Frytki z dyni pieczone w piekarniku – fast food z dyni

0
885
frytki z dyni
frytki z dyni

Dynia pokrojona w słupki i zrumieniona w piekarniku to kolejne odkrycie płynące z dobrodziejstwa tego warzywa.

Pierwszy raz miała okazję spróbować ją parę lat temu na warsztatach yogi w ramach Harmony Program na chorwackiej wyspie Pasman. Zachwyciłam się i zapomniałam.

Po dwóch latach przerwy, w tym roku znowu „trafiłam” na Pasman.

I oprócz rewelacyjnych warsztatów yogi, wielu dodatkowych aktywności, znowu pojawiła się ONA – ni to frytka, ni to dynia. I to w jakim towarzystwie! Tydzień wegańskiej kuchni, niezwykle urozmaiconej i przepysznej. A na deser… ciasto z dyni skropione olejem z dyni!

Frytki z dyni można komponować dowolnie z różnymi sałatkami surówkami. Zwrócić jedynie trzeba uwagę na rodzaj dyni. Najlepiej w tej roli wystąpią dynia piżmowa ( która jest wręcz przeznaczona do zapiekania) lub hokkaido.

Dobrze upieczone frytki z dyni  z wierzchu będą lekko chrupiące, w środku mięciuteńkie!

Nie polecam naszej polskiej dyni, gdyż posiada sporo wody i frytki nie wychodzą zbyt chrupiące.

A jeśli na takie upieczone i chrupiące słupki dyniowe kapniemy olejem dyniowym...Słów brak taka pychota! I w dodatku jakie zdrowe!

Składniki dania: Frytki z dyni pieczone w piekarniku

Składniki dania: Frytki z dyni pieczone w piekarniku

  • dynia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • sól, pieprz
  • przyprawy do wyboru wg upodobań, jak na przykład: curry, cumin, majeranek, czosnek, rozmaryn, papryka słodka i ostra
  • olej z dyni – opcjonalnie – do skropienia dyni już po upieczeniu

Przygotowanie dania: Frytki z dyni pieczone w piekarniku

  1. Przekroić dynię na pół, usunąć skórę, włókna i pestki.
  2. Dynię pokroić na na kawałki lub podłużne paski.
  3. W misce wymieszać olej z wybranymi przyprawami i obtoczyć w nim kawałki dyni.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonym folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury  200 °C.
  6. Piec przez 20 – 40 minut w temperaturze 200 °C, aż dynia stanie się miękka, ale zanim zacznie się rozpadać. Tak duże widełki czasowe wynikają z faktu, iż różna jest twardość dyni. Najbezpieczniej będzie spróbować frytki po 20 minutach. 
Wskazówka
  • Każda z przypraw nada innego charakteru pieczonej dyni, dlatego trzeba znaleźć najbardziej dla siebie odpowiedni smak.
  • Używając dynię Hokkaido można zrobić frytki z dyni ze skórką.
Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 3.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSurówka z selera naciowego i kiszonego ogórka
Następny artykułSałatka z rukoli kolorowa
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.