Zupa krem z pomidorów

0
481
zupa pomidorowa w talerzu

Zupa krem z pomidorów – najprostszy i najszybszy sposób przygotowania zupy pomidorowej.

Często to, co jest najprostsze jest najlepsze. I tak jest w tym przypadku. Zupa krem jest jedną z odmian zup pomidorowych, które goszczą na moim stole. Ugotowanie jej zajmuje kilka minut

Do jej przyrządzenia wykorzystuję bulion warzywny i przecier pomidorowy, które zwykle „posiadam na stanie”. Przecier pomidorowy robię pod koniec lata, gdy pomidory są najbardziej nagrzane słońcem, a bulion warzywny przygotowuję na bieżąco.

Ale oczywiście można użyć gotowej kostki bulionu warzywnego lub ugotować wywar warzywny. To samo dotyczy pomidorów: można ugotować świeże i przetrzeć, lub kupić gotowy przecier pomidorowy w kartoniku lub w puszce.

Można doprawić do smaku – jeśli uznamy, że smak jest za mało intensywny – odrobiną koncentratu pomidorowego.

Podaję przepis na wersję najprostszą i najszybszą do zrobienia. Tak przygotowaną zupę można jeść z różnymi dodatkami: ciecierzyca, makaron, ryż, ser feta.

Ale wręcz znakomicie smakuje jako gorący kubek. I w takiej wersji chyba najczęściej pojawia się w moim domu. Szczególnie cudnie smakuje w ponure jesienne wieczory, gdy człowiek wraca zmarznięty do domu, a tu taka kolorowa odmiana.

Przepis na: Zupa krem z pomidorów

Składniki dania : Zupa krem z pomidorów

  • 1 litr wody
  • 1 spora łyżka bulionu warzywnego 
  •  800 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru w kartoniku lub puszce
  • pół łyżeczki suszonego czosnku lub dwa ząbki rozgniecionego, świeżego czosnku
  • łyżka dobrego koncentratu pomidorowego – opcjonalnie
  • ulubione zioła do wyboru: bazylia, pietruszka, koperek – 1 łyżeczka. Świeże, mrożone lub suszone.
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu albo dobrego oleju – opcjonalnie

Przygotowanie dania : Zupa krem z pomidorów

  1. Zagotować wodę.
  2. Dodać przecier pomidorowy, łyżkę bulionu warzywnego, zioła i czosnek.
  3. Zagotować.
  4. Do gorącej zupy dodać łyżki oliwy.
  5. Popieprzyć i posolić do smaku.
  6. Wlać do wazy lub na talerz i podawać z wybranymi dodatkami. Lub solo – jako gorący kubek.

Wskazówka:

  • Dodając zioła suszone, należy pamiętać, że są one o wiele bardziej intensywne niż świeże. Lepiej jest zatem dać mniej, spróbować i ewentualnie doprawić.
  • Zupę można doprawić słodką (wzorem Austriaczek) śmietaną, jogurtem lub kwaśną śmietaną. A co zrobić żeby zupa pomidorowa się nie zważyła? W tym celu należy zahartować śmietanę –  śmietanę należy wlać do małego naczynia i dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać. Następnie całość wlać do garnka z zupą.
  • Śmietana/jogurt może być podana z olejem – wtedy dajemy 2 łyżki oleju – lub zamiast oleju.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułNutella ze śliwek i czekolady
Następny artykułZupa ogórkowa na rosole
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.