Sos do sałaty – kremowy

0
381

Sos do sałaty kremowy jest świetnym dodatkiem do zielonej sałaty. Nieźle komponuje się także z sałatką z marchewki. Dodany do gorących kartofli, uczyni z nich pyszne, niekonwencjonalne danie.

Połączenie nim składników sałatek makaronowych lub ryżowych, doda aksamitnego smaku. Z poniższych składników wychodzi około pół szklanki sosu. Sos do sałaty kremowy może być przez klika dni przechowywany w szczelnie zamykanym słoiku.

Przepis na danie: Sos do sałaty – kremowy

 Składniki dania: Sos do sałaty – kremowy

  • 4 łyżki oleju ( słonecznikowego, z winogron ewentualnie z oliwek)
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny  – opcjonalnie*
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (Worcester)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki (zamiennie: suszonej)
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Sos do sałaty – kremowy

  1. Wszystkie składniki sosu włożyć do specjalnego pojemnika do robienia sosów lub  po prostu do szczelnie zamykanego słoika/naczynia.
  2. Potrząsać – bardzo dobrze wymieszać, aż do dokładnego połączenia się składników.
Wskazówka:
  • Skórka z cytryna tylko z ekologicznej lub … z własnej uprawy. Tak, to nie pomyłka – mam „własną” uprawę cytryn i mandarynek. Nie są to olbrzymie zbiory, ale dwa razy w roku mam swoje własne cytrusy!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułLeczo z wędliną 
Następny artykułSos z octu balsamicznego, miodu i musztardy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.