Żurawina dla zdrowia

2
630
słoje z żurawiną i zurawina

Żurawina dla zdrowia, jakże atakuje kubki smakowe ostrym, kwaśnym smakiem! Kwaśna była także żurawina, którą Brzechwy żuraw wcinał.

Żurawina uprawiana jest na całym świecie, od jakiegoś czasu także na polskich plantacjach. Co prawda, w Polsce rośnie także w dzikim stanie żurawina błotna oraz żurawina drobnolistna, ale oferowana w sprzedaży pochodzi z plantacji.

Żurawina lubi nieco podmokłe i koniecznie kwaśne podłoże. Dzięki temu, gromadzi się w niej mnóstwo pożytecznych składników, wykorzystywanych w leczeniu i profilaktyce.

W mediach nieustannie krążą reklamy preparatów z żurawiną.

Nie bez powodu! Bowiem ta mała, niesamowicie kwaśna jagoda, zbawiennie działa na układ moczowy, wrzody żołądka i choroby serca.

Pomaga zwalczać infekcje dróg moczowych czy zapalenie pęcherza, atakuje bakterię Helicobacter pylori, która może spowodować wrzody żołądka, rozszerza naczynia krwionośne.

Dzięki silnemu działaniu  antybakteryjnemu i przeciwgrzybicznemu, nieoceniona jest także w przypadku przeziębień i wszelkich infekcji oraz chorób przyzębia.

Dobrze jest zaprzyjaźnić się  z nią wcześniej, zanim “dopadnie” nas jakaś zdrowotna przypadłość. I to nie w formie tabletek, ale przygotowanych przetworów.

W moim ogrodzie rosną dwa krzaczki żurawiny. Nie mam co prawda błotnego podłoża, ale świetnie ma się przy kamieniu z wodą na mocno kwaśnym podłożu. Co roku zbieram z niej ponad kilogram owoców, a przy okazji jest ładną ozdobą ogrodu.

Przerabiam moje zbiory na przetwory, ale też dokupuję żurawiną na giełdzie warzywnej, lub na zwykłym targu.

Żurawina surowa w cukrze zachowuje wszystkie swoje właściwości, przetworzona na ciepło traci jedynie witaminę C.

Żurawina pojawia się w sprzedaży na przełomie września i października. Przygotowuję ją w najbardziej prosty sposób: miksuję z cukrem. I do słoja! Trzymana w chłodnym miejscu, wytrzymuje do wiosny! Tak, się jednak tylko zdarza, gdy jakiś słoik “zapodzieje” się na półce.

Rewelacyjnie smakuje taka łycha żurawiny z cukrem dodana do czarnej lub ziołowej herbaty. Albo po prostu do ciepłej wody. W zimne dni, najlepiej gdy będzie to woda zaparzona z imbirem.

Bo prawdą jest, że to co najzdrowsze, często jest też najprostsze!

Dlatego też żurawinę miksuje z cukrem brzozowym. Nie jest to niestety tania sprawa, ale można znaleźć w sklepach internetowych finlandzki cukier brzozowy (ten najlepszy) w niezłej cenie.

Ponieważ nie każdemu odpowiada smak cukru brzozowego lub nie używa go na co dzień, przygotowuję dla gości żurawinę z cukrem trzcinowym.

I parę słoików na świąteczne upominki – cudny, słodki i zdrowy – tak pachnący świątecznie prezent.

Przepis na: Żurawina z cukrem

Składniki: Żurawina z cukrem

  • żurawina w dowolnej ilości
  • cukier w ilości dwa razy większej niż żurawiny plus 10 %
  • pół łyżki spirytusu na słoik – opcjonalnie*

Na kilogram żurawiny biorę kilo plus dodatkowe 10 dkg cukru.

Przygotowanie: Żurawina z cukrem

  1. Żurawinę umyć, dokładnie obrać – usunąć wszystkie lekko nadpsute owoce.
  2. Wysuszyć – w tym celu można ją rozłożyć na papierze kuchennym, na blasze do pieczenia.
  3. Żurawinę i cukier włożyć do miski – zmiksować na wysokich obrotach.
  4. Włożyć do wysterylizowanych słoików.
  5. Słoje z żurawiną można jeszcze dodatkowo zabezpieczyć, wlewając pół łyżki spirytusu na górę żurawiny, podpalić i natychmiast zakręcić. Pokrywka zassie się, i nie będzie dostępu powietrza.
Wskazówka:
  • Przygotowując żurawinę z cukrem otrzymamy płynną konsystencję. Jednak po czasie zrobi się z niej jakby żel – mocno zgęstnieje. Nie polecam zatem wkładać jej do butelek. Zrobiłam tak za pierwszym razem, i miałam niezły problem z wydobyciem gęstej masy. Na nożu… jak niegdyś monety ze skarbonki, pamiętacie? 🙂
żurawina z wodą i słoje z żurawiną
Filiżanka wody z żurawiną – kolorowe zdrowie

Suszona żurawina

Kilogram żurawiny suszę w suszarce do warzyw i miksuje na drobny pył. I mam idealny – i jak zdrowy -dodatek do potraw, które wymagają zakwaszenia. Świetnie pasuje do sosu winegret.

Masz ochotę na pyszną konfiturę z żurawiny do mięsa lub serów? Jeśli tak, to zerknij proszę do : Żurawina do mięsa lub Żurawina z sokiem z pomarańczy.


Powyższy artykuł ma charakter poglądowy i w żaden sposób nie może być traktowany jako porada lekarska!

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułPeperonata z papryki i cebuli
Następny artykułMarchewka – trzy różne surówki

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaEla Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ela
Gość
Ela

Zrobiłam dziś surową żurawinę z cukrem trzcinowym, z pół kg owoców wyszły 3 słoiczki małe, ale to i tak dobry wynik. Byłam zachwycona tym pomysłem ze spirytusem – na szczęście w moim sklepiku był 🙂

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.