Jabłka zapiekane pod kruszonką

0
804
jabłka pieczone pod kruszonką
Przepis na jabłka pieczone pod kruszonką - prostą wersję szarlotki

Jabłka zapiekane pod kruszonką, będące uproszczoną wersją szarlotki, świetnie sprawdzą się jako szybko do wykonania i bardzo prosty deser. 

I do tego znakomity. Łączymy bowiem dwa pyszne składniki: jabłka i kruszonkę. Bez żadnych spodów i dodatkowych ciast. I co ważne – dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast, lub zwyczajnie nie lubią tego robić – zawsze się udaje!

Do pieczenia używam kokilek ceramicznych – takich na jedną porcję – lub form ceramicznych lub silikonowych. Nie są co prawda najtańsze, ale mają wiele zalet – trwałe, ładne, wypieki nie przywierają w nich i – co bardzo ważne – można w nich podać ciasto na stół. Ostatni element jest szczególnie ważny w przypadku tego typu deserów, powiedziałbym – rozsypujących się.

Już wiem, że jeśli podaję tak przyrządzone owoce na stół, po kilku minutach –  przy udziale kilku osób –  znikają.

Po raz pierwszy jadłam taką odmianę szarlotki – bez spodu – w hotelu Bukowy Park w Polanicy – Zdroju. Dowiedziałam się, jak łatwo jest go zrobić – po prostu przygotować szarlotkę bez spodu.

I jeszcze jeden ważny szczegół. Do jabłek nie dodaję cukru, a jedynie szczyptę soli, aby poprzez długie pieczenie wyciągnąć naturalną słodycz owoców. Ale jeśli ktoś ma ochotę na większą słodycz, może owoce posłodzić.

W zależności od gatunku jabłek (miękkie, twarde), rozgotują się na papkę lub zostaną upieczone w kawałku.

Poniższy przepis jest na formę o średnicy 27 cm.

Przepis: Jabłka zapiekane pod kruszonką

Składniki: Jabłka zapiekane pod kruszonką

  • 1,5 kg jabłek – najlepiej słodkich
  • cukier: brzozowy, trzcinowy lub zwykły wg upodobań
  • 3 łyżki rodzynek
  • kieliszek rumu lub nieco letniej wody – do moczenia rodzynek
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na kruszonkę:*

  • 100 gram miękkiego masła
  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram drobnego cukru trzcinowego, białego albo brzozowego

Przygotowanie: Jabłka zapiekane pod kruszonką

  1. Jabłka obrać ze skórek i pokroić na cząstki.
  2. Rodzynki zalać rumem lub letnią wodą i zostawić na jakiś czas, żeby nasiąkły.
  3. Do jabłek dodać odsączone rodzynki, szczyptę soli, cynamon, ewentualnie cukier i ułożyć w formie.
  4. Zrobić kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier. Wyrobić dokładnie, aż porobią się takie jakby grudki – charakterystyczne dla kruszonki.
  5. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na przygotowanych owocach.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C.
  7. Do nagrzanego piekarnika wstawić formę z deserem i piec około 40 – 45 minut. Zaglądać do piekarnika – deser będzie gotowy, gdy kruszonka stanie się złocista.

Wskazówka:

  • Dobrze smakuje – jak zwyczajna szarlotka – podany z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych.
  • Jeśli chcemy więcej kruszonki, dodajemy zwiększamy ilość składników, zachowując proporcje: masło – mąka – cukier 1:2:1.
  • Wspomniany wyżej hotel – dopieszcza gości podniebienia nie tylko ciastami…
Przepis na jabłka zapiekane pod kruszonką a'la szarlotka.
Jak widać jabłka zapiekane pod kruszonką prezentują się wyśmienicie. A smakują jeszcze lepiej!
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułOwoce pieczone pod kruszonką
Następny artykułKurczak w sosie curry
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.