Ukrzyżowanie Chrystusa

Podróże Świat Włochy

Wielkanoc we Włoszech. Jak Włosi obchodzą Wielkanoc?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 6 marca 2024

Wielkanoc we Włoszech to czas, w którym tradycje religijne i kulturowe splatają się, tworząc wyjątkową atmosferę pełną zadumy, radości i rodzinnej harmonii. Przygotowania do świąt rozpoczynają się już w Wielkim Tygodniu, który jest kluczowym okresem dla Włochów, pełnym głębokich obrzędów i zwyczajów.

Tradycje wielkanocne we Włoszech

Miałam kilka razy okazję być okresie wielkanocnym we Włoszech, szukając wczesnej wiosny i ciepła na wyspie Ischia. Ale jeździłam także na nartach w Dolomitach, kiedy Wielkanoc przypadała w marcu.

Obrzędy, o których wspominam poniżej, praktykowane są w kościołach katolickich i mnóstwo ludzi w nich uczestniczy. Sama miałam okazję być w Forio na Ischii podczas procesji. Wrażenie niesamowite!

Oczywiście nie wszyscy Włosi uczestniczą w kościelnych obrzędach, ale za to wszyscy przestrzegają zasady, która w dość luźnym tłumaczeniu brzmi:

Boże Narodzenie spędźmy z rodziną, a w Wielkanoc bawmy się z przyjaciółmi

czerwone tkaniny na balkonach
Wielkanoc we Włoszech – balkony przystrojone tkaninami

Uroczystości Wielkiego Tygodnia we Włoszech

W Niedzielę Palmową Włochy celebrują pamięć triumfalnego wjazdu Jezusa do Jerozolimy. To dzień, kiedy wierni zanoszą do kościołów palmy i gałązki oliwne, które zostają poświęcone i zabrane do domów jako symbol ochrony.

Później nadchodzi czas procesji i tradycyjnych obchodów czyli Settimana Santa. Wiele wiosek i miast ożywa procesjami i rekonstrukcjami historycznymi, które odzwierciedlają ostatnie dni życie Jezusa.

Uczestniczyłam w uroczystościach Wielkiego Piątku w Forio.

Przyjmujące wrażenie! Spotęgowane tym, że sceny z osądzeniem Chrystusa i jego ukrzyżowaniem odbywały się w ciemnościach i w absolutnej ciszy, pomimo tysięcy wiernych i gapiów uczestniczących w uroczystości.

mężczyzna z koroną cierniową na głowie
Wielkanoc we Włoszech – procesje Wielkiego Tygodnia na Ischia
mężczyżni w strojach rzymskich
Wielki Piątek w Forio – procesja Wielkanocna we Włoszech

Jak Włosi obchodzą Wielkanoc?

Wielka Sobota jest dniem przygotowań kulinarnych do świętowania. Nie ma tradycji święcenie koszyczków wielkanocnych.

Wielką Niedzielę Włosi świętują w domu lub w restauracji, spotykając się na uroczystym obiedzie. Na stołach królują wówczas – obok innych potraw – baranina lub jagnięcina, a w niektórych regionach królik.

Natomiast poniedziałek Wielkanocny jest dniem piknikowym. Trochę tak jak u nas Majówka. Włosi spotykają się z przyjaciółmi, wyjeżdżając w plener i spędzając czas na rozrywkach.

Często wyjeżdżają nad morze. I to zwykle od tego dnia nadmorskie restauracje otwierają po zimowej przerwie swoje podwoje na nadchodzący sezon.

Pikniki rodzinne na plaży Citara w Wielkanoc we Włoszech
Wielkanoc Włochy – pikniki rodzinne na plaży Citara w Forio

Co jedzą Włosi na Wielkanoc?

Nieodłącznym elementem Wielkanocy we Włoszech są tradycyjne potrawy, takie jak marcepanowy baranek, wielkanocna gołębica z ciasta i czekoladowe jajka, które są symbolem nowego życia i odrodzenia.

Poniżej zamieszczam włoskie nazwy dań, które możesz znaleźć w menu restauracji we Włoszech w okresie Wielkanocy:

  • Torta Pasqualina. To tradycyjna wielkanocna tarta ze szpinakiem, ricottą, jajkami i innymi ziołami, pochodząca z regionu Liguria, ale popularna w całym kraju.

Colomba Pasquale, czyli „Gołębica”. Wielkanocne ciasto drożdżowe w kształcie gołębicy, posypany cukrem perlistym i migdałami. Jest to słodki odpowiednik bożonarodzeniowego panettone.

  • Uova di Pasqua. Wielkanocne jajka czekoladowe, często dużych rozmiarów i zawierające niespodzianki, są popularnym prezentem wśród Włochów.

  • Agnello. Oprócz pieczonej jagnięciny, agnello może być również przygotowywane jako ragù serwowane z makaronem lub jako część innych dań.

  • Artichokes. Karczochy są popularnym warzywem w wielkanocne menu, podawane na różne sposoby, ale najczęściej duszone lub grillowane.

  • Capretto. Młoda kozina jest także tradycyjnym daniem na Wielkanoc w niektórych regionach Włoch, szczególnie w południowej części kraju.

  • Casatiello. To rodzaj słonego ciasta drożdżowego z jajkami, serem i wędlinami, typowy dla regionu Kampania, szczególnie Neapolu.

Przebywając na Ischia podczas Wielkanocy jadłam Casatiello. Mnie akurat to danie nie zachwyciło.

drożdżowe ciasto z bakaliami zwane "gołębica"
Wielkanocne ciasto we Włoszech Colomba Pasquale

Restauracje w czasie Wielkanocy we Włoszech

Bardzo ważna uwaga. Jeśli masz zamiar pójść na wielkanocny obiad do restauracji, to koniecznie wcześniej zarezerwuj stolik. Ile wcześniej, to trudno powiedzieć – wszystko zależy od popularności danej restauracji.

Prezenty na Wielkanoc we Włoszech

Włoskie dzieci – te małe, nieco starsze, ale także zupełnie dorosłe – nie mogą się doczekać się wielkanocnego, czekoladowego jaja. Bo w jego wnętrzu kryją się świąteczne prezenty.

Kiedyś jaja wielkanocne były robione w domu. W specjalnych formach i wg rodzinnych receptur. Obecnie – najczęściej – panie domu kupują je od ulubionych cukierników. Lub po prostu w sklepach.

Czy we Włoszech obchodzi się lany poniedziałek?

We Włoszech nie ma tradycji lanego poniedziałku, tak więc bez obaw o zmoczenie można wyjść na spacer.


Włoskie tradycje wielkanocne mają sporo wspólnych cech z hiszpańskimi obchodami Wielkiego Tygodnia. Byłam w tym czasie w Andaluzji i w Alicante. I polecam – chociaż raz – pojechać do Hiszpanii o tej porze roku. Jest nie tylko ciepło, ale i cudownie zielono. I pachnie – szczególnie w Sewilli – kwitnącymi cytrusami. A obchody Semana Santa (bo tak nazywa się tydzień przedświąteczny w Hiszpanii) – celebruje się wyjątkowo. O czym przeczytasz Tutaj.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments