Łamańce z makiem na wigilię. Tradycyjny przepis

0
0
amk do dania wigilijnego
Łamańce z makiem to jedno z wigilijnych dań, które pojawia się jako obowiązkowe na stole.

Łamańce z makiem. Staropolski deser, bez którego w wielu regionach Polski trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną.

U mnie w domu z maku podaje się makówki, a przepis na łamańce z makiem dostałam od Asi z Dworu Mazurskiego Łaśmiady na Mazurach.

Już po opublikowaniu tego przepisu na stronie, dostałam sporo wiadomości na łamańcy z makiem. Otóż w wielu domach zamiast ciasta jak na pizzę dodaje się do masy makowej maślane lub kruche ciasteczka.

Natomiast masę makową wzbogaca się bakaliami i suszonymi owocami: rodzynkami, figami, morelami, śliwkami, daktylami, orzechami włoskimi czy migdałami. W niewielkich ilościach, według ulubionego smaku.

Łamańce z makiem wigilijne: przepis

Łamańce z makiem wigilijne: składniki dania

Ciasto jak na pizzę:

  • 0,5 kg mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 dkg drożdży
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 0,5 kg maku
  • olejek migdałowy

Jak zrobić wigilijne łamańce z makiem?

  1. W misce zrobić zaczyn z drożdży. Drożdże rozkruszyć i zalać niewielką ilością letniej mleka, dodać cukier, wymieszać.
  2. Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu i zostawić na kilkanaście minut.
  3. Dodać pozostałe składniki: mąkę, olej i sól o olejek migdałowy.
  4. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  5. Pozostawić w przykrytej misce w ciepłym miejscu – do wyrośnięcia – na około godzinę.
  6. Po wyrośnięciu wałkować i pociąć na długie prostokąty.
  7. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  8. Ciasto cienko rozwałkować, pociąć na długie prostokąty i piec 15 do 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.
  9. Zostawić do ostygnięcia.
  10. Mak zalać mlekiem i ugotować go. Mak gotować na małym ogniu, często mieszając, bowiem lubi się przypalać. Odlać nadmiar mleka.
  11. Mak zmielić dwukrotnie.
  12. Zagotować wodę, przestudzić i posłodzić miodem.
  13. Dodać rodzynki i zmielony mak – konsystencja musi być rzadka, bo faworki będą wchłaniać wodę.
  14. Odstawić w chłodne miejsce.

Zastanawiasz się jakie potrawy podać na wigilijny stół?

Na moim blogu znajdziesz spory wybór wigilijnych dań. Lista potraw wigilijnych zazwyczaj zawiera potrawy z makiem i kompot z suszu lub z suszonych śliwek. Do tego zupa, którą najczęściej jest barszcz wigilijny na zakwasie, smażona ryba podawana często z postną, wigilijną kiszoną kapustą.

A jakie są Twoje ulubione wigilijne dania z makiem? Napisz w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!