Krem z budyniu i mascarpone bez masła

0
0
krem, owoce i galaretka w szklanym naczyniu
Krem z budyniu i serka mascarpone jako sprawdzi się jako samodzielny deser oraz krem do tortu

Krem z budyniu i mascarpone bez masła. Lekki i szybki do zrobienia krem, który może być zarówno dodatkiem do ciasta jak i samodzielnym deserem.

Świetnie sprawdzi się jako krem do ciasta, ale będzie także znakomitym deserem w połączeniu z dodatkiem owoców: truskawek, malin, borówek, pozbawionych pestek czereśni czy innych ulubionych owoców.

Krem z budyniu i serka mascarpone wyłożony na upieczony biszkopt lub pokruszone biszkopty stanie się szybkim i łatwym do wykonania ciastem.

A jak zrobić takie ciasto z kremem z budyniu najprościej? Wystarczy wyłożyć dno tortownicy biszkoptami, układając je ciasno, bardzo blisko siebie.

Biszkopty posmarować ulubionym dżemem – znakomicie smakuje z dżemem z malin lub czerwonej porzeczki.

W letnie porze, gdy są upały – a takie lata zdarzają się w Polsce coraz częściej – dodaję do kremu także żelatynę, aby krem lepiej zachował konsystencję.

Krem z budyniu wykonany według poniższego przepisu najbardziej smakuje mi w połączeniu z owocami poukładanymi na kremie i zalanymi galaretką.

Krem z budyniu i mascarpone przepis

Składniki kremu z budyniem i mascarpone

  • pól litra mleka 2 % lub 3,2 %
  • 2 budynie w proszku śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny – opcjonalnie
  • 3 łyżki cukru
  • świeże owoce – opcjonalne
  • galaretka – opcjonalnie

 Jak zrobić krem z budyniu i mascarpone bez masła

  1.  Odlać pół szklanki zimnego mleka, pozostałą część mleka ugotować.
  2. Do gotującego się mleka wsypać cukier, dodać rozmieszany w zimnym mleku budyń, gotować chwilę często mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
  3. Budyń mocno zgęstnieje, uważać żeby się nie przypalił.
  4. Budyń zostawić do ostygnięcia.
  5. Zimny budyń miksować i dodawać stopniowo serek mascarpone.
  6. Jeśli dodajemy żelatynę, to należy to zrobić teraz, po uprzednim rozpuszczeniu jej w odrobinie gorącej wody.
  7. Miksować tak długo, aż zrobi się budyniowy, lekki krem.
  8. Wyłożyć do pucharków lub nałożyć na ciasto i zostawić do ostygnięcia.
  9. Jeśli chcesz zrobić deser z owocami i galaretką w połączeniu z kremem, to lekko zastygającą galaretkę (rozpuszczoną w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu) musisz wylać na zastygły krem i znowu odstawić do lodówki. Tym razem na około pół godziny, do czasu zastygnięcia galaretki.

Lubisz desery?

To jest podpowiedź jak zrobić krem mascarpone z budyniem waniliowym lub śmietankowym bez masła.

Mam jednak i drugi sprawdzony przepis, na bardziej tłusty krem z budyniu z masłem i serkiem mascarpone. A jeśli masz ochotę spróbować jak krem waniliowy smakuje w torcie, zobacz przepis na ciasto truskawkowe bez pieczenia.

A do takiego deseru polecam filiżankę aromatycznej kawy.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułCiasto z truskawkami i galaretką
Następny artykułKrem budyniowy z masłem i mascarpone
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.