Smalec z gęsi

8
1766

Smalec z gęsi to najsmaczniejszy i najzdrowszy tłuszcz, który ostatnio wraca do przepisów i na talerze. Wraca, bo w staropolskiej kuchni był używany na co dzień.

Smalec gęsi jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i jednonienasyconych. Za sprawą kwasu oleinowego (tego samego, który występuje w oliwie z oliwek i tranie), jest wspaniałym środkiem obniżającym poziom cholesterolu LDL we krwi. Można na gęsim smalcu  smażyć do temperatury 200 stopni. Potrawy przyrządzone z dodatkiem smalcu z gęsi zyskują na smaku i walorach zdrowotnych.

Przepis na danie : Smalec z gęsi

Składniki dania: Smalec  z gęsi

  • tłuszcz wyjęty z gęsi przed obróbka termiczną

Przygotowanie dania: Smalec z gęsi

  1. Wyjęty tłuszcz położyć na patelnię – nie trzeba go kroić, ani dzielić na mniejsze kawałki.
  2. Delikatnie podgrzewać – ja w 10 stopniowej skali podgrzewam na 2 – aż do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Na patelni zostanie tylko skrawek takiego „czegoś”.
  3. Tłuszcz przelać do wyparzonego słoika, zakręcić i po ostudzeniu przechowywać w lodówce – nawet do kilku tygodni.
Do czego używać 
  • Do smażenia.
  • Do konfitowania (pieczenia w tłuszczu).
  • Jako dodatek do gotowanych warzyw i potraw, na przykład do Zasmażanej kiszonej kapusty, Kapusty czerwonej gotowanej .
  • I wreszcie jako smalec po prostu – na kromce świeżo upieczonego chleba na zakwasie, to po prostu poezja smaku!
  • Do stopionego smalcu można dodać cebulkę i jabłko i chwilę podsmażyć wszystko razem, a na samym końcu także sól, pieprz i majeranek. To będzie smalec z gęsi „na bogato”.
Właściwości gęsiego smalcu
  • Gęsi smalec właściwości lecznicze: zapobiega miażdżycy i chroni serce, gdy jest spożywany na zimno – na przykład jako dodatek do chleba. Pamiętać należy jedynie, żeby nie przesadzać z ilością tego lekarstwa, bo smalec jest bardzo kaloryczny.
  • Gęsi smalec na kaszel: Rozgrzewa. W stanach przeziębieniowych wsmarować w klatkę piersiową i trzymać w ciepełku. Idealne zamiast (lub jako wspomaganie) syropów przeciwkaszlowych.
  • Obniża dolegliwości bólowe u osób cierpiących na reumatyzm, w tym celu  wcierać smalec w lekko ogrzanej formie i masować przez kilka minut.
  • Normalnym zjawiskiem dla gęsiego smalcu jest, że po przekroczeniu temperatury pokojowej zmienia konsystencję na półpłynną.
  • Gęsi smalec gdzie kupić. Ostatnio smalec gęsi pojawił się także w sklepach, i to nie tylko tych ze zdrową żywnością, ale i w popularnych sieciach handlowych. Dla zainteresowanych podaję link sklepu, w którym można kupić smalec gęsi ekologiczny.
gęsi smalec
Potrawy – gęsi smalec przed wytopieniem

Tłuszcz z pieczenia gęsi

Otrzymanego po upieczeniu całej gęsi sosu/tłuszczu, absolutnie nie należy wyrzucać. Zawsze wytapia się go tak dużo ( mimo wcześniejszego „odzyskania” tłuszczu), że nie jesteśmy w stanie zjeść go do obiadu. Odlewamy tłuszcz z gęsi z brytfanny i studzimy.

Tłuszcz gęsi przelać do słoika i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak robię i mam najzdrowsze i przepyszne kostki rosołowe do zup zimową porą. Kapuśniak, grochowa, fasolowa, żurek  z dodatkiem smalcu gęsiego – polecam do spróbowania.

Przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w piekarniku w całości

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułGęś pieczona w niskiej temperaturze
Następny artykułSałatka z gęsią (kaczką), rukolą i gruszką

8
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
WagabundaBRKLN 2020GRAŻYNAWagabundaEwa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa

Znałam w przeszłości. Dzięki za przypomnienie. Zamówiłam w polecanym sklepie dla siebie i córki.

Ewa
Gość
Ewa

Znałam w przeszłości. Dzięki za przypomnienie. Zamówiłam w polecanym sklepie dla siebie i córki.

Wagabunda
Gość

Cieszę się, że mogłam się przysłużyć. pozdrawiam dana

BRKLN 2020
Gość
BRKLN 2020

To sie zgadza sie ! Gesi smalec nie ma sobie rownego! Mozna dodac tez wiecej pryzpraw. Trzyma sie bardzo dlugo w lodowce. A z kosci i korpusu robie wywar i podstawe na krupnik, Nic nie wyrzucam gesiny. Pozdrawiam wszystkich smakoszy serdecznie !

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.