Gęś pieczona nadziewana kaszą

2
2014
kasza wewnątrz upieczonej gęsi

Gęsina charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami, o czym wiedziały już nasze prababki. Mięso niezwykle chude, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i białka redukujące cholesterol otoczone drogocennym (zdrowotnie) tłuszczem.

Wspomniane już wyżej prababki, w razie choroby serwowały mięso z gęsi i stosowały smalec z gęsi jako maść rozgrzewającą w przypadku przeziębienia lub chorób reumatycznych.

A mięso polecane jest przy osłabieniu organizmu, a także osobom przepracowanym, przemęczonym – czyli w obecnych czasach każdemu. Tradycja hodowli i spożywania gęsiny w Polsce sięga nawet XVI wieku, a w XVII i XVIII stuleciu mięso z gęsi regularnie gościło na polskich stołach.

U mnie gęsina gości w jesienno – zimowej kuchni przynajmniej kilka razy. Z reguły podaję gęś pieczoną w piekarniku lub pieczoną w niskiej temperaturze, ale czasem także przygotowuję gęś faszerowaną kaszą.

Przepis na danie : Gęś pieczona Faszerowana kaszą

Składniki dania: Gęś pieczona faszerowana kaszą

  • 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona ( z reguły około 4 – 4,5 kg)
  • wątróbka z gęsi ( jeśli mamy gęś z podrobami)
  • 200 gram boczku wędzonego
  • 6 – 8 szklanek szklanek gryczanej prażonej ( 1 kg = mniej więcej 5 szklanek)
  • 4 podgrzybki (jeśli suszone, namoczyć wcześniej) – opcjonalnie
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pęczek zielonej pietruszki
  • butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól – kopiasta łyżka
  • mielony, czarny pieprz – 2 łyżki
  • tymianek – mała łyżeczka
  • sól, pieprz
  • 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie dania: Gęś pieczona faszerowana kaszą

  1. Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet 2 dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – rozmrozi się w ciągu nocy.
  2. Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec.
  3. Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Majerankiem, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.
  4. Przygotować farsz:
  • Boczek pokroić w dość grubą kostkę i podsmażyć na patelni
  • Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
  • Do boczku dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć.
  •  Do podsmażonych warzyw i boczku dodać na patelnię kaszę gryczaną. Podsmażyć chwilkę, cały czas mieszając.
  • Dolać – stopniowo – gorącą wodę, w proporcji 1:2, tzn. na jedną proporcję kaszy, dwie proporcje wody ( czyli 5 szklanek kaszy = 10 szklanek wody),  gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie lekko ugotowana, sypka.
  • Doprawić solą i pieprzem, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
  • Jajko roztrzepać i dodać do przestudzonego farszu. Wymieszać.
  • Wątróbkę gęsią (jeśli mamy) posiekać w kostkę. Dodać do farszu. Podgrzybki pokroić, natkę posiekać i wszystko dodać do farszu. Dokładnie wymieszać.

5. Gęś nadziać farszem. Zasznurować dratwą lub spiąć wykałaczkami.

6. Piekarnik nagrzać do temperatury około 230 – 240 °C.

7. Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś na około 15 minut, żeby się zrumieniła.

8. Potem obniżyć temperaturę do 175 – 180 st. C. i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.

9. Piec pod przykryciem – jeśli nie mamy gęsiarki lub brytfanny, gęś faszerowaną kaszą gryczaną przykryć folią aluminiową.

10. Po około 1,5 godzinie otworzyć piekarnik i polać mięso wytworzonym sosem. I tak jeszcze kilka razy, ale generalnie robimy to jak najszybciej, aby nie trzymać piekarnika długo otwartego. Możemy raz gęś przewrócić – niektóre piekarniki nie pieką równomiernie.

11. Po upieczeniu gęś wyjąć z piekarnika. Farsz wyjąć i pokroić na grube plastry. Gęś pokroić na porcje i podawać z sosem winnym lub po prostu z tłuszczykiem spod gęsi. Sosy podać w osobnych sosjerkach.

12. W międzyczasie zrobić sos winny:

  • Zlać trochę tłuszczu spod gęsi na patelnię, koniecznie z jego gęściejszą częścią.
  • Dodać 2 łyżki mąki i 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina. Wymieszać.
  • Gotować na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Sos musi odparować i zgęstnieć. Przelać do sosjerki.

Gęś bardzo dobrze smakuje z kluskami śląskimi, modrą kapustą  i buraczkami na ostro.

Wskazówki
  • Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
  • Jak upiec gęś żeby była miękka? Generalna zasada pieczenia gęsi jest następująca: od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak trzeba kontrolować stopień wysmażenia: nieco krócej będzie smażyła się gęsina z farmy, a na pewno dłużej wiejska, biegająca po podwórku.
  • Gęsi podczas pieczenia nie nakłuwamy – powoduje to wyciekanie soków i tym samym wysuszanie mięsa.

Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w piekarniku

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęsi smalec

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSałatka z gotowanych ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty
Następny artykułZupa z fasoli czerwonej

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaMałgorzata Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Małgorzata
Gość
Małgorzata

Mam pytanie-1.5kg kaszy i 2 szklanki wody tylko?

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.