Paluchy chlebowe – drożdżowe Grissini

0
76
paluchy drożdżowe i pasta z avocado i pomidory
Paluchy drożdżowe

Paluchy chlebowo – drożdżowe to nic innego, jak popularne we Włoszech paluszki Grissini. Pieczywo grissini, wytwarzane jest od XVI wieku – obowiązkowo z ciasta drożdżowego. Z różnymi dodatkami lub bez – według potrzeby lub smaku.

Paluchy chlebowo – drożdżowe posypuję czarnuszką, obtaczam w kminku – w tym wydaniu najbardziej je lubię – w grubej soli, suszonych ziołach: jednego rodzaju lub mieszanych. W zależności od potrzeby, fantazji lub po prostu od tego, co mam w domu.

Zdecydowanie najbardziej smakują ciepłe, wyjęte z piekarnika tuż przed podaniem na stół. Natomiast zawsze przygotowuję więcej paluchów, bo mam wtedy znakomity dodatek do sałatek, zupy cebulowej czy czystego barszczu. Przygotowane “na zapas” paluchy przechowuję w szczelnie zamykanym słoju lub w foliowej, strunowej torebce.

Paluchy drożdżowe podaję jako przekąskę z dodatkiem pasty z awokado guacamole lub owinięte szynką parmeńską.

Do przygotowanego ciasta można dorzucić jakieś ulubione zioła lub przyprawy, ale niekoniecznie. Można także przygotować paluchy bez żadnych dodatków i dopiero po uformowaniu obtoczyć w przyprawach. Albo przygotować kilka rodzajów – co nam fantazja podpowie.

Paluchy przygotowuję zwykle sauté, ale czasem “lakieruję” je jajkiem i dopiero wtedy posypuję ziołami, przyprawami lub startym, ostrym serem.

I jeszcze jedno zdanie muszę dopisać. Pomimo, że przepis jest dość długi, przygotowanie paluchów jest szybkie i proste – po prostu opisałam dokładnie krok po kroku i dlatego przepis może stwarzać wrażenie skomplikowanego. A tak nie jest::).

Przepis na danie : Paluchy chlebowe – drożdżowe

Składniki dania : Paluchy chlebowe – drożdżowe

  • 700 gram mąki pszennej
  • 350 ml letniego mleka
  • 30 gram drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy z dobrej oliwek
  • suszone zioła do dodania do środa ciasta: estragon, cząber, oregano lub mieszanka ziół – według upodobań, czarnuszka, kminek, suszone pomidory, chilli ( dla lubiących ostre smaki).
  • mąka do podsypania

Do posmarowania: 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • wybrane zioła: estragon, cząber, oregano, suszony czosnek niedźwiedzi lub mieszanka ziół – według upodobań, czarnuszka, gruba sól, kminek, chilli ( dla lubiących ostre smaki), starty ser, zmiażdżony czosnek.

Przygotowanie dania : Paluchy chlebowe – drożdżowe

  1. W dużej misce przygotować zaczyn – drożdże rozkruszyć i zalać niewielką ilością letniego mleka, dodać cukier, wymieszać.
  2. Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość – około 30 minut.
  3. Dodać pozostałe składniki: resztę mleka, mąkę, jajko, olej i sól.
  4. Jeśli chcemy dodać do środka jakieś dodatkowe przyprawy, to także teraz je dokładamy.
  5. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego,elastycznego ciasta.
  6. Pozostawić w przykrytej misce w ciepłym miejscu – do wyrośnięcia – na około godzinę.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  8. Ciasto odrywać małymi kawałkami i wałkować na grubość około 1 cm na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
  9. Pociąć na wąskie paski o długości około 2 – 3 cm.
  10. Jeśli chcemy posmarować paluchy, to czynimy to teraz: jajkiem rozmieszanym z oliwą i posypujemy ziołami. Lub posypujemy ziołami/przyprawami bez uprzedniego smarowania.
  11. Paluchy możemy zostawić proste lub zawinąć je w spiralkę.
  12. Gotowe paluchy układać na blasze, zostawiając małe odległości pomiędzy nimi.
  13. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 – 20 minut.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!