Hiszpania Lifestyle Podróże Świat
Zmysłowa podróż po smakach Hiszpanii: tapas, paella i inne pyszności
Tapas, gazpacho, Jamón, calamares, wino … to smacznie brzmiąca Andaluzja i cała Hiszpania.
Tapas – najczęściej zauważane słowo w menu barów i restauracji. Przekąska, która zastępuje tak popularny w innych krajach fast-food. Niezależnie od wielkości zawsze kolorowa, przybiera różne kształty i formy.
Hiszpańskiej szynki musisz spróbować
Podczas pobytu w Hiszpanii warto spróbować Jamón serrano – suszonej szynki, która krojona jest ze świńskiej nogi dekorującej każdy szanujący się bar.
Rodzajów szynki zresztą jest bardzo wiele. Różnią się smakiem (w zależności od tego, czym były karmione świnie), pochodzą z różnych regionów kraju.
Najsmaczniejsze iberyjskie świnie są małe i czarne, biegają luzem i odżywiają się żołędziami dębów korkowych. Z nich zrobiona szynka nosi nazwę Jamón bellota.
Prawdziwym rarytasem jest Pata negra zwana też Jamón ibérico – królowa szynek, dojrzewająca co najmniej przez trzy lata. Warto do niej zamówić „pan con tomate”,– proste, cudowne danie składające się ze podpieczonego chleba natartego czosnkiem i pomidorem (czyli włoska bruschetta).
Tradycyjna potrawa hiszpańska
Jeśli ktoś nie jada mięsa ma do dyspozycji wiele innych typowo hiszpańskich potraw.
Qqueso manchego – ser owczy pochodzący z La Manczy, podawany w całej niemal Hiszpanii. Ziemniaczaną sałatkę zwaną Ensaladilla rusa. Boquerones en vinagre rodzaj sardeli w occie – przepyszna!
W zasadzie wszędzie można zamówić hiszpańską tortillę Tortilla española – ziemniaczany omlet, który jest chyba najbardziej popularnym daniem w kraju – i nie ma nic wspólnego z tortillą meksykańską. Mówiąc delikatnie, nie jest to moje ulubione danie. Jako tapas Tortilla española występuje w postaci małego klinka podawanego na zimno.
Dla lubiących owoce morza – możliwości bez liku. Może to być urozmaicona Fritura Malagueña – różne gatunki smażonych ryb lub Calamares a la romana – kalmary na sposób rzymski – czyli smażone w panierce na głębokim tłuszczu.
Warto skusić się na Gambas al pil-pil, czyli krewetki z rusztu w sosie czosnkowym, no i koniecznie spróbować Pulpo a la gallega – galicyjskiego przysmaku w postaci gotowanej ośmiornicy pokrojonej w okrągłe i mięciutkie plastry, posypanej grubą solą i papryką, podawanej na drewnianej desce. Poezja! Nigdy wcześniej nie jadłam tak miękkiej i przepysznej ośmiornicy.
Nie mogę nie wspomnieć o zupie. Rybna, serwowana w różnych wariantach – moja ulubiona – oraz gazpacho (chłodnik z pomidorów) lub salmorejo – kordobańska odmiana.
Do popicia obowiązkowo lokalne wina lub piwo nalewane do niewielkiej szklaneczki zwanej cańa.
I paella, o której wspomniałam wyżej. Zobacz oryginalny przepis na paellę.
Koniecznie zerknij do mojego artykułu kliknij Hiszpania jedzenie słówka, w którym znajdziesz zestawienie najbardziej popularnych potraw w Hiszpanii, bo w tym artykule nie wymieniałam wszystkich. Zestawienie jest bardzo przydatne i pomocne, a przygotowałam je w języku hiszpańskim.
Jak Hiszpanie jadają posiłki?
Do posiłków zawsze podawany jest chleb i nie ma znaczenia czy jesz akurat fasolkę w sosie czy też kurczaka z frytkami. Chleb na stole zawsze jest. Zamiast masła, Hiszpanie najczęściej używają do chleba oliwy z oliwek.
Zwieńczeniem kolacji obowiązkowo jest deser: ciastko, owoc, lody lub krem.
Każdy Hiszpan kończy posiłek kawą, która podawana jest na kilka lub kilkanaście rodzajów zależnie od regionu.
Zresztą kawa funkcjonuje w Hiszpanii nieco na zasadzie herbaty – pije się jej dużo i przy każdej nadarzającej się okazji. Rano, w południe, wieczorem. Czasem nawet przed snem. Rano, do śniadania, Hiszpanie najczęściej piją kawę z mlekiem.
Dziwne zwyczaje w hiszpańskim barze
Wyznacznikiem popularności baru jest ilość śmieci na podłodze. Sterty serwetek, orzeszków, wykałaczek nie znaczą wcale, że knajpa jest kiepska. Wręcz przeciwnie!
Po prostu w godzinach szczytu jest tylu klientów, że nikt nie przejmuje się zamiataniem. Jak jest trochę bałaganu, to znaczy, że ludzie lubią dane miejsce, więc zapewne można tu dobrze zjeść! Tak jest w prawdziwych, hiszpańskich barach o nie tych dla turystów.
I w nie każdym regionie Hiszpanii ten zwyczaj istnieje. Ale w Andaluzji jak najbardziej!
Co jedzą na śniadanie w Hiszpanii?
Desayno czyli śniadanie. Nieprzypadkowo zaczęłam opowieść o jedzeniu od południowych posiłków, bo te poranne nie są dla Hiszpanów zbyt istotne. Skoro kolację zjada się około północy, to wiadomo, że rano wystarczy kawa i małe co nieco.
Zauważyłam kilka rodzajów śniadań:
- Chocolate con churros – gęsta, gorąca czekolada z chrupiącym ciastem.
Churros robi się wyciskając na głęboki olej ciasto (składające się z mąki pszennej, oleju i cukru), które smaży się w wysokiej temperaturze. Bywa zjadane samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się Chocolate con churros. Tłuste i niesmaczne – moim zdaniem oczywiście.
- Kromka chleba z opiekacza, polana olejem. Często jest rozrywana na kawałki i dopiero wtedy polewana oliwą. Do tego kawa z mlekiem podana – obowiązkowo – w szklaneczce. To mój faworyt hiszpańskiego śniadania.
- Kromka chleba przypieczona w opiekaczu serwowana z kilkoma rodzajami smarowideł. Jakieś dziwne tłuszcze, pasztety, dżemy w słoikach – bierzesz co chcesz i smarujesz plus oczywiście kawa, ewentualnie sok pomarańczowy.
- Tortilla española też bywa podawana na śniadania.
Pijane ciasteczka – hiszpański specjał
I ostatnia pychota, to bardzo popularne w tym wyjątkowym tygodniu Pestiños znane również pod nazwą Borrachuelos (hiszp. borracho – pijany).
Podobne bardzo do znanego u nas chrustu (faworki). Sprzedawane w czasie Semana Santa i w okresach świątecznych, nie tylko w cukierniach, ale i na licznych, przewoźnych straganach.
Pestiños to ulubiony przysmak najmłodszych, a o alkohol z wina nie musimy się obawiać, gdyż ulatnia się całkowicie podczas pieczenia pozostawiając jedynie wspaniały aromat.
Jedzenie w Hiszpanii to niezwykła przyjemność!
Tym bardziej, że towarzyszy zwiedzaniu. Smaki hiszpańskiej kuchni odkryjesz podczas samodzielnego zwiedzania Andaluzji ale także, wtedy po prostu spędzisz wakacje w Hiszpanii podczas zorganizowanego przez biuro podróży pobytu.
Wpisz datę i zobacz propozycje wczasów w Hiszpanii.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Ciekawe i przydatne 🙂
Dziękuje za komentarz 🙂