
Tradycyjne makówki wigilijne. Śląski przepis
Makówki śląskie na wodzie lub mleku i kompot z suszonych śliwek! Na moim wigilijny stole nie może zabraknąć tych dwóch potraw.
Uwielbiam je i nie wyobrażam sobie wigilii bez ich towarzystwa.
Tak więc, nawet gdy zdarzyło mi się spędzać wigilijny wieczór poza domem – makówki zawsze mi towarzyszyły.
A z nimi kompot ze śliwek – tylko takie połączenie smaków w pełni mnie satysfakcjonuje. Pewnie nie bez powodu pojawił się kompot z suszonych śliwek na wigilijnym stole. Wiadomo, że w Święta bardziej sobie folgujemy z jedzeniem i wtedy właśnie pomocny okazuje się kompot – świetnie wspomagający trawienie.
Makówki wigilijne z gotowej masy makowej? Czy też są dobre? Tak, ale to jednak nie to samo, co przygotowane od podstaw z całego maku.
Jedyny problem, jaki możemy napotkać przygotowując tradycyjne makówki, to zmielenie maku. W czasach mojego dzieciństwa chodziło się mielić mak do piekarza albo …do sąsiada który posiadał specjalną maszynkę do mielenia maku.
Obecnie posiadamy w domowych kuchniach wiele urządzeń, na których bez problemu zmielimy mak. Począwszy od zwykłej, ręcznej maszynki do mięsa, a na automatycznych robotach skończywszy.
Makówki z gotowej masy makowej można zrobić układając bułkę pomiędzy gotowe warstwy masy.
Z tego przepisu dowiesz się:
Makówki śląskie: przepis
Makówki wigilijne: składniki
- 1 litr wody
- 1 litr lub nieco więcej mleka przynajmniej 2%
- 700 gram suchego maku
- 200 gram migdałów płatki lub słupki
- 250 gram rodzynek
- 80 gram cukru
- 3 duże bułki pszenne takie z „prawdziwej” piekarni, bez polepszaczy
Makówki wigilijne: przygotowanie krok po kroku
- Mak zmielić.
- Bułkę pokroić na plastry około 1,5 cm.
- Mak wsypać do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować.
- Dodać rodzynki i migdały.
- Gotować około 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając – mak lubi się przypalać. W czasie gotowania mak nie może być sypki – w razie potrzeby dolać nieco wody, żeby był mokry.
- Pod koniec gotowania wlać gorące mleko.
- Dosłodzić do smaku.
- Masa powinna być gęsta (o konsystencji gęstej śmietany) i wilgotna – jeśli będzie zbyt sucha, dodać trochę mleka.
- Przygotować misę o pojemności około 3 litry.
- Na dno misy położyć warstwę maku – przynajmniej 1 cm.
- Na mak plastry bułki.
- Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową.
- Na przemian układać plasterki bułki (ściśle obok siebie) i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze musi być warstwa maku.
- Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię.
- Przykryć i zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej – w takiej najlepiej smakują.
- Górę makówek można udekorować bakaliami.
- Podawać w towarzystwie kompotu z suszonych śliwek.
Wskazówki
- Bułki powinny być lekko podsuszone – nie świeże – więc najlepiej kupić je dwa dni wcześniej.
- W niektórych śląskich domach zamiast bułek używa się chałki lub sucharów.
- Często w przepisach są także orzechy w makówkach – oczywiście można dodać, ale mój smak to tylko migdały i rodzynki.
- Migdały. Dodajemy albo sparzone, obrane ze skórki i potarte na kawałki albo (wygodniej) kupujemy gotowe płatki lub słupki migdałowe.
- Jeśli makówki zostaną po wigilii, należy je przechowywać w zimnym miejscu – mak z mlekiem lubi się „skwasić”. Przed jedzeniem przenieść do ciepłego miejsca, aby makówki ogrzały się do pokojowej temperatury.
- Makówki można także przygotować na wodzie, zamiast na mleku – ja jednak zdecydowanie preferuję na mleko, za względu na lepszy smak.
Do makówek koniecznie musisz podać kompot.
Poznaj też pozostałe tradycyjne śląskie przepisy:
Domowy zakwas na żur – tradycyjny przepis ze Śląska
Przepisy świąteczne / na Wigilię – tradycyjne i sprawdzone
Książka z przepisami wigilijnymi
Jak tobie wyszła makówka?
Jeżeli przygotowałaś wszystko zgodnie z przepisem i wszystkim smakowało – koniecznie podziel się opinią w komentarzu!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!