Ciasto z owocami – szybkie i pyszne

2
667
ciasto z owocami
Ciasto z owocami

Przepis na szybkie i pyszne ciasto z owocami najbardziej smakuje latem i jesienią, gdy świeże owoce wylegują się na straganach, kusząc smakiem, kolorem i aromatem.

Ciasto przygotowuję praktycznie z wszystkimi owocami, czasem z pojedynczym rodzajem, a czasem robię „mieszankę” owoców – na co akurat mam ochotę lub co jest w domu:).

Jedynie o czym trzeba pamiętać, to o tym, aby wcześniej wyjąc masło – musi być miękkie.

I jeszcze parę słów o owocach. Przed włożeniem do ciasta owoce muszą być umyte i osuszone. Jabłka i gruszki lepiej smakują, gdy są obrane ze skórki, ale oczywiście można zostawić ze skórką – według upodobań.

Duże owoce pestkowe, jak morele, brzoskwinie i śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórkami do dołu ( aby wypływający z owoców sok pozostał w skórce).

Czereśnie i wiśnie koniecznie należy wydrylować. Ale ostrożnie z kwaśnymi owocami – jak właśnie wiśnie, agrest czy porzeczka – nie każdemu smakować będzie takie kwaskowate ciasto. Aczkolwiek ja lubię takie:).

Ilość owoców na ciasto powinna być taka, aby pokryć całą powierzchnię.

I proszek do pieczenia. Zazwyczaj używam ekologicznego tzw. bio proszku do pieczenia – nie zawiera fosforanów i ciasto nie pozostawia takiego lekko szczypiącego smaku na języku.

Z takiej ilości wychodzi ciasto do formy o średnicy 26 cm. Używając większej formy, należy odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Przepis na danie : Ciasto z owocami – szybkie i pyszne

Składniki dania: Ciasto z owocami – szybkie i pyszne

  • 120 gram miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 140 gram cukru – ja używam ksylitolu, ale może być zwykły biały lub trzcinowy
  • 190 gram mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • owoce na wyłożenia na ciasto
  • cukier puder do posypania – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Ciasto z owocami – szybkie i pyszne

  1. Przygotować owoce.
  2. Formę wysmarować masłem.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  4. Do naczynia włożyć pokrojone na małe kawałki miękkie masło, dodać całe jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i miksować na najwyższych obrotach, aż ciasto bardzo dokładnie połączy się.
  5. Wlać ciasto do formy i równo rozprowadzić po powierzchni.
  6. Na górę ułożyć owoce.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przy włączonym termoobiegu 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdzić patyczkiem, czy jest wystarczająco upieczone, wyjąć i pozostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia.
  8. Można posypać cukrem pudrem – jeśli ktoś lubi:).

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSurówka z kalafiora z koperkiem
Następny artykułLemoniada z arbuza bez cukru
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Delektujemy
1 rok temu

Mam jeszcze kilka śliwek to zrobię ciasto z przepisu. ; ) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.