
Jak zrobić lukier? Przepis na lukier z cukru pudru i cytryny
Jak zrobić lukier do ciasta, pączków lub pierników?
Generalnie są dwa sposoby. Pierwszy, gdy robimy lukier z cukru pudru i wody. Drugim sposobem jest połączenie białka z cukrem pudrem i wtedy powstaje tzw. lukier królewski.
Jestem zwolennikiem przygotowania lukru bez surowych białek i właśnie taki przepis na lukier z kilkoma podpowiedziami na temat dodatków znajdziesz poniżej.
Potrzebne składniki
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny lub kirschu
- skórka pomarańczowa do przyozdobienia
Kirsch (niem. Kirschwasser ) – to wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni, a czasem także z wiśni. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki. Stosuje się go jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów lub ciast. A także dodaje się do lukru.
Przygotowanie
- Jeśli używasz soku z cytryny przecedź go przez sitko lub gazę, żeby nie było włókien z cytryny.
- Do naczynia z cukrem pudrem dodaj wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem.
- Mieszaj przy pomocy łyżki na gładką masę. Cukier musi być dokładnie rozmieszany (powinien rozpuścić się w płynie), do tego stopnia, aż stanie się gładki.
Kilka podpowiedzi w temacie lukru:
- Powinien mieć konsystencję ciepłego budyniu.
- Na ciepłym cieście bardzo szybko zasycha.
- Używany do pączków może być nieco bardziej rozrzedzony, aby dodać mu przejrzystości.
- Dodatek cytryny jako składnika sprawi, że będzie miał lepszy, nie tak bardzo mdły i słodki smak.
- Jeszcze lepszy jest dodatek kirchu – otrzymamy super aromat.
- Lukier do dekoracji pierników to właśnie ten – z cukru pudru i wody, lub wody i cytryny.
- Lukier jak zabarwić? Najlepiej dodać barwnik w proszku lub żelu. I to bardzo ostrożnie, bowiem masa nie tylko szybko się barwi, ale także po czasie ciemnieje.
- Jeśli użyjesz barwnika w płynie, pamiętaj aby dać nieco mniej wody – o ilość dodanego barwnika.
- Przygotuj przed samym użyciem, ponieważ szybko zastyga.
A do czego użyć lukru?
Obowiązkowo do świątecznego makowca. Poza tym fajnie możesz przyozdobić lukrem świąteczne pierniczki czy też – moje ulubione – szwajcarskie pierniczki bożonarodzeniowe.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!