Kruche świąteczne migdałowe ciasteczka – gwiazdki

4
1506
ciasteczka świąteczne

Kruche świąteczne migdałowe ciasteczka – gwiazdki zaskakują prostotą wykonania i pysznym smakiem.

Chociaż piekę je także w ciągu roku, to jednak ze Świętami Bożego Narodzenia najbardziej mi się kojarzą. Być może za sprawą cudownego smaczku chrupiących migdałów.

Z podanej ilości wychodzi około  60 ciasteczek. Można – a czasem nawet trzeba, żeby chociaż  kilka zostało do Świąt – włożyć je do pudełka i przechowywać przez kilkanaście dni.

Przepis na: Kruche świąteczne migdałowe ciasteczka – gwiazdki

Składniki: Kruche świąteczne migdałowe ciasteczka – gwiazdki

  • 250 gram mąki
  • 210 gram masła
  • 100 gram migdałów bez skórki
  • 80 gram drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek

Przygotowanie: Kruche świąteczne migdałowe ciasteczka – gwiazdki

  1. Masło wyjąć wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć.
  2. Migdały lekko zmiksować. Muszą być drobne kawałki migdałów.
  3. Mąkę wymieszać z poszatkowanymi migdałami, cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników.
  5. Wyrabiać – najlepiej ręką, aż masa będzie elastyczna.
  6. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i włożyć do lodówki na około godzinę – musi stwardnieć.
  7. Ciasto wyjmować porcjami ( żeby wyrabiać zimne), delikatnie ugnieść w rękach.
  8. Przed wałkowaniem podsypać blat i górę ciasta mąką, żeby ciasto nie kleiło się.
  9. Wałkować – bardzo delikatnie, nie naciskając wałka, bowiem ciasto jest miękkie.
  10. Piekarnik nagrzać do 160 ℃, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  11. Wałkować na grubość około 4 mm, foremką wykrawać gwiazdki i od razu kłaść na wyłożoną papierem blachę.
  12. Wypełnioną ciasteczkami blachę włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 około 15 minut. Zaglądać do piekarnika – ciasteczka muszą się “zezłocić”.
  13. Po wyjęciu nieco ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wskazówka:
  • Dobrze sprawdzają się do tego przepisu migdały w płatkach.
  • Używając całych migdałów, trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i dopiero wtedy poszatkować.
  • Wykrawam z tego ciasta gwiazdki, ale można oczywiście produkować z migdałowego ciasta ciasteczka w dowolnym kształcie.

Jeśli lubisz kruche ciasteczka, to może spróbujesz – równie znakomitych – kruchych, kokosowych ciasteczek, które piekłyśmy parę dni temu w czasie przyjacielskiego spotkania kobiet :).

Przepis znajdziesz, gdy klikniesz  Tutaj lub na foto:

wyrabianie ciasta w misce rękami
Wyrabianie ciasta

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułStrucla makowa – symbol Świąt
Następny artykułRadosne kalendarium roślin – epizod II

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaEryniaWagabunda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Erynia
Gość

“Popełniłam” ciasteczka. Mają tylko dwie wady: są bardzo kruche i trącą malizną 😉 Chłop zamówił kolejną porcję.

Wagabunda
Gość

Z kruchością nic nie poradzimy…taka ich uroda :), a z malizny wynika, że smakowały, co mnie cieszy:):). Pozdrowienia dla Was. Dana

Erynia
Gość

“Popełniłam” ciasteczka. Mają tylko dwie wady: są bardzo kruche i trącą malizną 😉 Chłop zamówił kolejną porcję.

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.