Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

0
311
Krewetki podane z warzywami na gorącej blasze.
Krewetki z masłem i chili smakują wybornie!

Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem, lekko przyprawione chilli nieustannie cieszą się popularnością w mojej kuchni. Lubią je zarówno domownicy, jak i goście.

Kiedyś przygotowywałam krewetki na maśle z czosnkiem bez dodatku chilli – i osoby, które nie lubią ostrych potraw mogą je tak zrobić – ale wzmocnione ostrością drzemiącą w papryczce chilli stają się jeszcze lepsze.

Z reguły do tego przepisu używam mrożonych krewetek, zarówno obranych jak i w skorupkach. Nie jest istotne, czy krewetki są świeże, czy już obgotowane – te drugie po prostu nieco szybciej się przyrządza.

Ale że różnica przygotowania wynosi dwie czy trzy minutki – nie ma to w zasadzie znaczenia.

Najbardziej lubię podawać krewetki smażone na maśle z czosnkiem w głębokim talerzu, obficie polewając każdą porcję powstałym sosem. Do tego obowiązkowo białe pieczywo – na co dzień prawie w ogóle nie jadam takiego pieczywa, ale w tym przypadku bagietka lub ciabatta są niezbędnym wręcz uzupełnieniem smaku.

W moim przepisie jest sporo czosnku i papryczki – jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw, dodajcie tych przypraw nieco mniej. Zrezygnujcie z ostrej papryczki, ale czosnek zostawcie – on daje aromat i specyficzny smak krewetkom.

Na początek przygody z własnoręcznie przygotowanymi krewetkami polecam krewetki obrane – wersja łatwiejsza do przygotowania.

Używając krewetek w pancerzu – nieoczyszczonych – usuń skorupkę i „czarną nitkę” – jelito.

Niezależnie jakich krewetek  używasz opłucz je i osusz przed smażeniem.

Możesz także upiec krewetki w pancerzach – zarówno średnie krewetki, jak i te duże – królewskie. W takim przypadku należy je rozmrozić, opłukać i osuszyć. Krewetki w pancerzu mają lekko szary kolor, który zmieni się w trakcie pieczenia na różowo – czerwony. Krewetki pieczone w pancerzach są bardziej delikatne i wilgotne. Sposób przygotowania taki sam jak krewetek bez pancerza.

Krewetki nie należą – niestety – do tanich dań. Dlatego warto zerknąć do gazetki promocyjnej Biedronki – tam często pojawiają się krewetki w dobrej cenie. Jeśli w Twojej okolicy nie ma Biedronki, zerknij do portalu z wszystkimi gazetkami promocyjnymi.

Przepis na danie: Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli: składniki

  • krewetki 400 gram
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 + 3 kopiaste łyżki masła
  • 1 lub 2 drobno posiekanej papryczki chilli ( świeżej ) lub 2 – 4 sztuki pokruszonej małej suszonej papryczki Peperoncino
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • 80 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki zielonej pietruszki
  • połowa cytryny

Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli: przygotowanie krok po kroku

  1. Krewetki rozmroź, opłucz i osusz (najlepiej osuszyć je w ręczniku papierowym).
  2. Przygotuj dużą patelnię.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Na patelnię wlej olej i dodaj 3 kopiaste łyżki masła.
  5. Na lekko rozgrzany tłuszcz dodaj czosnek oraz chilli i mieszając chwilkę przesmaż  – dosłownie moment, żeby czosnek nie zbrązowiał (bo będzie gorzki).
  6. Zwiększ ogień, dodaj krewetki i smaż przez około 3 minuty na dość sporym ogniu, często obracając. Jeśli użyliśmy surowych krewetek piec aż do momentu, gdy zmienią kolor z szarawego na różowy.
  7. Dodaj białe wino i i smaż kolejne 2 do 3  minuty, mieszając od czasu do czasu, aż spora część wina odparuje. Mniej więcej po minucie smażenia dodaj 1/3 część pietruszki.
  8. Pod koniec smażenia dodaj pozostałe trzy łyżki masła.
  9. Po usmażeniu posyp pozostałą częścią pietruszki, posól, popieprz i lekko skrop cytryną.
Wskazówka
  • Zamiast oleju do smażenia krewetek możesz użyć większej ilości masła – nawet pół kostki – , a tylko odrobinę oleju ( dwie łyżki, tylko żeby masło nieco rozrzedzić ). Sos będzie bardziej gęsty, jeszcze lepszy.

Przepisy na owoce morza to nie jedyne  które przygotowałam. Oto kilka przepisów do których wypróbowania serdecznie Cię zapraszam  

Jeżeli smakowało – zostaw opinię w komentarzu!

Twoje zdanie jest dla mnie bardzo istotne. Również jeżeli masz pytania związane z przepisem to napisz w komentarzu. Postaram się odpisać jak najszybciej.

Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem bloga 

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!