
Jak zrobić majonez w domu? Zastanawiasz się, czy to jest proste? Jak najbardziej!
Domowy majonez może być wykorzystany w wielu potrawach i przekąskach, takich jak sałatki, kanapki, czy burgery. Można go również dodać do zimnych sosów, takich jak tzatziki, czy hummus, aby nadać im kremowej konsystencji.
Domowy majonez jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy od kupnego odpowiednika, ponieważ nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków. Dzięki temu, że możemy sami kontrolować skład i ilość poszczególnych składników, możemy dostosować majonez do naszych indywidualnych upodobań smakowych.
Składniki możesz zwiększyć proporcjonalnie.
Jak majonez zrobić w domu?
Majonez domowy składniki
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki letniej, przegotowanej wody
Jak zrobić majonez? Przepis krok po kroku
- Najpierw oddziel żółtko od białka i umieść żółtko w misce.
- Dodaj musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli do miski i wymieszaj.
- Powoli wlewaj olej do miski, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz gęsty majonez. Pamiętaj, aby wlewać olej kropla po kropli, aby majonez nie zważył się.
- Kiedy majonez zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki letniej wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Woda pomoże zmiękczyć majonez i nada mu lekkości.
- Dopraw majonez do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Gotowy majonez przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
Dlaczego majonez nie gęstnieje?
Zrobienie majonezu nie jest trudne, jednak podstawowej zasady: wszystkie produkty do zrobienia majonezu muszą być w temperaturze pokojowej.
I jeszcze kilka porad przy robienie domowego majonezu:
- można dodać całe jajko zamiast żółtek, wtedy majonez będzie jaśniejszy i bardziej puszysty
- używając musztardy miodowej nie trzeba już dodawać cukru
- zamiast soku z cytryny można użyć ocet owocowy, np. jabłkowy
- pamiętaj, że majonez nieco gęstnieje w lodówce


Jak uratować majonez?
Jeszcze nie majonez nie gęstnieje przełóż go do innego naczynia i odstaw. Zacznij robić majonez od nowa i później dodawaj po odrobinie majonez który nie zgęstniał.
Majonez, który zawsze się udaje i w dodatku najlepszy, bo domowy. Możesz przygotować z nim sos tatarski lub – mało znany, a również znakomity – sos kaparowy.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!