Tradycyjny chleb na zakwasie. Domowy przepis jest najlepszy. 

Dodatki Przepisy

Chleb na zakwasie wypiekany domowym sposobem

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 18 maja 2017

Chleb na zakwasie naturalnym. Na zrobienie domowego, pysznego chleba nie potrzeba ani dużo czasu, ani specjalnych zdolności.  Po prostu zawsze się udaje.

Zaczęłam piec chleb na zakwasie, żaden inny mi tak nie smakuje, jak TEN MÓJ! Nie tylko mnie, bo zdarza się, że gdy wpadną znajomi, a w domu unosi się uwodzicielski zapach świeżo pieczonego chleba, cała porcja znika w mgnieniu oka!

I nie potrzeba do niego specjalnych dodatków. Wystarczy dobre masło lub masło czosnkowe. A prawdziwą poezją smaku jest kromka mojego chleba posmarowana smalcem. My uwielbiamy gęsim! Sprawdź przepis na gęsi smalec

Pierwsze wypieki robiłam dokładnie według przepisu. Teraz modyfikuję, zachowując jednak proporcje. I mimo, że w przepisie, który dostałam są drożdże, nie używam ich.

Dobrze wyrośnięty zakwas wystarczy, żeby całe ciasto wyruszało się. Z podanej ilości wychodzi 30 cm blaszka – taka do pieczenia pasztetu. Poznaj przepis na zakwas na chleb.

Prosty chleb na zakwasie: przepis

Chleb na zakwasie: składniki

NA I ETAP

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 kopiaste łyżki zakwasu

NA II ETAP

  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 4 łyżki całego siemienia lnianego
  • 3 kopiaste łyżek słonecznika łuskanego
  • 5 kopiastych łyżek otrąb pszennych/żytnich/owsianych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1/6 kostki drożdży  – opcjonalnie
Wskazówki
  • Na początku piekłam chleb na zakwasie tylko z pszennej mąki. Teraz robię różne mieszanki. Dodaję żytniej, pszennej razowej, orkiszowej, a ostatnio z płaskurki. Pilnuję jednak wagi ( żeby nie było więcej niż pół kilograma) i tego, żeby w składzie było chociaż trochę mąki ze zwykłej pszenicy lub pszenicy płaskurki.
  • W oryginalnym przepisie, który kiedyś otrzymałam  były otręby pszenne, ale uszlachetniam smak innymi rodzajami.
  • Używam soli himalajskiej lub polskiej soli z Kłodawy.
  • Nie daję drożdży, ale na pierwsze próby z pieczeniem można dodać, jeśli obawiacie się, że chleb wam „nie wyjdzie”.

Jak zrobić chleb na zakwasie: przygotowanie krok po kroku

I ETAP

  1. Składniki przewidziane na I ETAP dobrze wymieszać w dużym naczyniu – misce, przykryć i zostawić na co najmniej 8 godzin w ciepłym miejscu. Ja przygotowuję go zawsze wieczorem.

II ETAP

  1. Do zaczynu dodać składniki z II ETAPU i bardzo dobrze wymieszać. Jeśli ręką to co najmniej 15 minut, jeśli jakimś robotem kuchennym to wg instrukcji.
  2. Pozostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, na 2 godziny do wyrośnięcia.

III ETAP

  1. Z wyrośniętego ciasta odłożyć do słoika 3-4 kopiaste łyżki zakwasu na chleb  – przechowywać w lodówce.
  2. Formę posmarować olejem i posypać mąką.
  3. Włożyć ciasto na około 3/4 wysokości formy.
  4. Przykryć i zostawić  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

IV ETAP

  1. Piekarnik nagrzać do 190 – 200 °C (termoobieg).
  2. Do ciepłego piekarnika włożyć formę z  ciastem.
  3. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 – 200 °C (termoobieg).
  4. Upieczony, ciepły chleb wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Posmarować górę GORĄCEGO chleba zimną wodą – dzięki temu skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.
Wskazówki
  • Koniecznie odłożyć zakwas, żeby mieć na następne pieczenie chleba. Zanim schowam do lodówki, zostawiam go jeszcze trochę w ciepłym – niech rośnie! Przed zakręceniem słoika, posypuję zakwas mąką żytnią lub otrębami żytnimi. Tak przygotowany zakwas można  przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
  • Do chleba – w III etapie, można wrzucić ulubione zioła: prowansalskie, czarnuszkę, suszony czosnek niedźwiedzi ( z nim najbardziej polecam, jako mój ulubiony), z suszonymi pomidorami i.t.p.
  • Na spód piekarnika można położyć naczynie z woda lub lodem – wtedy chleb w czasie pieczenia będzie dodatkowo nawilżany.
Ciasto na chleb w misce

Potrawy – ciasto na chleb na zakwasie.

Gorący chleb wyciągnięty prosto z domowego pieca.

Potrawy – gorący chleb najlepiej posmarować zimną woda – zyskamy pyszną, chrupiącą skórkę

Klikając w poniższy link, znajdziesz odpowiedź jak samemu zrobić zakwas na chleb.

Zakwas na chleb

Sprawdź też inne moje przepisy:

  Paluchy chlebowe – drożdżowe Grissini

Chleb pieczony na ognisku lub grillu – pyszna konkurencja dla mięsnych potraw

Leczo wegetariańskie – przygotowane z papryki, pomidorów i cebuli

Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach

Dania główne

Własny domowy chleb smakuje najlepiej! Napisz jakie są Twoje wrażenia!

Sprawdź też jak przygotować chleb pieczony na ognisku.

Oceń artykuł
[Głosów: 13 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments