Krem budyniowy z masłem i mascarpone

0
7
krem na cieście, na nim owoce przykryte czerwoną galaretką
Maślany krem budyniowy z mascarpone.

Krem budyniowy z masłem i mascarpone doskonale sprawdzi się jako pomysł na szybkie ciasto.Masa z budyniu i mascarpone będzie wypełnieniem zarówno do typowego ciasta typu biszkopt, jak i ciasta bez pieczenie, czyli zrobionego na bazie pokruszonych sucharów czy biszkoptów.

Takie przepisy na słodkie co nieco uwielbiam! Ciasto bez pieczenia, więc nie ma szansy, żeby się nie udało.

Jedyne o czym musisz pamiętać, to jest to, że tak zrobiony krem do ciasta z budyniu i mascarpone musi być przygotowany przynajmniej jedną (a najlepiej dwie) godziny przed podaniem, bowiem potrzebuje czasu w zimnym miejscu na zastygnięcie.

Przepis na maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone

Składniki na krem z budyniem, masłem i mascarpone

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 250 ml mleka 2 %
  • 100 gram masła
  • 1 opakowanie – 250 gram serka mascarpone

Krem z budyniowy z masłem i mascarpone – jak zrobić

  1. Wyjąć masło i zostawić w kuchni, aż zmięknie. Masło nie może się rozpływać, ale musi uginać się pod lekkim dotykiem.
  2. Część mleka odlać, resztą zagotować dodając do niego cukier.
  3. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ale użyć mniejszej ilości mleka – 250  ml zamiast pół litra.
  4. Ugotowany budyń zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Miękkie masło zmiksować – ubić bardzo dobrze i stopniowo dodawać zimny budyń.
  6. Kiedy krem budyniowy będzie dobrze zmiksowany, dodać serek mascarpone i także bardzo dokładnie wymieszać blenderem.
  7. Gotowy krem położyć na ciasto (biszkoptowe lub inne ulubione) i wstawiać do lodówki przynajmniej na jedną godzinę, żeby krem zastygł na cieście.

Lubisz lekkie desery?

Masz ochotę na truskawkowe ciasto z takim właśnie budyniowo – maślanym kremem? Zerknij do przepisu, z którego dowiesz się – krok po kroku – jak zrobić ciasto truskawkowe łatwe i szybkie.

A tak w ogóle jeśli lubisz proste desery, to zachęcam Cię do zaglądnięcia do jeszcze innych przepisów na moim blogu.

Genialny w smaku deser z chia i owoców (mango, maliny, truskawki i jakie sobie zamarzysz), szarlotka czy znakomite, francuskie ciasto z owocami.

To są ciasta i desery, które zawsze i każdemu udają się.

Masz jakiś sprawdzony przepis na równie prosty deser? Podziel się nim w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułKrem z budyniu i mascarpone bez masła
Następny artykułKleszcze – jak się zabezpieczyć?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.