
Salsa ogórkowo – paprykowa. Przepis na prosty sos salsa
Sos salsa to niemal wizytówka kulinarna Meksyku. Zreszta pierwszy raz salsę – w wielu odmianach – jadłam właśnie w Meksyku do chipsów nachos i tacos.
Teraz to także mój ulubiony sos także do innych dań, jak kanapki czy dodatek do ugotowanych na twardo jajek.
Najbardziej popularna jest salsa z pomidorów, jednak proponuję spróbować także tej z ogórkami i papryką, o bardziej wyrazistym smaku.
Składniki salsy
- 3-4 małe ogórki zielone, kiszone lub konserwowe (w zależności od upodobań), drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona lub zwykła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, koperku lub kolendry
- szczypta chili lub płatków papryczki dla pikantności – opcjonalnie
Sos salsa jak zrobić?
- Warzywa:
Ogórki, paprykę i cebulę drobno pokrój w kosteczkę. Wszystko powinno być równomiernie posiekane. - Sos:
W małej misce wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę, cukier, sól i pieprz. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz ewentualnie szczyptę chili dla wyrazistego smaku. - Połączenie składników:
Do dużej miski wrzuć pokrojone warzywa i polej przygotowanym sosem. Całość dokładnie wymieszaj. - Chłodzenie:
Odstaw salsę na około 15-30 minut do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. - Podanie:
Posyp natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą przed podaniem dla świeżości.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz bardziej kwaskowy smak, możesz dodać więcej octu lub kilka kropel soku z cytryny.
- Salsa będzie dobrze komponować się również z odrobiną miodu zamiast cukru dla ciekawszego smaku.
Lubisz domowe smaki? To nie jest łatwe, ale jak już się nauczysz, to nie stwierdzisz, że nie ma lepszego chleba, niż ten, który upieczesz w domu. Przepis na chleb pieczony w domu znajdziesz tutaj.
Polecam do niego znakomity pasztet z fasoli, który jest równie dobry – a może nawet lepszy – jak pasztet mięsny.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!