
Biała kiszona kapusta z burakami
Biała kiszona kapusta z burakami „ukraińska” jest szatkowana na grubsze kawałki, niż szatkujemy „polską” kapustę. Przypomina mi grubo pokrojony makaron. I w taki sposób też przygotowałam moją kapustę.
Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań, aby użyć cienko pokrojonej kapusty. Kupując poszatkowaną kapustę, część można przeznaczyć na kiszenie z burakami.
Kapusta ukiszona z burakami ma nieco inny, lekko złamany słodyczą buraka smak i ten kolor! Nasycony, zdecydowanie buraczkowy! Nie kojarzący się w żaden sposób z białą kapustą.
Dlatego goście częstowani tym specjałem, zawsze są zaskoczeni: „OOO ? Biała? Chyba nie!”.
Kapustę kiszoną z buraczkami delektowałam się kiedyś w górach, w okolicy Zawoi. Ale dopiero pierwszy raz w tym roku sama ją zrobiłam.
Bezpośrednim powodem było skosztowanie ukraińskiej Kryżawki restauracji Stary Lwów w podkarpackiej wiosce Krasna. Tam bowiem trafiłam, łapiąc oddech od pędu codziennego życia w niezwykłym miejscu: chacie Dyziówka w Woli Komborskiej.
Przypomniałam sobie smak, pogrzebałam w starych notatkach i zrobiłam. Dodałam kilka ziaren kminku i kawałeczek chrzanu – mam w lodówce zamrożony, z jesiennych zbiorów.
Biała kiszona kapusta z burakami: przepis
Białą kiszona kapusta z burakami: składniki
- 1 kg białej kapusty
- 300 gram buraków czerwonych
- 25 gram soli
- sól niejodowana, najlepiej kamienna
- przyprawy do wyboru: czosnek, chrzan, liście laurowe, kminek, koper, ziele angielskie
Biała kiszona kapusta z burakami: przygotowanie
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować lub pokroić nożem.
- Poszatkowaną kapustę wrzucić do naczynia/miski, tak dużej, żeby można ją było swobodnie wymieszać. Zasypać solą, dokładnie wymieszać i lekko ubić (na przykład drewnianym tłuczkiem do ziemniaków). Zostawić na godzinkę, żeby puściła sok.
- Buraki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Gdy kapusta puści sok i nieco zmięknie, wymieszać ją i układać w słoju.
- Warstwę kapusty ubić drewnianym tłuczkiem, na to warstwę buraczków i tak na przemian.
- Inną metodą jest wymieszać starte buraczki z kapustą i ubijać w słoju.
- Jeżeli zdecydujemy się dodać przyprawy, to muszą one być w środku kiszonki.
- Kapustę z buraczkami mocno ubić. Wkładać do 3/4 wysokości słoja – na górę wlać resztę soku z kapusty – jeśli pozostał w naczyniu. Sok musi zakrywać kapustę z buraczkami ( przykrycie talerzykiem lub wyparzonym kamieniem jak najbardziej wskazane).
- Zostawić w ciepłym na 4- 5 dni,wtedy fermentacja przebiega dosyć gwałtownie, nawet sok wypływa na zewnątrz. Koniecznie trzeba podłożyć jakąś podstawkę pod naczynie.
- Ukiszoną przenieść do zimnego pomieszczenia lub wstawić do lodówki.
- Jeśli przygotowujemy większą ilość na przechowanie, wtedy najlepiej będzie, gdy ją krótko zapasteryzujemy – połączenie buraczków z kapustą często daje efekt przekwaszenie się kapusty. Sprawdź jak pasteryzować przetwory.
Wskazówki:
- Przykładowo podałam składniki na 1 kg kapusty. Zwiększając ilość kapusty, dodajemy odpowiednio więcej soli i buraków. Pamiętając o proporcjach: 25 gram soli na 1.30 kg mieszanki kapuściano – buraczanej.
Wypróbuj równie pozostałe przepisy na wspaniałe kiszonki:
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Jak smakowała „ukraińska” biała kiszona kapusta? Daj znać w komentarzu!
Jeżeli kiszonka przydała się zimą do urozmaicenia posiłku – daj znać. Twoja opinia jest dla mnie ważna.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!