Chleb pieczony na ognisku lub grillu – pyszna konkurencja dla mięsnych potraw

6
2056
chleb pieczony na ognisku
Chleb upieczony na patyku nad ogniskiem lub na grillu to doskonała alternatywa dla mięsnych potraw

Chleb pieczony na ognisku lub grillu to pyszna przekąska i jednocześnie fajna zabawa.

Chleb pieczony na ognisku od dawna jest popularny w Niemczech, gdzie w piknikowych miejscach można kupić kawałek gotowego ciasta za 2 do 4 € ( w zależności od wielkości), dostaje się patyk i …dalej samoobsługa – pieczenie nad ogniskiem lub grillem.

Wypróbowałam obydwie wersje, zarówno pieczenie nad ogniskiem jak i grillem i muszę stwierdzić, że nad ogniskiem jakoś jeszcze lepiej smakuje, ale to pewnie za sprawą otoczenia:).

Chleb pieczony na patyku znakomicie komponuje się z masłem czosnkowym lub sosem tzatziki. Do tego jakaś pyszna surówka i bezmięsny posiłek gotowy!

Dla zwolenników mięsnego jedzenia będzie dobrym dodatkiem do pieczonej kiełbaski czy innych mięsnych potraw.

Ciasto na chleb pieczony na patyku bardzo łatwo jest przyrządzić, trzeba tylko pamiętać, aby dać mu godzinkę na wyrośnięcie.

Jeśli lubicie zioła – to dodajcie je do chleba! Na głównym obrazku to zielone coś w chlebie to drobno posiekany czosnek niedźwiedzi.

Będziemy potrzebować kije do pieczenia i folię aluminiową w przypadku pieczenia dan ogniskiem lub – w przypadku pieczenia na grilli – tacki.

I jeszcze jedna możliwość pieczenia chleba – na kamieniu.

Na kamieniu w piekarniku lub na kamieniu w ognisku. W tym drugim przypadku  kamień musi być bardzo suchy, żeby nie pękł w czasie rozgrzewania.

Chleb pieczony na patyku: przepis

Chleb pieczony na patyku: składniki

  • 400 gram mąki
  • 200 ml letniej wody ( niecała szklanka)
  • 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 20 gram świeżych drożdży lub 8 gram suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowo: nieco mąki, która będzie potrzebna do wyrabiania chleba
  • zioła: świeże lub suszone – opcjonalnie

Chleb pieczony na patyku: przygotowanie krok po kroku

  1. Do sporej miski wlać letnią wodę – nie gorącą, bo zabijemy drożdże – dodać do niej drożdże, wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży.
  2. Dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 – 3 łyżki mąki, wymieszać. Powstały rozczyn powinien mieć taką konsystencję, jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i zostawić  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.
  3. Do zaczynu dodać mąkę, olej, szczyptę soli i zagnieść ciasto.
  4. Wyrabiać kilka minut – ręcznie lub blenderem  – aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne.
  5. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia.
  6. Brać małe kawałki ciasta i albo  w rękach ( uprzednio oprószonych mąką) albo na oprószonej mąką desce robić niezbyt grube ruloniki.
  7. Kije do pieczenia owinąć folią aluminiową i zawijać na nim „wężykiem” ciasto.
  8. Chleb piec klika minut, obracając go nad ogniem. Trzymając w cieple, ale nie bezpośrednio nad ogniem.
  9. Delektować się, bo to pychota znakomita!
  10. Piekąc na grillu można chleb położyć na folii lub żeliwnej podstawce albo nadziać na patyk i piec nad rusztem.

Fotogaleria: krok po kroku ja upiec chleb na ognisku

Ciasto na chleb pieczony w ognisku
Jak zawinąć ciasto na chleb pieczony nad ogniskiem  podpowie Ci ta fotografia
Chleb pieczony na patyku
Chleb pieczony na ognisku – jak zawinąć ciasto aby nie spadło z patyka
chleb pieczony na patyku nag ogniskiem
Chleb drożdżowy pieczony na patykach nad ogniskiem
Chleb pieczony na patyku już gotowy
Chleb upieczony na patyku najlepiej smakuje ciepły
chleb pieczony na ognisku
Upieczony na ognisku chleb  podany z sosem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami

Sprawdź też inne przepisy na dania główne i dodatki:

Paluchy chlebowe – drożdżowe Grissini

Nutella ze śliwek i czekolady – domowa słodycz

Chleb na zakwasie

Przepisy na domowe lemoniady

Zupy krem

I jak? pieczony chlebek to znakomity dodatek do kiełbasy z ogniska.

A jakie są twoje ulubione dodatki do pieczonego chleba? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułCzereśniówka – nalewka z czereśni na spirytusie: dwa przepisy
Następny artykułWycieczka do Pragi śladami Franza Kafki
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jolantab
Jolantab
3 lat temu

hohoho ,coś extra ..znów się dowiedziałam jakiejś nowości ..mysle ze po niemieckiej stronie mocy możemy zabłysnąć ???

Jawagabunda.pl
Jawagabunda.pl
3 lat temu
Reply to  Jolantab

Tak 🙂 zabłyśniecie 🙂

Anita
Anita
10 miesięcy temu

Bardzo ciekawy jest fakt, dlaczego dzisiaj już nie mamy niemal szansy na chleb w smaku taki jak lata temu. Jak on się zmieniał gdzieś tak od 2000 roku i dlaczego już nie będzie taki jak kiedyś. Chodzi głównie o to, że ziarna starego typu już nie są dostępne są tylko zmodyfikowane co widać na polach po niskich zbożach. Dlatego warto robić własne chleby, bo to jeszcze ratuje ich smak i jakość.

Janko
Janko
9 miesięcy temu

Folia aluminiowa w żadnym wypadku nie może mieć kontaktu z ciepłą karmą. To już dawno zostało udowodnione że jest szkodliwe. Jeśli chcesz jeszcze kilka lat pisać fajne, mądre blogi, to zrezygnuj z takich czynów. Myśle że oddzielenie folii papierem do pieczenia jest dobrym pomysłem

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.