Herbatniki Petit Beurre – maślana rozkosz

0
1097
ciasteczka kruche maślane

Herbatniki Petit Beurre, kultowe ciasteczka rodem z francuskiego Nantes, jak sama nazwa mówi, pachną i smakują masłem. I delikatnie chrupią przy każdym kęsie. 

Od dzieciństwa pamiętam takie ciasteczka, które były sprzedawane w dwóch rozmiarach – w malutkich paczuszkach i takich nieco większych. Uwielbiałam je. Ale kiedy spróbowałam – sporo lat później – prawdziwych francuskich, to dopiero był zachwyt! A wtedy też dowiedziałam się nieco o ich historii i o tym, że najlepsze są … pieczone w domu. Obowiązkowo z napisami! Z proszkiem do pieczenia lub bez, ten przepis jest ze śmietaną.

Więc wyprodukowałam moje ciasteczka firmowe – znakomite! Nie są tak piękne, jak „sklepowe”, ale zachęcam Was do produkcji. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

Przy pieczeniu należy przestrzegać kilku zasad:

  • wyrabiać tylko zimne ciasto
  • herbatniki nie mogą być zbyt grube
  • układać na blasze z zachowaniem odległości
  • nie włączać termoobiegu

Ciekawostka historyczna

Herbatniki zostały wynalezione przez francuskich cukierników pod koniec XIX wieku i nazwane Petit Beurre LU. Mają określone wymiary: długość 65 mm, szerokość 54 mm i 6,5 mm dla wagi jednostkowej 8,33 g. Powierzchnia ciastek jest gładka i ma dwadzieścia cztery wcięcia (cztery linie z sześcioma kolumnami) wymieszane z napisem „LU PETIT-BEURRE NANTES” w trzech liniach. Kształty liter mają być przypomnieniem książek pisanych przez babcię jednego z twórców Le Petit Beurre. Herbatniki są polewane mlekiem przed pieczeniem, aby uzyskać „domowy” wygląd. Petit Beurre LU zdobią cztery rogi w kształcie uszu, czternaście zębów na ich długości, dziesięć zębów na szerokości, co daje w sumie  lub pięćdziesiąt dwa zęby oraz przedstawia dwadzieścia cztery wgłębienia w czterech liniach po sześć. Liczby te interpretuje się jako: cztery pory roku, pięćdziesiąt dwa tygodnie w roku lub dwadzieścia cztery godziny w ciągu dnia.

kruche ciasteczko petit beurre
Petit Beurre z odpowiednią liczba ząbków i dziurek foto:Wikipedia

Przepis na danie: Herbatniki Petit Beurre – maślane

Składniki dania: Herbatniki Petit Beurre – maślane

  • 150 gram masła
  • 375 gram mąki krupczatki lub zwykłej
  • 90 gram cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie dania: Herbatniki Petit Beurre – maślane

  1. Masło wyjąć wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć.
  2. Do mąki dodać cukier puder, śmietanę, sól i posiekane nożem masło.
  3. Wyrabiać – najlepiej ręką, aż masa będzie elastyczna. Można również ciasto wyrobić w malakserem.
  4. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę – musi stwardnieć.
  5. Ciasto wyjmować porcjami ( żeby wyrabiać zimne), delikatnie ugnieść w rękach i wałkować – na placki grubości około 2 – 3 mm, na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
  6. A jeszcze lepiej ciasto wałkuje się  pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pod wpływem ciepła z rąk, ciasto szybko mięknie i sporo trzeba go posypywać mąką wałkując tradycyjnie. Wałkując pomiędzy arkuszami papieru, w ogóle nie trzeba użyć mąki – ciasto do papieru nie przykleja się.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 ℃, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Foremkami lub nożem wycinać kształty.
  9. Układać na blasze i piec ( bez termoobiegu) około 12 -15 minut, aż się lekko zezłocą na brzegach.

źródło:Wikipedia

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSernik biało – czarny
Następny artykułZupa krem z zielonego groszku

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.