tę ilość składników około 3 kg pomidorów) i wtedy musisz znacznie dłużej gotować ketchup z cukinii.

Przygotowuje również na zimę ketchup do słoików bez cukru: łagodny, ze świeżych pomidorów.

Ketchup z cukinii z curry

Składniki na keczup z cukinii i papryki

  • 1,5 kg cukini
  • 3 sztuki papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 jabłko
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 30% (około 400 gram)
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego  – sprawdź jak zrobić ocet jabłkowy

Ketchup jak zrobić

  1. Warzywa i jabłko obrać (zostawić skórkę) umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jeśli potrzeba z cukinii usunąć gniazda nasienne.
  2. Pokrojone warzywa zasypać solą i zostawić na przynajmniej godzinę – niech puszczą sok.
  3. Warzywa do keczupu zagotować dusić na małym ogniu około 1 godziny często mieszając drewnianą łyżką.
  4. Dodać pozostałe produkty (ocet, koncentrat pomidorowy, przyprawy) i gotować jeszcze około 30 minut.
  5. Zblendować i jeśli jest taka potrzeba ( bo na przykład skórki papryki nie rozgotowały się zupełnie) przetrzeć przez sito.
  6. Ketchup z cukinii musi mieć mniej więcej gęstość ketchupu jaki znamy, gdy kupujemy go w sklepie. Jeśli po 1,5 godziny gotowania jest jeszcze zbyt lejący, pogotuj go nieco dłużej do odparowania wody.
  7. Gorący ketchup z cukinii włożyć do wyparzonych, gorących słoików, ustawić na pokrywkach i zostawić do ostygnięcia.
  8. Żeby mieć pewność, że keczup z cukinii wytrzyma dłuższy czas, można go dodatkowo zapasteryzować.

Uwielbiam cukinie i pomidory!

Dlatego polecam Ci moje ulubione placki z cukinii, zupę krem z cukinii i zupy pomidorowe w nieco innym wydaniu, niż zazwyczaj gotujemy.

Zrób swój własny keczup z cukini na zimę i podziel się wrażeniami w komentarzu. A może masz inny przepis na ketchup, którym zechcesz się z nami podzielić?

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!