Kiszona kapusta z burkami po ukraińsku. Biała kapusta nabiera czerwonego koloru dzięki burakom. Kapusta podana w białej miseczce.

Przepisy Przetwory

Biała kiszona kapusta z burakami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 6 listopada 2017

Biała kiszona kapusta z burakami „ukraińska” jest szatkowana na grubsze kawałki, niż szatkujemy „polską” kapustę. Przypomina mi grubo pokrojony makaron. I w taki sposób też przygotowałam moją kapustę.

Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań, aby użyć cienko pokrojonej kapusty. Kupując poszatkowaną kapustę, część można przeznaczyć na kiszenie z burakami.

Kapusta ukiszona z burakami ma nieco inny, lekko złamany słodyczą buraka smak i ten kolor! Nasycony, zdecydowanie buraczkowy! Nie kojarzący się w żaden sposób z białą kapustą.

Dlatego goście częstowani tym specjałem, zawsze są zaskoczeni: „OOO ? Biała? Chyba nie!”.

Kapustę kiszoną z buraczkami delektowałam się kiedyś w górach, w okolicy Zawoi. Ale dopiero pierwszy raz w tym roku sama ją zrobiłam.

Bezpośrednim powodem było skosztowanie ukraińskiej Kryżawki restauracji Stary Lwów w podkarpackiej wiosce Krasna. Tam bowiem trafiłam, łapiąc oddech od pędu codziennego życia w niezwykłym miejscu: chacie Dyziówka w Woli Komborskiej.

Przypomniałam sobie smak, pogrzebałam w starych notatkach i zrobiłam. Dodałam kilka ziaren kminku i kawałeczek chrzanu – mam w lodówce zamrożony, z jesiennych zbiorów.

Biała kiszona kapusta z burakami: przepis

Białą kiszona kapusta z burakami: składniki

  • 1 kg białej kapusty
  • 300 gram buraków czerwonych
  • 25 gram soli
  • sól niejodowana, najlepiej kamienna
  • przyprawy do wyboru: czosnek, chrzan, liście laurowe, kminek, koper, ziele angielskie

Biała kiszona kapusta z burakami: przygotowanie

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować lub pokroić nożem.
  2. Poszatkowaną kapustę wrzucić do naczynia/miski, tak dużej, żeby można ją było swobodnie wymieszać. Zasypać solą, dokładnie wymieszać i lekko ubić (na przykład drewnianym tłuczkiem do ziemniaków). Zostawić na godzinkę, żeby puściła sok.
  3. Buraki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Gdy kapusta puści sok i nieco zmięknie, wymieszać ją i układać w słoju.
  5. Warstwę kapusty ubić drewnianym tłuczkiem, na to warstwę buraczków i tak na przemian.
  6. Inną metodą jest wymieszać starte buraczki z kapustą i ubijać w słoju.
  7. Jeżeli zdecydujemy się dodać przyprawy, to muszą one być w środku kiszonki.
  8. Kapustę z buraczkami mocno ubić. Wkładać do 3/4 wysokości słoja – na górę wlać resztę soku z kapusty – jeśli pozostał w naczyniu. Sok musi zakrywać kapustę z buraczkami ( przykrycie talerzykiem lub wyparzonym kamieniem jak najbardziej wskazane).
  9. Zostawić w ciepłym na 4- 5 dni,wtedy fermentacja przebiega dosyć gwałtownie, nawet sok wypływa na zewnątrz. Koniecznie trzeba podłożyć jakąś podstawkę pod naczynie.
  10. Ukiszoną przenieść do zimnego pomieszczenia lub wstawić do lodówki.
  11. Jeśli przygotowujemy większą ilość na przechowanie, wtedy najlepiej będzie, gdy ją krótko zapasteryzujemy – połączenie buraczków z kapustą często daje efekt  przekwaszenie się kapusty. Sprawdź jak pasteryzować przetwory.
Wskazówki:
  • Przykładowo podałam składniki na 1 kg kapusty. Zwiększając ilość kapusty, dodajemy odpowiednio więcej soli i buraków. Pamiętając o proporcjach: 25 gram soli na 1.30 kg mieszanki kapuściano – buraczanej.

Wypróbuj równie pozostałe przepisy na wspaniałe kiszonki:

Kiszona kapusta

Kiszone ogórki małosolne

Rzodkiewki kiszone

Kiszone szparagi 

Kiszony arbuz 

Kiszone cytryny 

Kiszone warzywa

Kiszona papryka

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z warzywami

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Jak smakowała „ukraińska” biała kiszona kapusta? Daj znać w komentarzu!

Jeżeli kiszonka przydała się zimą do urozmaicenia posiłku – daj znać. Twoja opinia jest dla mnie ważna.

Oceń artykuł
[Głosów: 24 Średnia: 4.1]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments