Jak zrobić lukier? Przepis na lukier z cukru pudru i cytryny

0
0
ciasteczka w formie bałwanków udekorowane
Lukier bez jajek

Jak zrobić lukier do ciasta, pączków lub pierników?

Generalnie są dwa sposoby. Pierwszy, gdy robimy lukier z cukru pudru i wody. Drugim sposobem jest połączenie białka z cukrem pudrem i wtedy powstaje tzw. lukier królewski.

Jestem zwolennikiem przygotowania lukru bez surowych białek i właśnie taki przepis na lukier z kilkoma podpowiedziami na temat dodatków znajdziesz poniżej.

Potrzebne składniki 

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny lub kirschu
  • skórka pomarańczowa do przyozdobienia

Kirsch (niem. Kirschwasser ) –  to wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni, a czasem także z wiśni. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki. Stosuje się go  jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów lub ciast. A także dodaje się do lukru.

Przygotowanie 

  1. Jeśli używasz soku z cytryny przecedź go przez sitko lub gazę, żeby nie było włókien z cytryny.
  2. Do naczynia z cukrem pudrem dodaj wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem.
  3. Mieszaj przy pomocy łyżki na gładką masę. Cukier musi być dokładnie rozmieszany (powinien rozpuścić się w płynie), do tego stopnia, aż stanie się gładki.

Kilka podpowiedzi w temacie lukru:

  • Powinien mieć konsystencję ciepłego budyniu.
  • Na ciepłym cieście bardzo szybko zasycha.
  • Używany do pączków może być nieco bardziej rozrzedzony, aby dodać mu przejrzystości.
  • Dodatek cytryny jako składnika sprawi, że  będzie miał lepszy, nie tak bardzo mdły i słodki smak.
  • Jeszcze lepszy jest dodatek kirchu – otrzymamy super aromat.
  • Lukier do dekoracji pierników to właśnie ten – z cukru pudru i wody, lub wody i cytryny.
  • Lukier jak zabarwić? Najlepiej dodać barwnik w proszku lub żelu. I to bardzo ostrożnie, bowiem masa nie tylko szybko się barwi, ale także po czasie ciemnieje.
  • Jeśli użyjesz barwnika w płynie, pamiętaj aby dać nieco mniej wody – o ilość dodanego barwnika.
  • Przygotuj przed samym użyciem, ponieważ szybko zastyga.

A do czego użyć lukru? 

Obowiązkowo do świątecznego makowca. Poza tym fajnie możesz przyozdobić lukrem świąteczne pierniczki czy też – moje ulubione – szwajcarskie pierniczki bożonarodzeniowe.

ciasto polane lukrem
Lukier z cukru pudru bez białek
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!