
Wielkanoc we Włoszech. Jak Włosi obchodzą Wielkanoc?
Wielkanoc we Włoszech to czas, w którym tradycje religijne i kulturowe splatają się, tworząc wyjątkową atmosferę pełną zadumy, radości i rodzinnej harmonii. Przygotowania do świąt rozpoczynają się już w Wielkim Tygodniu, który jest kluczowym okresem dla Włochów, pełnym głębokich obrzędów i zwyczajów.
Tradycje wielkanocne we Włoszech
Miałam kilka razy okazję być okresie wielkanocnym we Włoszech, szukając wczesnej wiosny i ciepła na wyspie Ischia. Ale jeździłam także na nartach w Dolomitach, kiedy Wielkanoc przypadała w marcu.
Obrzędy, o których wspominam poniżej, praktykowane są w kościołach katolickich i mnóstwo ludzi w nich uczestniczy. Sama miałam okazję być w Forio na Ischii podczas procesji. Wrażenie niesamowite!
Oczywiście nie wszyscy Włosi uczestniczą w kościelnych obrzędach, ale za to wszyscy przestrzegają zasady, która w dość luźnym tłumaczeniu brzmi:
Boże Narodzenie spędźmy z rodziną, a w Wielkanoc bawmy się z przyjaciółmi

Uroczystości Wielkiego Tygodnia we Włoszech
W Niedzielę Palmową Włochy celebrują pamięć triumfalnego wjazdu Jezusa do Jerozolimy. To dzień, kiedy wierni zanoszą do kościołów palmy i gałązki oliwne, które zostają poświęcone i zabrane do domów jako symbol ochrony.
Później nadchodzi czas procesji i tradycyjnych obchodów czyli Settimana Santa. Wiele wiosek i miast ożywa procesjami i rekonstrukcjami historycznymi, które odzwierciedlają ostatnie dni życie Jezusa.
Uczestniczyłam w uroczystościach Wielkiego Piątku w Forio.
Przyjmujące wrażenie! Spotęgowane tym, że sceny z osądzeniem Chrystusa i jego ukrzyżowaniem odbywały się w ciemnościach i w absolutnej ciszy, pomimo tysięcy wiernych i gapiów uczestniczących w uroczystości.


Jak Włosi obchodzą Wielkanoc?
Wielka Sobota jest dniem przygotowań kulinarnych do świętowania. Nie ma tradycji święcenie koszyczków wielkanocnych.
Wielką Niedzielę Włosi świętują w domu lub w restauracji, spotykając się na uroczystym obiedzie. Na stołach królują wówczas – obok innych potraw – baranina lub jagnięcina, a w niektórych regionach królik.
Natomiast poniedziałek Wielkanocny jest dniem piknikowym. Trochę tak jak u nas Majówka. Włosi spotykają się z przyjaciółmi, wyjeżdżając w plener i spędzając czas na rozrywkach.
Często wyjeżdżają nad morze. I to zwykle od tego dnia nadmorskie restauracje otwierają po zimowej przerwie swoje podwoje na nadchodzący sezon.

Co jedzą Włosi na Wielkanoc?
Nieodłącznym elementem Wielkanocy we Włoszech są tradycyjne potrawy, takie jak marcepanowy baranek, wielkanocna gołębica z ciasta i czekoladowe jajka, które są symbolem nowego życia i odrodzenia.
Poniżej zamieszczam włoskie nazwy dań, które możesz znaleźć w menu restauracji we Włoszech w okresie Wielkanocy:
- Torta Pasqualina. To tradycyjna wielkanocna tarta ze szpinakiem, ricottą, jajkami i innymi ziołami, pochodząca z regionu Liguria, ale popularna w całym kraju.
Colomba Pasquale, czyli „Gołębica”. Wielkanocne ciasto drożdżowe w kształcie gołębicy, posypany cukrem perlistym i migdałami. Jest to słodki odpowiednik bożonarodzeniowego panettone.
- Uova di Pasqua. Wielkanocne jajka czekoladowe, często dużych rozmiarów i zawierające niespodzianki, są popularnym prezentem wśród Włochów.
- Agnello. Oprócz pieczonej jagnięciny, agnello może być również przygotowywane jako ragù serwowane z makaronem lub jako część innych dań.
- Artichokes. Karczochy są popularnym warzywem w wielkanocne menu, podawane na różne sposoby, ale najczęściej duszone lub grillowane.
- Capretto. Młoda kozina jest także tradycyjnym daniem na Wielkanoc w niektórych regionach Włoch, szczególnie w południowej części kraju.
- Casatiello. To rodzaj słonego ciasta drożdżowego z jajkami, serem i wędlinami, typowy dla regionu Kampania, szczególnie Neapolu.
Przebywając na Ischia podczas Wielkanocy jadłam Casatiello. Mnie akurat to danie nie zachwyciło.

Restauracje w czasie Wielkanocy we Włoszech
Bardzo ważna uwaga. Jeśli masz zamiar pójść na wielkanocny obiad do restauracji, to koniecznie wcześniej zarezerwuj stolik. Ile wcześniej, to trudno powiedzieć – wszystko zależy od popularności danej restauracji.
Prezenty na Wielkanoc we Włoszech
Włoskie dzieci – te małe, nieco starsze, ale także zupełnie dorosłe – nie mogą się doczekać się wielkanocnego, czekoladowego jaja. Bo w jego wnętrzu kryją się świąteczne prezenty.
Kiedyś jaja wielkanocne były robione w domu. W specjalnych formach i wg rodzinnych receptur. Obecnie – najczęściej – panie domu kupują je od ulubionych cukierników. Lub po prostu w sklepach.
Czy we Włoszech obchodzi się lany poniedziałek?
We Włoszech nie ma tradycji lanego poniedziałku, tak więc bez obaw o zmoczenie można wyjść na spacer.
Włoskie tradycje wielkanocne mają sporo wspólnych cech z hiszpańskimi obchodami Wielkiego Tygodnia. Byłam w tym czasie w Andaluzji i w Alicante. I polecam – chociaż raz – pojechać do Hiszpanii o tej porze roku. Jest nie tylko ciepło, ale i cudownie zielono. I pachnie – szczególnie w Sewilli – kwitnącymi cytrusami. A obchody Semana Santa (bo tak nazywa się tydzień przedświąteczny w Hiszpanii) – celebruje się wyjątkowo. O czym przeczytasz Tutaj.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!