Łosoś pieczony w piekarniku. Prosty przepis na danie z ryby

0
0
Łosoś, na nim plaster cytryny i szpinak
Pieczony łosoś ze szpinakiem

Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw to pyszne i bardzo łatwe do zrobienia danie z ryby. Zrobi go każdy, nawet osoba, która w kuchni nie czuje się zbyt pewnie.

Z tego przepisu wychodzi spora porcja na dwie osoby. Przygotowując to danie z ryby dla większej ilości osób, zwiększ odpowiednio ilość składników.

Poniższy przepis jest na łososia pieczonego ze szpinakiem, ale w analogiczny sposób zrobisz takie potrawy jak łosoś pieczony z cukinią i pomidorami oraz łosoś pieczony z porami. Ze świeżych lub mrożonych warzyw.

Łosoś pieczony w piekarniku – składniki

  • porcja świeżego łososia około 300 gramów
  • zamrożony szpinak liście – brykiety 1 opakowanie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy typu maggi  – polecam naturalną z lubczyku
  • 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego i 2 łyżki oliwy
  • śmietana 30 % mały kartonik
  • łyżka koperku świeżego lub mrożonego do posypania
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka soku z cytryny

Łosoś pieczony jak zrobić

  1. Filety z łososia obrać ze skóry, opłukać i osuszyć. Posmarować oliwą, skropić cytryną, posolić i popieprzyć. Odstawić do zamarynowania na godzinę – wskazane, ale nie konieczne.
  2. Szpinak rozmrozić i odparować na patelni.
  3. Czosnek obrać i pokroić na kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i wrzucić dosłownie na moment czosnek.
  5. Dodać szpinak, maggi i śmietanę podsmażyć kilka minut.
  6. Na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć szpinak, na nim położyć łososia.
  7. Zapiekać 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu posypać zielonym koperkiem.

A co do pieczonego łososia? 

Łosoś najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najbardziej smakuje łosoś podany z pieczonymi ziemniakami lub z ugotowanym na sypko ryżem z dodatkiem zielonej. sałaty z sosem winegret.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!