Desery Przepisy

Ciasto marchewkowe z polewą

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 15 października 2016

Ciasto marchewkowe jest do kupienia praktycznie w każdym sklepie w Anglii. Wydaje się, że właśnie za sprawą Polaków tak licznie w ostatnich latach migrujących na wyspy, staje się i u nas popularne.

Ale nie do końca chyba tak jest  – już dawno temu jadałam takie ciasto w restauracjach … w Zakopanem. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis dostałam – podobnie jak na Bezglutenowe ciasto marchewkowe  od Moniki, z zapewnieniem, że udaje się każdemu. Bo każda, nawet najmniej utalentowana angielska gospodyni domowa (czyt. mama dziecku), musi umieć takie ciasto zrobić. Angielski dzieciaki je uwielbiają.

Stało się także przysmakiem w moim domu. Szczególnie zimą – rozgrzewa, dzięki pysznymi smakowi i aromatowi.

Dodaję do niego olej rzepakowy – mam taki cudowny z pierwszego tłoczenia, mocno pachnący włoskimi orzechami.

Upiekłam to ciacho „na full wypas” – czyli z serkiem Philadelphia.

Przepis na danie: Ciasto marchewkowe z polewą

Składniki dania: Ciasto marchewkowe

  • 270 g oleju roślinnego *
  • 3 jajka
  • 300 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g marchwi
  • 100 g pokrojonych orzechów pekan lub włoskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżki cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Przygotowanie dania: Ciasto marchewkowe

  1. Jajka wymieszać z cukrem i tłuszczem.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Osobno połączyć mąkę z sodą, proszkiem i  przyprawami i dodać do jajecznej masy.Wymieszać.
  4. Dodawać po kolei marchew i orzechy. Wymieszać.
  5. Przełożyć  do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.*
  6. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Z podanej ilości składników wychodzą 3 blaszki 20 cm. Można oczywiście piec w innej formie.

Przepis na danie: Polewa na ciasto marchewkowe

Składniki dania: Polewa na ciasto  marchewkowe

  • 250 g białego serka Philadelfia*
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g  masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo: do posypania: wiórki kokosowe, płatki migdałów, pokruszone orzechy włoskie

Przygotowanie dania: Polewa na ciasto marchewkowe

  1. Zmiksować serek z masłem na gładką masę – serek dodawać stopniowo.*
  2. Kiedy składniki się połączą, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
  3. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  4. Masę nałożyć na ostudzone ciasto.
  5. Można przekroić i zrobić nadzienie z serka.
  6. Górę posypać wybranymi dodatkami.

 

Wskazówki
  • *może być słonecznikowy, winogronowy, rzepakowy – ale nie z oliwek
  • *serek i masło  powinny być w temperaturze pokojowej
  • *lub wyłożonej papierem do pieczenia
  • * w Anglii używają serka Philadelfia. I podobno z nim jest najlepszy. Ale jako, że nie wszędzie dostępny, to ewentualnie można użyć polskiego zamiennika, takiego jak: Łaciaty serek śmietankowy,Łowicki serek śmietankowy, Piątnica Twój smak, Hochland serek kanapkowy, Pilos serek kanapkowy(w Lidlu), Delicate serek kanapkowy(w Biedronce), Almette serek kanapkowy.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments