
Pomidorowa zupa krem – prosty i smaczny przepis
Zupa pomidorowa krem z przecieru pomidorowego domowej roboty – najprostszy i najszybszy sposób przygotowania zupy pomidorowej.
Często to, co jest najprostsze jest najlepsze. I tak jest w tym przypadku. Zupa krem jest jedną z odmian zup pomidorowych, które goszczą na moim stole. Ugotowanie jej zajmuje kilka minut
Do jej przyrządzenia wykorzystuję bulion warzywny i przecier pomidorowy, które zwykle „posiadam na stanie”. Przecier pomidorowy robię pod koniec lata, gdy pomidory są najbardziej nagrzane słońcem, a bulion warzywny przygotowuję na bieżąco.
Ale oczywiście można użyć gotowej kostki bulionu warzywnego lub ugotować wywar warzywny. To samo dotyczy pomidorów: można ugotować świeże i przetrzeć, lub kupić gotowy przecier pomidorowy w kartoniku lub w puszce.
Można doprawić do smaku – jeśli uznamy, że smak jest za mało intensywny – odrobiną koncentratu pomidorowego.
Podaję przepis na wersję najprostszą i najszybszą do zrobienia. Tak przygotowaną zupę można jeść z różnymi dodatkami: ciecierzyca, makaron, ryż, ser feta.
Ale wręcz znakomicie smakuje jako gorący kubek. I w takiej wersji chyba najczęściej pojawia się w moim domu. Szczególnie cudnie smakuje w ponure jesienne wieczory, gdy człowiek wraca zmarznięty do domu, a tu taka kolorowa odmiana.
Przepis na: Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów: składniki
- 1 litr wody
- 1 spora łyżka bulionu warzywnego
- 800 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru w kartoniku lub puszce. Sprawdź przepis na przecier pomidorowy
- pół łyżeczki suszonego czosnku lub dwa ząbki rozgniecionego, świeżego czosnku
- łyżka dobrego koncentratu pomidorowego – opcjonalnie
- ulubione zioła do wyboru: bazylia, pietruszka, koperek – 1 łyżeczka. Świeże, mrożone lub suszone.
- sól, świeżo zmielony pieprz
- kilka łyżek śmietany lub jogurtu albo dobrego oleju – opcjonalnie
Zupa krem z pomidorów: przygotowanie krok po kroku
- Zagotować wodę.
- Dodać przecier pomidorowy, łyżkę bulionu warzywnego, zioła i czosnek.
- Zagotować.
- Do gorącej zupy dodać łyżki oliwy.
- Popieprzyć i posolić do smaku.
- Wlać do wazy lub na talerz i podawać z wybranymi dodatkami. Lub solo – jako gorący kubek.
Wskazówka:
- Dodając zioła suszone, należy pamiętać, że są one o wiele bardziej intensywne niż świeże. Lepiej jest zatem dać mniej, spróbować i ewentualnie doprawić.
- Zupę można doprawić słodką (wzorem Austriaczek) śmietaną, jogurtem lub kwaśną śmietaną. A co zrobić żeby zupa pomidorowa się nie zważyła? W tym celu należy zahartować śmietanę – śmietanę należy wlać do małego naczynia i dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać. Następnie całość wlać do garnka z zupą.
- Śmietana/jogurt może być podana z olejem – wtedy dajemy 2 łyżki oleju – lub zamiast oleju.
Poznaj inne moje przepisy na pomidorówki oraz inne smaczne zupy:
Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem
Prawda, że prosty przepis? Jeżeli Ci smakowało to podziel się koniecznie opinią w komentarzu!
Przepis na zupę krem z pomidorowy jest naprawdę prosty. Jednak jeżeli pojawią się jakieś pytania do przepis – pisz śmiało w komentarzu!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!