Humus/Hummus – znakomita pasta

4
488
Humus pasta z soczewicy i warzywa na talerzu
Humus/Hummus  – znakomita pasta do pieczywa oraz dodatek do surowych warzyw.
Wywodzi się z Egiptu, skąd jej sława poszła w świat. Początkowo przyrządzana była z ciecierzycy (stąd zresztą wzięła nazwę), jednak rozszerzyła się na inne rośliny, jak: bób, soczewice, groch.
pasta humus z czerwonej ciecierzycy na kromkach chleba na desce
Humus z czerwonej ciecierzycy
Humusu używam do smarowania pieczywa – znakomicie smakuje z własnoręcznie upieczonym chlebem lub z paluchami Grissini – a także jako dip do surowych warzyw ( marchewka, seler naciowy) lub do warzyw ugotowanych al dente na parze. 
Moje pierwsze spotkanie z humusem nastąpiło właśnie w Egipcie lata temu. Nie zachwyciła mnie – szczególnie kolorem. I jakoś nie mogłam zdecydować się na spróbowanie.
Aż któregoś dnia …jedna mała łyżeczka na spróbowanie i …poszło.
W hotelowej restauracji było chyba z 10 gatunków hummusu – żaden nie wyglądał apetycznie, aczkolwiek wszystkie smakowały obłędnie.
Bo odmian humusu jest mnóstwo. Zawsze jego bazą jest roślina strączkowa, zaś dodatki najprzeróżniejsze.
Najbardziej typowym dodatkiem jest  pasta  sezamowa (tahini), wzbogacona sokiem z cytryny i przyprawami. I taką właśnie przyrządzam najczęściej – na zmianę z warzywnymi dodatkami.
Pastę tahini można oczywiście kupić, tylko po co, skoro jest bardzo łatwa do zrobienia. Jak ją zrobić podaję w przepisie Tahini.
 Najważniejszą rzeczą, o jakiej należy pamiętać robiąc tę wersję humusu, to nie dodawać zbyt dużo tahini – smakiem podstawowym mają być użyte rośliny strączkowe, a sezam tylko dodatkiem.
Podstawę humusu tworzą nasiona strączkowe, cytryna, czosnek, sezamowa pasta tahini, mielony kumin, oliwa i sól.
W podanym przepisie podaję jak zrobić taki właśnie podstawowy humus. Bardziej urozmaicone smaki skomponujesz sam, dodając swoje ulubione dodatki. U mnie są to najczęściej: przesmażona cebula, ugotowane czerwone buraki, drobno pokrojony czosnek niedźwiedzi lub inne zielone zioła ( szczypiorek, koperek, pietruszka), suszone pomidory, wędzona papryka suszona, mieszanka ziół prowansalskich.
Inaczej smakuje humus przygotowany z ciecierzycy ( ma nieco orzechowy smak), soczewic, fasoli czy bobu. Po prostu eksperymentuj i próbuj. 

Przepis na danie : Humus/Hummus 

Składniki dania : Humus/Hummus 

  • 1 szklanka ciecierzycy, soczewicy, bobu, fasoli…
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty Tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżeczka (płaska) mielonego kuminu – jeśli ktoś bardzo nie lubi, ostatecznie można nie dodawać
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • czarnuszka lub inne ulubione ziarno do posypania
  • dodatki alternatywne: przesmażona cebula, ugotowane czerwone buraki, drobno pokrojony czosnek niedźwiedzi lub inne zielone zioła ( szczypiorek, koperek, pietruszka), suszone pomidory, wędzona papryka suszona, mieszanka ulubionych ziół. Oczywiście nie wszystkie naraz – dodawaj różne smaki i odkryj swoje ulubione połączenia.

Przygotowanie dania: Humus/Hummus

  1. Rośliny strączkowe ugotuj do miękkości. Jak ugotować ciecierzycę, lub soczewice znajdziesz na opakowaniu produktu.
  2. Po ugotowaniu odsącz na sicie.
  3. Jeśli dodajemy świeży czosnek – to teraz należy to uczynić: wyciśnięty przez praskę, a jeśli ktoś nie lubi smaku świeżego czosnku, może dodać przesmażony przez chwilkę na gorącym oleju.
  4. Włożyć do miski lub naczynia do miksowania: strączkowe, czosnek, kumin, sól, tahini, sok z cytryny i oliwę – to jest twoja podstawa pasty Humus.
  5. Jeśli dodajesz cebulę, obierz ją i pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oliwy.
  6. Dodaj wybrane składniki – patrz „dodatki alternatywne”  oprócz świeżych ziół, którymi posypiesz humus na koniec – do podstawy pasty i zmiksuj do uzyskania konsystencji pasty.
  7. Możesz doprawić ulubionymi ziołami lub ziarnami – ja lubię czarnuszką.
  8. Spróbuj, ewentualnie dopraw.
  9. Posyp świeżymi ziołami.
  10. Włóż do zamykanego naczynia – w lodówce można przechowywać przez kilka dni.

 

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułTahini – pasta z sezamu
Następny artykułBrakuje Ci chwili dla siebie? Czas to zmienić!
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maris
Maris
10 miesięcy temu

Chleb wg Twojego przepisu pieklam jest super,teraz kolej na pastę.O wrażeniach smakowych też dam znać.Pozdrawiam serdecznie.

Bożena
Bożena
7 miesięcy temu

Super. Słyszałam ale nigdy nie jadłam 🤔 teraz mam okazję spróbować 😊

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.