Szparagi z piekarnika zapiekane z serem

0
700
szparagi zapiekane w piekarniku
Szparagi zapiekane w piekarniku

Szparagi pieczone w piekarniku z dodatkiem parmezanu, są nieco cięższym daniem i na pewno mniej dietetycznym niż przygotowane z delikatnym dodatkiem oleju.

Szparagi do obiadu? Oczywiście! Zarówno jako danie główne, jak i dodatek. Oprócz znakomitej zupy szparagowej,

Szparagi są znakomitym drugim daniem. Zarówno jako samodzielne danie, z dodatkiem gotowanych warzyw – w tym młodych ziemniaczków – jak też i dodatek. Szparagi do steka czy szparagi do ryby to wielce pożądany dodatek dla smakoszy.

Z kolei szparagi z grilla czy piekarnika świetnie komponują się z jajkiem i suszonymi pomidorami w sałatce.

Szparagi z serem są już na tyle pożywnym daniem, że wystarczy dodać do nich zieloną sałatę i obiad – lub kolacja – jest gotowy. Dla bardziej głodnych proponuję ziemniaki z piekarnika.

Przepis na : Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

Składniki dania: Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

  • szparagi białe i zielone – można użyć jednego rodzaju szparagów
  • tarty parmezan
  • kilka kawałków masła
  • kilka bardzo cienkich plasterków świeżego czosnku
  • sól, pieprz
  • pomidory koktajlowe, jajko na twardo i odrobina pesto – dla bardziej urozmaiconej wersji

Przygotowanie dania: Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

  1. Zielone szparagi umyć i odłamać końcówki.
  2. Białe szparagi umyć, obrać ze skórki – od główki i odłamać końcówki.
  3. Spód naczynia żaroodpornego wysypać tartym parmezanem
  4. Ułożyć szparagi główkami obok siebie, doprawić solą, pieprzem, obłożyć małymi kawałeczkami masła, posypać parmezanem i czosnkiem.
  5. W identyczny sposób położyć kolejną warstwę szparagów. Można układać je naprzemiennie, tworząc jakby szachownicę ze szparagów.
  6. Szparagi układać warstwami, aż do ich wyczerpania.
  7. Każdą warstwę posypać przyprawami
  8. Parmezanu nie powinno być zbyt dużo, bo danie zrobi się mdłe.
  9. Naczynie przykryć  – pokrywą lub folią aluminiową.
  10. Piec w temperaturze 180 °C około 15 minut – aż do rozpuszczenia się sera, masła i zmięknięcia szparagów.
Wskazówka

W wersji bardziej urozmaiconej szparagi można obłożyć miniaturowymi pomidorami, a po upieczeniu obłożyć połówkami jajek ugotowanych na twardo i odrobiną pesto.

szparagi zapiekane w piekarniku
Szparagi zapiekane w piekarniku

Szparagi do czego „pasują” najbardziej? Odpowiedzi znajdziesz w przepisach:

Zupa – krem ze szparagów

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów i karczochów

Szparagi kiszone

Zupa szparagowa z winem

Sos biały do szparagów i kalafiora

Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!