Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne

0
1323
ciasteczka w formie gwiazdek i anioły

Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne, pieczone bez żadnych ulepszaczy typu proszek do pieczenia, smakują i pachną znakomicie!

Zrobione w formie gwiazdek – lub dowolnej innej ulubionej – mniej kruche niż ich bratnie Ciasteczka migdałowe, dobrze komponują się z marmoladą, której można nieco kapnąć na górę lub też stworzyć dwukolorową gwiazdę – jak ja robię.

Przepis na : Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne 

Składniki na: Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne 

  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru miałkiego lub cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg płatków kokosowych lub mąki kokosowej
  • nieco waniliowego aromatu (esencji lub cukru waniliowego)
  • nieco marmolady do posmarowania i/lub cukier puder do posypania – opcjonalnie
  • 1 – 2 łyżki gęstej śmietany – opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie daje się zagnieść

Przygotowania: Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne 

  1. Masło wyjąć wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. Jeśli używamy płatków kokosowych, należy je zmielić na mąkę ( w blenderze lub młynku).
  2. Mąkę wymieszać z mąką kokosową, waniliowym aromatem i cukrem.
  3. Masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Wbić dwa żółtka, dodać 1 łyżkę śmietany.
  4. Wyrabiać – najlepiej ręką, aż masa będzie elastyczna.Jeśli będzie jeszcze zbyt “sypkie”, dodać drugą łyżkę śmietany.
  5. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i włożyć do lodówki na około godzinę – musi stwardnieć.
  6. Ciasto wyjmować porcjami ( żeby wyrabiać zimne), delikatnie ugnieść w rękach i wałkować – na placki grubości około 3 mm, na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
  7. Piekarnik nagrzać do 160 ℃, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Foremkami wycinać kształty. Z części ciasteczek wyciąć całą gwiazdkę, z drugiej gwiazdkę z dziurką w środku. *
  9. Układać na blasze i piec około 15 minut, aż się lekko zezłocą.
  10. Po upieczeniu całe ciasteczka posmarować odrobiną marmolady, a ciasteczka z wyciętą gwiazdką oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Położyć je na ciasteczku posmarowanym marmoladą i delikatnie docisnąć. Ewentualnie można ciasteczka dodatkowo skleić “kapeczką” lukru.
Wskazówka:
  • Ciasteczka nie muszą koniecznie składać się w dwóch części – można po prostu wykrawać dowolne kształty i piec. Później ozdobić świątecznie lub pozostawić sauté.
ciasteczka w różnych kształtach w świątecznej dekoracji
Każdy kształt równie dobrze smakuje

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!