kurki sposób czyszczenia z piasku

Lifestyle

Jak oczyścić kurki z piasku? Porady krok po kroku

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 2 września 2017

Kurki… niepowtarzalny smak i znakomity dodatek do wielu potraw. Mają jednak jeden mankament – czyszczenie.

Dlatego wiele osób nie kupuje ich. Jednak jest na to sposób.

Można oczywiście czyścić nożem, wyciągając piasek z wszystkich zakamarków, ale jest to pracochłonne i nie do końca skuteczne: często drobinki piasku zostają i „zgrzytają pomiędzy” zębami w potrawie.

Kiedyś stosowałam metodę „na mąkę” – co prawda piasek nieco wychodził, ale pozostawało czyszczenie kurek z mąki i resztek piasku.

Z kolei płukanie pod strumieniem wody, nie dość, że nie jest w pełni skuteczne, to jeszcze kurki wręcz nasączają się wodą.

Jak oczyścić kurki z piasku?

Czyszczenie kurek składniki

  • świeże kurki
  • sól – musi być miałka, nie gruboziarnista – raczej sporo
  • gorąca woda

 Czyszczenie kurek krok po kroku

  1. Kurki oczyścić z liści i igieł.
  2. Oczyszczone kurki wrzucić do miski i mocno posolić. Wymieszać, żeby kurki były „otoczone solą”.
  3. Zagotować wodę i wrzącą wodą zalać kurki, tak żeby woda całkowicie je przykryła.
  4. Po kilku sekundach kurki delikatnie wymieszać.
  5. Zaczekać chwilkę, aż piasek z kurek opadnie na dno i wyjąć kurki – najlepiej łyżką cedzakową.
  6. Z reguły wystarczy jednokrotne czyszczenie, ale jeśli widać, ze kurki są niedoczyszczone, operację należy powtórzyć – raz lub dwa razy jeśli jest taka potrzeba.
  7. I wyczyszczone kurki używamy do potraw – według potrzeby.

Taki sposób czyszczenia absolutnie nie szkodzi kurkom – zachowują one smak i jędrność, a w zębach nie zgrzyta piasek!

Jak przyrządzić kurki? Do czego dodać kurki?

Najprostszy i najbardziej popularny sposób przygotowania potrawy z kurkami to jajecznica lub omlet. Przysmażone na maśle są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju farszu. Pięknie komponują się z ryżem, którym faszeruję dynię. 

Wrzucone, ot tak, jakby od niechcenia do delikatnego rosołku lub przygotowane na masełku z odrobinką czosnku i ze sporą ilością pietruszki. Możliwości naprawdę jest mnóstwo.

A na zimowe „smakowanie” dobrze jest co nieco zamrozić ( oczyszczone oczywiście) lub zamarynować w własnoręcznie zrobionym occie jabłkowym.

Lubisz kurki?

Masz jakieś ulubione przepisy z kurkami? Podziel się nim w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments