Domowy majonez – prosty przepis krok po kroku

0
0
majonez w miseczce i rzeżucha
Majonez domowy najlepszy na Wielkanoc

Jak zrobić majonez w domu? Zastanawiasz się, czy to jest proste? Jak najbardziej!

Domowy majonez może być wykorzystany w wielu potrawach i przekąskach, takich jak sałatki, kanapki, czy burgery. Można go również dodać do zimnych sosów, takich jak tzatziki, czy hummus, aby nadać im kremowej konsystencji.

Domowy majonez jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy od kupnego odpowiednika, ponieważ nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków. Dzięki temu, że możemy sami kontrolować skład i ilość poszczególnych składników, możemy dostosować majonez do naszych indywidualnych upodobań smakowych.

Składniki możesz zwiększyć proporcjonalnie.

Jak majonez zrobić w domu?

Majonez domowy składniki

  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki letniej, przegotowanej wody

Jak zrobić majonez? Przepis krok po kroku

  1. Najpierw oddziel żółtko od białka i umieść żółtko w misce.
  2. Dodaj musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli do miski i wymieszaj.
  3. Powoli wlewaj olej do miski, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz gęsty majonez. Pamiętaj, aby wlewać olej kropla po kropli, aby majonez nie zważył się.
  4. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki letniej wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Woda pomoże zmiękczyć majonez i nada mu lekkości.
  5. Dopraw majonez do smaku solą i sokiem z cytryny.
  6. Gotowy majonez przelej do słoika i przechowuj w lodówce.

Dlaczego majonez nie gęstnieje?

Zrobienie majonezu nie jest trudne, jednak podstawowej zasady: wszystkie produkty do zrobienia majonezu muszą być w temperaturze pokojowej.

I jeszcze kilka porad przy robienie domowego majonezu:

  • można dodać całe jajko zamiast żółtek, wtedy majonez będzie jaśniejszy i bardziej puszysty
  • używając musztardy miodowej nie trzeba już dodawać cukru
  • zamiast soku z cytryny można użyć ocet owocowy, np. jabłkowy
  • pamiętaj, że majonez nieco gęstnieje w lodówce
majonez w słoiku w tle jajka
Puszysty majonez domowy
majonez i blender
Blenderem robi się świetnie domowy majonez

Jak uratować majonez?

Jeszcze nie majonez nie gęstnieje przełóż go do innego naczynia i odstaw. Zacznij robić majonez od nowa i później dodawaj po odrobinie majonez który nie zgęstniał.

Majonez, który zawsze się udaje i w dodatku najlepszy, bo domowy. Możesz przygotować z nim  sos tatarski lub – mało znany, a również znakomity – sos kaparowy.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!