Koncentrat bulionu warzywnego

0
789
Koncentrat warzywny w słoiczku. Gotowy do dodania do zupy.
Domowa kostka bulionowa bez konserwantów.

Zrobienie zdrowego koncentratu bulionu warzywnego zajmuje trochę czasu, ale nie są to stracone minuty. Otrzymamy idealną bazę do zrobienia  wszelkiego rodzaju zup, past, sosów i dań wieloskładnikowych.

Coś na kształt popularnych „kostek knorra”, ale bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Tak przygotowany koncentrat bulionu warzywnego nie tylko przyśpieszy ugotowanie obiadu, ale i nada potrawie specyficznego, warzywnego aromatu. Od jakiegoś czasu słoik z koncentratem zajmuje swoje stałe miejsce na półce w lodówce i nie wyobrażam sobie gotowania bez jego udziału.

Koncentrat bulionu warzywnego przechowuję w lodówce nawet kilka tygodni  – zawsze robię z podwójnej ilości składników. Jedynym jego minusem jest … kolor. Niezbyt zachęcający!

I jeszcze słów kilka o składnikach. Podane niżej propozycje są przykładowe. Modyfikuję je, zachowując jednak proporcje składników do soli – bardzo ważne, aby koncentrat nie zepsuł się, bowiem tylko sól jest w nim konserwantem.

Zawsze jednak używam bazy warzyw czyli: selera, marchewki, pietruszki, cebuli i ziół.

Koncentrat bulionu warzywnego jest mocno słony – do jednego litra wody dodaję zwykle łyżkę bulionu – ale nie używam już soli.

Koncentrat bulionu warzywnego: przepis

Koncentrat bulionu warzywnego: składniki

  • 100 gram selera
  • 100 gram selera naciowego
  • 150 gram marchewki
  • 100 gram pietruszki
  • 150 gram cukinii
  • 50 gram pomidorów
  • 150 gram cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
  • kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk)* – tylko liście
  • 140 gram soli kamiennej lub morskiej
  • 30 gram białego wina ( opcjonalnie, można dodać wodę)

Koncentrat bulionu warzywnego: przygotowanie krok po kroku

  1. Warzywa obrać ze skórek, pokroić na małe kawałki lub poszatkować w blenderze.
  2. Zioła poszatkować na małe kawałki.
  3. Do garnka z dużym dnem wlać białe wino lub wodę.
  4. Dołożyć warzywa i zioła i gotować pod przykryciem,  na małym ogniu przez około 50 minut.
  5. Często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło – szczególnie w początkowym okresie, zanim warzywa puszczą sok.
  6. Po ugotowaniu zmiksować. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadamy. Blenderem Boscha na największych obrotach – turbo max  – miksuję około 2 do trzech minut.
  7. Przygotować szklany słoik – wyparzyć go.
  8. Po uzyskaniu pasty wkładamy ją do słoika, zakręcamy i po wystudzeniu koncentratu wkładamy słoik do lodówki.
Wskazówki:
  • Lubczyk jest rewelacyjnym dodatkiem do bulionu warzywnego. Jeśli nie można kupić świeżego ( i nie mamy zapasu mrożonego w zamrażarce) warto wrzucić łyżeczkę suszonego

Lubisz zupy? Sprawdź tych kilka przepisów:

Zupy

Zupy krem

Koncentrat bulionu warzywnego

Łosoś w galarecie z koperkowym dipem

Suszenie grzybów na cztery sposoby. Jak prawidłowo suszyć grzyby?

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!