Ketchup – zdrowy, bo domowy

2
806
pomidory na gałązce

Pachnące słońcem pomidory połączone z dodatkami i nieco podgotowane dają nagrodę w postaci prawdziwie zdrowego ketchupu. Nie wzbogaconego wzmacniaczami smaku ani chemicznymi konserwantami, a o znakomity smaku.

Wiele razy eksperymentowałam z dodatkami, ale największa popularnością w moim domu cieszy się ketchup o nie skomplikowanym składzie. Pewnie zgodnie z zasadą: najlepsze, to co jest najprostsze.

Nieodmiennie trzymam się podstawy, czyli podsmażonej cebuli i dobrej jakości pomidorów.

Koleżanka zapytała mnie kiedyś, jakie gatunku pomidorów zwykle używam? Nie mam jakiegoś ulubionego, chociaż lubię pomidory typu „Lima”. W tym roku jednak, ponieważ miałam spore zbiory miniaturowych pomidorów, z nich robiłam większość ketchupu. I jak zwykle „wyszedł” dobry.

Oczywiście, można eksperymentować dowolnie z ulubionymi przyprawami i szukać swoich smaków.

Gotując ketchup stosuję w początkowej jego fazie zasadę janginizacji – czyli wytrącenia się naturalnego cukru, dzięki dodatkowi soli. Warunkiem jest gotowanie na małym ogniu, żeby cukier miał czas „wyswobodzić” się z pomidorów. Dlatego też słodycz w postaci miodu dodaję dopiero pod koniec przygotowywania ketchupu.

Taki domowy ketchup będzie znakomity dodatkiem do domowej pizzy, tostów, kanapek czy gotowanych al dente warzyw.

Smaczności życzę, jeśli zdecydujesz się poświecić nieco czasu na jego przygotowanie.

Przepis na danie: Ketchup – zdrowy, bo domowy

Składniki na danie: Ketchup – zdrowy, bo domowy

  • 1 kg słodkich, dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 czerwone lub zwykłe cebule
  • 2 – 3 łyżki miodu
  • 50 ml octu winnego – najlepiej ocet własnej produkcji
  • sól, pieprz
  • przyprawy

W zależności jaki aromat chcemy uzyskać, dodajemy:

  • paprykowy: 1 papryczkę chili – będzie ostry – lub 1 zwykłą, czerwoną paprykę
  • egzotyczny – łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • aromatyczny: 4 ząbki czosnku, po 1 sporej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, szczypta estragonu
  • ziołowy: majeranek, estragon, lubczyk – w niewielkich ilościach
  • warzywny: papryka czerwona, cukinia, czosnek, papryka słodka i ostra po 1 łyżeczce

Przygotowanie dania: Ketchup – zdrowy, bo domowy

    1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
    2. Na patelni rozgrzać olej.
    3. Cebulę zeszklić na oleju.
    4. Pomidory umyć, usunąć stwardniałe końcówki, pokroić w kostkę. Jeśli wybieramy wersję z papryką lub czosnkiem – także pokroić je w kostkę.
    5. Warzywa dodać do cebuli, posolić i dusić na małym ogniu. Dodać przyprawy. Na razie nie dodawać miodu – niech dzięki soli wypłynie naturalna słodycz z warzyw.
    6. Gotować aż sos zgęstnieje.
    7. Spróbować, doprawić miodem i pozostałymi przyprawami.
    8. Chwilę pogotować.
    9. Przetrzeć przez sito, żeby oddzielić pestki i skórki.
    10. Gorący rozlać do wyparzonych, gorących słoików, ustawić na pokrywkach i zostawić do ostygnięcia.
    11. Żeby mieć pewność, że ketchup wytrzyma dłuższy czas, można go dodatkowo zapasteryzować. Jak to zrobić przeczytasz Tutaj.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 2]

0 0 vote
Article Rating

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZupa pomidorowa na rosole
Następny artykułOgórki babci Grażyny – marynowana pychota
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pomidorowy
pomidorowy
2 lat temu

uwielbiaaam ketchup! często sam go przygotowuję i szukam nowych przepisów 🙂 wzorem smaku jest dla mnie ketchup Międzychodu i próbuję dorównać 😀

Danuta Walter - Urych
2 lat temu

Tak to jest – każdy szuka swoich ulubionych smaków. Ja – oprócz mojego 🙂 – lubię pikantny Pudliszki. A teraz jeszcze spróbuję „Międzychodu”. Pozdrawiam serdecznie Dana

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.