Moczka na wigilię

0
683
deser z bakaliami moczka
Moczka - deser z bakaliami

Moczka, podobnie jak makówki podane z kompotem z suszonych śliwek, kompotem z dyni i siemieniotką stanowią nieodzowny składnik śląskiej Wigilii.

W tym oczywiście mojej. Wersji przygotowania moczki jest wiele, ale zawsze zawiera trzy podstawowe składniki: kompot z suszonych śliwek, bakalie i piernik. Moczkę nazwałabym deserem – spożywamy ją właśnie na koniec wigilii.

Wygląd moczki wigilijnej nie zachęca – wydaje się, że taka brunatna „bryja” nie może smakować. To jednak złudzenie – bakalie plus piernik na bazie kompotu z suszonych śliwek – tworzą razem kolejne pyszne, wigilijne danie.

Moczka śląska i makówki wigilijne oraz – coraz rzadziej gotowana zupa siemieniotka – były obowiązkowymi daniami w śląskim domu. Zawsze! Moja babcia Marysia opowiadała nam, że nawet jak w czasie wojny było strasznie biednie, to tak oszczędzała, żeby kupić potrzebne na te wigilijne potrawy produkty.

Jest jeszcze inna odmiana moczki – na wywarze rybnym. Z „tą moją” – oprócz nazwy, nie ma jednak nic wspólnego.

Jak się robi moczka?

Składniki dania: Moczka wigilijna

  • kawałek podsuszonego piernika
  • 100 gram orzechów włoskich obranych z łupinek
  • 100 gram orzechów laskowych obranych z łupinek
  • 200 gram migdałów
  • 150 gram rodzynek
  • 300 gram suszonych (wędzonych) śliwek – najlepiej z pestkami
  • 0,5 l ciemnego piwa
  •  cukier –  w razie potrzeby dosłodzić

Przygotowanie dania: Moczka wigilijna

  1. Ugotować kompot z suszonych śliwek.
  2. Powyjmować pestki ze śliwek.
  3. Śliwki pokroić na drobne kawałki i dodać do kompotu.
  4. Migdały, orzechy włoskie i laskowe zmiksować na bardzo drobne kawałki ( można też zmielić je w maszynce do mięsa na drobnym sicie).
  5. Do ugotowanego kompotu dodać bakalie i rodzynki. Gotować około 20 minut.
  6. Wlać ciemne piwo – powoli, bo pieni się.
  7. Zetrzeć na tarce kawałek podsuszonego piernika i dodać go do moczki. Zamieszać i zagotować. Jeśli moczka jest zbyt rzadka, dołożyć piernika – moczka musi być lekko gęstawa – zawiesista, co właśnie daje potarty piernik.
  8. Jeśli moczka jest mało słodka można ją dosłodzić według własnych upodobań cukrem.
Wskazówki
Moczka wigilijny deser
Moczka wigilijny deser
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!