
Łamańce z makiem. Staropolski deser, bez którego w wielu regionach Polski trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną.
U mnie w domu z maku podaje się makówki, a przepis na łamańce z makiem dostałam od Asi z Dworu Mazurskiego Łaśmiady na Mazurach.
Już po opublikowaniu tego przepisu na stronie, dostałam sporo wiadomości na łamańcy z makiem. Otóż w wielu domach zamiast ciasta jak na pizzę dodaje się do masy makowej maślane lub kruche ciasteczka.
Natomiast masę makową wzbogaca się bakaliami i suszonymi owocami: rodzynkami, figami, morelami, śliwkami, daktylami, orzechami włoskimi czy migdałami. W niewielkich ilościach, według ulubionego smaku.
Łamańce z makiem wigilijne: przepis
Łamańce z makiem wigilijne: składniki dania
Ciasto jak na pizzę:
- 0,5 kg mąki
- 4 łyżki oleju
- 2 dkg drożdży
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 kg maku
- olejek migdałowy
Jak zrobić wigilijne łamańce z makiem?
- W misce zrobić zaczyn z drożdży. Drożdże rozkruszyć i zalać niewielką ilością letniej mleka, dodać cukier, wymieszać.
- Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu i zostawić na kilkanaście minut.
- Dodać pozostałe składniki: mąkę, olej i sól o olejek migdałowy.
- Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Pozostawić w przykrytej misce w ciepłym miejscu – do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Po wyrośnięciu wałkować i pociąć na długie prostokąty.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Ciasto cienko rozwałkować, pociąć na długie prostokąty i piec 15 do 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.
- Zostawić do ostygnięcia.
- Mak zalać mlekiem i ugotować go. Mak gotować na małym ogniu, często mieszając, bowiem lubi się przypalać. Odlać nadmiar mleka.
- Mak zmielić dwukrotnie.
- Zagotować wodę, przestudzić i posłodzić miodem.
- Dodać rodzynki i zmielony mak – konsystencja musi być rzadka, bo faworki będą wchłaniać wodę.
- Odstawić w chłodne miejsce.
Zastanawiasz się jakie potrawy podać na wigilijny stół?
Na moim blogu znajdziesz spory wybór wigilijnych dań. Lista potraw wigilijnych zazwyczaj zawiera potrawy z makiem i kompot z suszu lub z suszonych śliwek. Do tego zupa, którą najczęściej jest barszcz wigilijny na zakwasie, smażona ryba podawana często z postną, wigilijną kiszoną kapustą.
A jakie są Twoje ulubione wigilijne dania z makiem? Napisz w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!