Fasolka po bretońsku wege z warzywami

0
590
Fasola w sosie razem z papryką podane w małej miseczce.
Fasola jest bogata w białko i jest podstawowym składnikiem wielu Tureckich potraw.

Fasolka po bretońsku najczęściej kojarzy się z dodatkiem boczku i kiełbasy. Zdarzyło mi się w czasie wakacji w Turcji jeść fasolę niby po bretońsku. Niby – bo bez mięsa.

Nie każdy wie, ale turecka kuchnia obfituje we wszelkiego rodzaju potrawy, których podstawowym składnikiem jest fasola.  Od tego czasu  fasola Jaś często, w tym właśnie wydaniu, pojawia się na moim stole. Wysokobiałkowe , zdrowe danie – można jeść solo lub z kromką dobrego chleba – najlepiej upieczonego w domu. Gotując fasolkę po bretońsku bez mięsa warto mieć wśród kuchennych przypraw wędzoną słodką paprykę. Dodana do fasolki po bretońsku nie tylko nadaje jej specyficzny smak, ale znakomicie „imituje” wędzony boczek. Sprawdź jak zrobić własny chleb na zakwasie.

Fasolka po bretońsku wegetariańska: przepis

Wegetariańska fasolka po bretońsku z warzywami: składniki

  • 300 g suchej fasoli białej – wcześniej ugotowanej. Sprawdź jak ugotować fasolę. *
  • 1 kg lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego**
  • 3 spore  cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 papryki grillowane ewentualnie ***słoik papryki  grillowanej – też bez skórki
  • 5 łyżek oleju
  • 3 listki laurowe i 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 litry wody
  • szczypta kminku całego
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • kopiasta łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól i czarny lub kolorowy pieprz do smaku

Wegetariańska fasolka po bretońsku z warzywami: przygotowanie krok po kroku

  1. Cebulę pokroić w grubą kostkę.
  2. Na dnie patelni  rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor – aż się zeszkli.
  3. Paprykę upiec w piekarniku, obrać ze skórki. Pokroić. Paprykę ze słoika pokroić.
  4. Pomidory pokroić w kostkę -ze świeżych ściągnąć skórkę – zanurzając je na chwilkę w gorącej wodzie.
  5. Do fasoli z wodą (tej, w której się gotowała) dodać pomidory, paprykę, cebulę i wszystkie przyprawy.
  6. Gotować około 15 minut.
  7. Doprawić solą i pieprzem
Wskazówka:
  • Jak ugotować fasolę Jaś  – poprowadzę cię krok po kroku w artykule Jak ugotować fasolę.
  • Ja zwykle używam Pudliszek – ma najbardziej wyrazisty smak, ale można użyć dowolnego
  • Pamiętaj aby obrać paprykę ze skórki.Jeśli używamy gotowej w słoiku – warto poszukać grillowanej i marynowanej w oliwie – zawsze jest bez skórki, a poza tym dobrze „wstrzeliwuje” się w smak fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku  wegetariańska to nie jedyny przepis wegetariański jaki znam:

Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów

Leczo z cukinią wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Kiszonki 

Nalewki 

Fasolka smakowała? Podziel się opinia swoja i innych domowników w komentarzu!

Twój komentarz to jedyna forma dzięki jakiej mogę się dowiedzieć czy moje przepisy smakują innym równie dobrze co mnie. Oczywiście jeżeli masz też jakieś pytania do przepisu – pisz śmiało! Odpowiem jak najszybciej!

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 3.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!